zaterdag 25 april 2009

 

Verslag Algemene Ledenvergadering (2): tuinbezoek

 

Verslag Tuinbezoek bij de heer Lammert Zwep

Gastheer Zwep in bruine trui
Foto: Jaap Korten

Zwarthalszwanen met kuiken
Foto: Jaap Korten

Grijze kroonkraanvogel
Foto: Jaap Korten

Paradijskraanvogel
Foto: Jaap Korten

Brilibis
Foto: Jan Harteman

Gierparelhoen
Foto: Jan Harteman

Rode ibissen
Foto: Jaap Korten

Rode ibissen en Orinocogans
Foto: Jaap Korten

Fluitreiger
Foto: Jaap Korten

Flamingo's
Foto: Jaap Korten

Na de lunch in restaurant De Haas vertrekken de leden richting het in de nabijheid gelegen terrein van de heer Lammert Zwep.
Het is een prachtige zonnige dag, dus wordt het genieten van het tuinbezoek.

Bij aankomst is het onmiddellijk duidelijk dat het om een grote collectie vogels gaat. Er is een langgerekt looppad met aan de linkerhand een aaneengesloten enorme rij volières van metalen buisconstructie, overspannen met netten.
Aan de volières zijn geplastificeerde foto collages bevestigd, waarop duidelijk en overzichtelijk de soortnamen zijn vermeld van de vogels, die zich in de bewuste volière bevinden.

De nadruk ligt op watervogels en waterminnende vogels. Teveel om allemaal op te noemen. Maar er zijn ook verschillende soorten uilen. De collectie eenden is uitgebreid en omvat o.a. kuifzaagbekken en brilduikers. Bij een groep van meer dan 30 rode ibissen lopen brilibissen en Orinoco ganzen. Ook is de heilige ibis aanwezig. En de maskerkievit.
Er zijn roodhalsganzen. De cereopsisganzen zijn uiteraard apart gehuisvest.
En zwarthalszwanen met een kuiken in de volière met broedende inheemse ooievaars, die boven op het net, luid klepperend, bezoek krijgen van een wilde soortgenoot. Ook zijn er zwarte ooievaars.
Verschillende paren grijze kroonkraanvogels en jufferkraanvogels. Maar ook paradijskraanvogels in een gemeenschappelijke volière.
In een aparte volière een paar witnek kraanvogels.
Opvallende, niet alledaagse soorten zijn de fluitreiger en de lepelbek reiger. Ook de kleine zilverreiger is vertegenwoordigd. Er is een groepje gierparelhoenders.
Drie verschillende soorten flamingo’s: de grote, de kleine en de Chileense flamingo. En zelfs een koppel roze pelikanen.
Aan het einde van de volière galerij opent zich een weidse vlakte met parkdieren, zoals lama’s en Bennet wallabies.

Er zijn door de leden heel veel foto’s gemaakt.
Teruglopend is er een beschut terras waar men met de uitgereikte bonnetjes gratis drankjes kan nuttigen en een paling of een haring kan happen. Daar wordt gezellig over al het moois en de zeer geslaagde Aviornis dag nagepraat.
Langzaam gaan de eerste leden huiswaarts, maar pas omstreeks vijf uur vertrekken de laatste.

De heer Zwep wordt zeer hartelijk bedankt voor zijn enorme gastvrijheid om zoveel leden de gelegenheid te bieden zijn uitgebreide collectie te bewonderen. Daarvoor heeft hij reeds tijdens de vergadering een boeket bloemen ontvangen. Het bestuur van regio Zwolle wordt vanzelfsprekend ook bedankt voor het maken van de juiste keuzes voor de locaties en de prima organisatie van deze zeer geslaagde Algemene Ledenvergadering 2009.

Namens het Hoofdbestuur – Jaap Korten