zondag 11 oktober 2009

 

Informatie over acute snot

 

Bij een aantal pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei, in de regio Lochem in de Achterhoek en in het Brabantse Vessem is de ziekte Acute Snot (Coryza) geconstateerd. Deze ziekte is op zichzelf erg besmettelijk en kan worden overgedragen door direct contact met geïnfecteerd materiaal of via de lucht.

Via diverse organisaties die gerelateerd zijn aan de bedrijfsmatige pluimveehouderij zijn berichten gepubliceerd. Hierin wordt ook gewaarschuwd voor een ernstig besmettingsgevaar voor hobbymatig gehouden hoenders en fazantachtigen, Er wordt zelfs besproken over ophokken. Dit ophokadvies is in de eerste plaats gericht aan pluimveehouderijen die de losloopmethode gebruiken. Hobbymatig gehouden vogels zijn uiteraard ook gevoelig voor deze ziekte maar in mindere mate dan in pluimveebedrijven daar de eerste over het algemeen meer weerstand hebben. Ophokken voor hobbymatig gehouden vogels is in deze situatie dus onnodig.

Acute Snot is een ziekte die de kop kan opsteken in de herfst, winter en voorjaar. Door de combinatie van gure wind, regen en lagere temperaturen kan de conditie van een vogel minder worden en kan de bacterie zijn slag slaan.

Tenzij u  in de zeer directe nabijheid van een besmet pluimveebedrijf woont behoeft u geen maatregelen te nemen.

Adequate huisvesting en goede voeding zijn de belangrijkste voorwaarden om de ziekte te voorkomen. Mocht u nieuwe dieren aanschaffen dan is het altijd goed om hen te controleren op een vochtige en verdikte kop, ogen en neus en rochelende ademhaling.

Acute snot is goed te behandelen met antibiotica, maar de bacterie blijft wel aanwezig. Bij stress kunnen de dieren na behandeling opnieuw ziek worden. Ook zijn eenmaal besmette kippen een besmettingsbron voor andere kippen, bijvoorbeeld via tentoonstellingen. Overdracht heeft plaats via direct contact, mest en stof.