maandag 29 september 2008

 

Geen vergunning nodig voor hobbydieren

 

Voor het hobbymatig houden van dieren is geen vergunning nodig op basis van de Wet milieubeheer en de algemene regels uit het Activiteitenbesluit en het Besluit landbouw. Deze regels gelden alleen voor activiteiten die aangemerkt kunnen worden als een ‘inrichting’. Dat meldt het ministerie van VROM.

Minister Cramer geeft hiermee antwoord op vragen van Franc Beekmans, voorzitter van de Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender-, Sier- en Watervogels (NHDB).

In de meeste gevallen is bij het houden van dieren geen sprake van een inrichting, omdat niet voldaan wordt aan het criterium ‘bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was’. Het Activiteitenbesluit, het Besluit landbouw en de vergunningplicht zijn dan niet van toepassing. Het kan echter zo zijn, dat het houden van dieren in een specifiek geval op een zodanige schaal plaatsvindt, dat het bevoegd gezag (lees gemeente) oordeelt dat sprake is van ‘in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was’. In dat geval valt het houden van dieren wel onder het begrip ‘inrichting’, aldus Cramer.

Voor het houden van landbouwhuisdieren (zoals pluimvee) is dan sprake van een kleinschalige veehouderij. Voor een kleinschalige veehouderij geldt geen vergunningplicht, maar zijn de algemene regels uit het Besluit landbouw van toepassing. Voor het houden van siervogels in de buitenlucht geldt dan op basis van bijlage 1 van het Activiteitenbesluit een vergunningplicht. Op dit moment wordt bekeken of het noodzakelijk en/of wenselijk is om siervogels in bijlage 1 van het Activiteitenbesluit nader te definiëren.

Er zijn bij VROM geen gevallen bekend, waarbij het hobbymatig houden van dieren door de inwerkingtreding van het Activiteitenbesluit tot een milieuvergunningplicht heeft geleid.

Bron: Landelijk Kennisnetwerk Levende Have, www.levendehave.nl