maandag 22 augustus 2005

 

Persbericht: Nederlandse Werkgroep van hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP)

 

Adviezen van de NWPP aan houders van hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels aangeboden aan Minister Veerman

Houders van hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels tonen hun verantwoordelijkheid door mee te werken aan het voorkomen van een uitbraak van Klassieke Vogelpest. Dus heeft de Nederlandse Werkgroep van hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP) een aantal adviezen opgesteld voor houders van hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels. Deze adviezen zullen op 22 augustus worden aangeboden aan Minister Veerman.

Hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels vormen nauwelijks een risico voor de uitbraak of verspreiding van Klassieke Vogelpest. Dit stellen de deskundigen die het Ministerie van LNV hebben geadviseerd. Daarom hoeven hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels ook niet te worden opgehokt.

Klassieke Vogelpest kan door trekvogels of langs andere wegen (zoals handel en toerisme) in Nederland terecht komen. Als de ziekte uitbreekt heeft dat grote gevolgen voor mens en dier. Houders van hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels weten dat als geen ander. Zij zijn in 2003 zwaar getroffen. De NWPP geeft de adviezen dan ook aan alle houders van hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels om te zorgen dat zij zich (nog) meer bewust zijn van de mogelijke risico's en hoe deze te beperken.

Van groot belang is dat hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels niet in contact komen met commerciele pluimveebedrijven en dat mestdeeltjes niet buiten het terrein kunnen komen. Via de websites en nieuwsbrieven van de bij de NWPP aangesloten organisaties kunnen de houders kennisnemen van deze adviezen.

De komende jaren is de vogelgriep in Azie niet uitgeroeid. Ook elders in de wereld zal altijd wel ergens vogelpest zijn. De vogeltrek is een jaarlijks verschijnsel dat een groot aantal maanden in beslag neemt. Alle eventuele risico's daarvan te willen vermijden betekent het einde van het houden van (hobby)pluimvee in de open lucht. Vaccinatie, zowel preventief als bij de eventuele bestrijding, is in de toekomst voor veel vogels een beter alternatief dan ophokken. Onderzoek hiernaar dient met kracht gestimuleerd te worden.

Participanten NWPP