Recept?

Deel 15, december 2009

         De donkere maanden van de winter lenen zich bijzonder voor het organiseren van een speciale gelegenheid.
Het is voor veel mensen soms moeilijk om voor een intiem diner iets bijzonders te maken.
Ik zal u een handje helpen met een overheerlijk recept.
U moet echter wel alle stappen nauwkeurig opvolgen, want het is wel een uitdaging!
Lees iedere zin zorgvuldig en het beste hard op voor.

Eend met whisky (2 fazanten kan ook)

         Koop bij een poelier een panklare eend van ongeveer 2 kilo voor 4 personen.
Neem er niet een uit eigen vijver, die zijn meestal te klein.
Verder nog twee flessen goede whisky, plakjes spek en een fles olijfolie om mee te braden.
De eend larderen met het spek en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
In tien minuten de oven voorverwarmen op 180 graden.
Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky.
Rustig de whisky opdrinken tijdens het opwarmen van de oven.
De eend op de muur…vuurvaste schotel leggen, onderin een flinke scheut olijfolie doen en een tweede glas whisky inschenken.
Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven plaatsen.
Na twintig minuten de oven op 200 graden zetten en twee blazen bullen met whisky.
De klazen opdlinke en de scherven ban et ielste klas oplaape.
Nog een alff  klas insjenke en opdlinke.
Na een alf uul de hoven opedoen om deent te sjekke.
Blantwondesalf  in de padkamer ganaale en oep de bovekand van de rinkeland doen.
Denove ne sjop geve.
Twi glose insjenke en van de twie glose biski t middelste opsoepe.
De nove opedoen na dieste bles leeg is en de sjotel vastpakke.
De blandwondesalf op de binnekand van de twiejande doen en deent oprape.
Dander glasse biski oepdrinke.
Deent nogis oprape en met nen nantdoek die blanwondesalf van deent vege.
Zen ande ontvette me bisky en den tuup salff oprape.
Tkapot glas opvege en deent terug inden ove zitte.
Deent oprape en den ove opedoen.
De twiede bles biskie opemake en oeprape ban de kuukebloer.
Opstaan ban de bloer entvettig spek onde de kas vege.
Nog is oepstan van de bloer en dan toch ma blieve sitte.
De bles oep de grond sette.
Uut de tuut dlinke, de klase sen oep of  kapot.
Den ove afsette, doege toedoen en deniele nacht ronke.

         De volgende late voormiddag de eend aansnijden met zilveren feestbestek en degusteren met citroen en mayonaise.
De hele namiddag en de vroege vooravond de rotzooi in de keuken opruimen en de muren en het plafond grondig met zeepsop afnemen.
De twee lege whiskyflessen naar de glasbak brengen en op de terugweg hoofdpijn-, en maagtabletten kopen.
Volgende keer misschien beter zonder whisky maar met vruchtensap proberen?

Ik wens u hele fijne en smakelijke feestdagen!

Bart Smit

Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland.
De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting