donderdag 18 augustus 2005

 

Samenwerkingsverband van verschillende organisaties voor pluimvee en parkvogels werpt vruchten af!

 

Nederlandse Werkgroep voor liefhebbers van Parkvogels en Pluimvee

Persbericht n.a.v. ophokplicht, 16 augustus 2005

De NWPP was vandaag voor overleg bij LNV uitgenodigd in verband met de op handen zijnde besluiten van minister Veerman ten aanzien van de door de 2de Kamer geëiste ophokplicht. De NWPP heeft gepleit voor een uitzondering voor ophokken van hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels en met succes. De samenwerking en afstemming van organisaties binnen de NWPP hebben respect bij LNV afgedwongen. Het NWPP-persbericht van 11 augustus jl. is als adviesstuk bij de deskundigencommissie neergelegd en meegewogen.
Hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels worden uitgezonderd van de ophokplicht. Het risico van verspreiding van Klassieke Vogelpest door hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels wordt uitermate gering geacht.

Wèl ziet minister Veerman zich genoodzaakt voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee een ophokverplichting in te stellen omdat inmiddels is vastgesteld dat de nieuwe uitbraak in de Oeral ook het gevreesde, voor mensen gevaarlijke H5N1-virus betreft.

De minister heeft verder aangegeven om in samenspraak met de organisaties van hobbymatige pluimveehouders een advies op te stellen zodat ook zij extra zorgzaam zullen zijn in verband met de dreiging van de vogelpest.

Nadere uitwerking door de NWPP van deze adviezen volgt nog. Dit behoeft echter geen problemen op te leveren. De hobbymatige houders van pluimvee en parkvogels nemen in deze zeker hun verantwoordelijkheid. Het gaat bij deze vorm van vogelpest immers niet alleen om het welzijn van hun dieren maar ook om de volksgezondheid. Zij zullen zeker de geadviseerde voorzorgsmaatregelen treffen om het risico op besmetting van hun dieren te voorkomen en de volksgezondheid niet in gevaar te brengen.

Participanten NWPP