maandag 15 april 2013

 

Leewieken binnenkort verboden in Nederland?

 

Uit het tijdschrift Aviornis International, april 2013 (nr 230)

Om een aantal van de door ons gehouden vogelsoorten de beste leefomstandigheden te bieden wordt al sinds jaar en dag het leewieken toegepast. Zoals bekend wordt daarbij in de eerste levensdagen van de vogel een klein gedeelte van één vleugeltje verwijderd.

De overheid wil af van alle onomkeerbare ingrepen bij dieren, zo ook het leewieken bij vogels. Het is al jaren zo dat particulieren hun jonge vogels alleen mogen laten leewieken door een dierenarts. Dat vele dierenartsen niet weten hoe dit te doen en daarbij onze deskundige hulp vragen is een feit.

In de nieuwe Wet Dieren bevindt zich een gedeelte dat allerlei zaken beschrijft en vastlegt wat op medisch gebied door dierenartsen t.a.v. dieren wel of niet zou mogen in de toekomst. Als de overheid haar plannen doorzet dan zal binnenkort ook de dierenarts geen vogels meer mogen leewieken.

De voormalige staatssecretaris Dhr. Bleker heeft vorig jaar al een poging gedaan om het leewieken door dierenartsen te verbieden. Daarmee zou elke legale mogelijkheid om onze vogels te leewieken komen te vervallen. Samen met de diverse vogelorganisaties hebben we ons daar tegen teweer gesteld met als gevolg dat Dhr. Bleker de beslissing hierover heeft doorgeschoven naar zijn opvolger. De vele bezwaarschriften die u heeft ingestuurd hebben daar mede aan bijgedragen!

De huidige staatssecretaris Mw. Dijksma heeft nu besloten om alsnog het totaalverbod op de handeling leewieken in te voeren. Het frustrerende is dat is gebleken dat zij onze en uw bezwaren nooit onder ogen heeft gekregen… Haar ambtenaren bepalen blijkbaar wat wel of niet belangrijk is. Wij hebben dan ook per direct alle tegenargumenten en de door u ingezonden bezwaarschriften alsnog aan haar verzonden. Ook hebben we opnieuw contact gezocht met de politici die dit onderwerp in hun portefeuille hebben.

Als ik dit schrijf is het 5 maart 2013. Op 25 maart a.s. wordt dit onderwerp behandeld in de Tweede Kamer. Als u dit leest is het inmiddels april en zal er een beslissing genomen zijn of er een totaal verbod op de handeling leewieken zal zijn in Nederland. Mocht dit het geval zijn dan is er een overgangsperiode tot 1 januari 2018. Dan zal een eventueel verbod in gaan. Voor alle duidelijkheid zal dit alleen een verbod zijn op de handeling leewieken. Het hebben, houden, vervoeren en verhandelen van geleewiekte vogels blijft toegestaan.

Daar het leewieken in de landen om ons heen en verderop in Europa, niet of nauwelijks bij wet is geregeld, is Nederland weer eens het ‘beste’ jongetje van de klas. De enorme welzijnsproblemen voor de betrokken vogels die zullen ontstaan zijn legio: volgroeide dieren zullen in het buitenland alsnog geleewiekt worden, buitenlandse ringen (na 2018) zullen om, in Nederland gekweekte, vogels worden geschoven om zo een legale geleewiekte vogel te kunnen hebben, het overgrote deel van de watervogels is vliegend niet houdbaar in volières omdat zij zich dood vliegen. Daarnaast zullen vele van de straks wel vliegvlugge dieren, wel of niet na gekortwiekt te zijn, in de vrije wildbaan terecht komen.

Kortom er zijn voldoende gevolgen te bedenken die een verbod op leewieken zouden kunnen weerspreken. De vraag is of de overheid het lef heeft om hier naar te luisteren en die gevolgen op waarde te wegen!

Namens het hoofdbestuur van Aviornis International Nederland

Pierreco Eyma
Voorzitter