Ik heb er moeite mee

Deel 66, oktober 2014

Hebt u dat nou ook wel eens? Dat u ergens moeite mee hebt, een bepaald probleem waarop u maar geen antwoord weet? Dan bedoel ik niet een vraag die is op te lossen door te zoeken in Google of Wikipedia. Want daar is bijna altijd wel een antwoord te vinden op welke vraag dan ook. Nee, ik bedoel eigenlijk wat anders. Iets wat ik al heel vaak heb gezien en gehoord, op de televisie bijvoorbeeld.

Er is ergens een vraaggesprek of iets anders en daarvoor is speciaal een gast uitgenodigd. Die gast verschijnt in beeld en wordt even op zijn gemak gesteld met een gesprekje, voorafgaande aan wat er staat te gebeuren. Dan is dat achter de rug en kan de gast (kan ook een vrouwtje zijn) op de aangewezen stoel gaan zitten.
De gastheer/ vrouw of presentator/ presentatrice zou dan kunnen volstaan met en zei dat vroeger ook: “Ga zitten”. Als je dat vriendelijk zegt is daar niets mis mee.
Tegenwoordig schijnen de presentatoren etc. dat niet meer fatsoenlijk te vinden en willen daar dan nog wat aan toe voegen. Een uitgebreider zinnetje, opdat de gast nog meer op zijn gemak gesteld wordt. 
Ze zeggen dan: “Ga lekker zitten”. Jazeker, dat klinkt rustgevend, maar is dat in werkelijkheid wel zo? Zit die aangewezen stoel, bank, kruk of wat dan ook, in het echt, ook wel zo lekker? Kijk, dat houdt mij dan weer bezig, ik snap er werkelijk niets van! Wat maakt het nou uit of de gast lekker of niet lekker zit, als t ‘ie maar gaat zitten! De gast is speciaal gekomen om mee te doen en dan alleen als ‘ie zit!
Als je van te voren niet alle zetels hebt uitgeprobeerd kun je ook niet weten of ze lekker zitten. Pas als je het zeker weet kun je het zeggen, anders niet!
Het kan ook nog erger, want wanneer het gaat om een zanger of zangeres, wordt er vaak tegen dergelijke mensen gezegd, na afloop van het korte voorgesprek: “Ga lekker staan” (?!?)

Een tweede geval waar ik helemaal niets van begrijp. Dat ligt op een ietwat ander vlak en heeft met drank te maken. Je hoort wel eens dat mensen een bijeenkomst hebben of een gezellig samenzijn. Het kan ook wat anders zijn, een vraaggesprek of een ideeënuitwisseling. In ieder geval iets waar een aantal of een paar mensen bij elkaar zitten en praten. Waar ik opeens niets meer van begrijp is de uitdrukking die dan vaak wordt gebruikt: “We doen dit onder het genot van een goed glas wijn”.
Ik heb daar moeite mee, met een dergelijk uitdrukking, ik lig daar wakker van. Want wat is dat dan, een goed glas wijn? Moet het een glas zijn, van goede kwaliteit, of een wijn, van goede kwaliteit, of beide?
“Wij zitten even in bespreking en drinken daar een wijntje bij in een goed glas van bijzonder kristal, of….. wij zitten even te overleggen en drinken een goede wijn in een gewoon, doch functioneel glas”. Ik krijg de kriebels van dergelijke uitdrukkingen, die door iedereen maar gebezigd worden en in feite nergens op slaan. Bovendien gaat het altijd over wijn.
Ik heb nog nooit gehoord dat mensen zeggen:” We gaan even gezellig een bespreking over onze vogels houden onder het genot van een goed glas cola!”.  
 
Waar ik ook nog steeds niets van begrijp is het begrip: “het toilet doortrekken”. Iedereen gebruikt het, iedereen zegt het, terwijl de tijd, dat de stortbak hoog boven de pot was geplaatst, zodat men aan een touwtje/kettinkje moest “trekken”om de plas (of erger) door een plens water te laten verdwijnen al lang verleden tijd is. Tegenwoordig bestaan deze hooggeplaatste waterreservoirs nog nauwelijks meer, bijna iedereen heeft wel een andersoortig systeem, als duoblok of dergelijke. Dan zit de waterbak ietsje hoger dan de pot, of achter de, wat naar voren geplaatste, wand. Tegenwoordig heb je druksystemen en géén treksystemen meer en toch trekken we massaal nog steeds door! Dat soort uitdrukkingen, daar lig ik wakker van, daar heb ik moeite mee!

Dan is er nog een ander fenomeen, (voorlopig de laatste) ik kom dat wel eens tegen in folders van supermarktketens en dan gaat het over het begrip “vers”. Zo las ik laatst iets over een soort kaas, die al 3 jaar had liggen rijpen! Nou, niks mis mee zou ik zeggen, is vast een lekkere kaas geworden. Waar ik dan vervolgens echt niks van begrijp, als men in de folder schrijft dat een dergelijke kaas te verkrijgen is “op de versafdeling” (!?!) 
Vers? Die is al 3 jaar oud, is dat vers?

Sommige uitdrukkingen? Ik heb daar moeite mee!

Bart Smit

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.

Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting