woensdag 09 maart 2016

 

Verslag Regiobijeenkomst Regio Oost-Brabant 7 maart 2016

 

Terwijl buiten Koning winter de strijd nog niet opgeeft hebben de meeste Aviornis leden de lente al in hun hoofd. Ondanks de nachtvorst en de sneeuwbuitjes is iedereen toch al bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe broedseizoen. Onze voorzitter heeft dan ook moeite de zaal stil te krijgen voor de opening van de vergadering .
Hij slaat wel veel harder met de hamer sinds hij geridderd is of is dit alleen mijn verbeelding. Hoe dan ook de vergadering kan op tijd van start. Het eerste agendapunt is het busreisje op 29 mei. We gaan dit jaar naar vogelpark Ruinen en naar dierenpark Taman Indonesia. Twee wat kleinere parken. Maar samen toch een dag vol vogels en dieren. De aanmeldingen stromen gelijk al binnen.
Daarna komt de algemene  bestuursvergadering  ter sprake. De kas is weer goedgekeurd door de kascommissie.
Ook is er een mededeling dat er een nieuw lid voor het hoofdbestuur gezocht word. We hebben al gelijk 36 aanmeldingen. Dan bedoel ik natuurlijk voor het reisje.
Mensen die  interesse  hebben voor het hoofdbestuur moeten dit zelf aangeven bij een van de leden van het hoofdbestuur. Ook wordt er nog gesproken over de jaarvergadering in Blijdorp. Vooral dat het belangrijk is je zo snel mogelijk op te geven als je hier naar toe wil.  Dit omdat de deelname beperkt is tot 200 mensen. Dit in verband met het aantal plaatsen in de zaal. Zo te horen is Oost -Brabant dit jaar ook weer goed vertegenwoordigd.
Vraag en aanbod levert vandaag geen match op. Wat wel opvalt is dat Piet die altijd wat aan te bieden heeft dit keer op zoek is naar vogels. Crisis Piet??  
De rondvraag levert geen spectaculaire  dingen op. Daarna kunnen we met een gerust (bestuurs) hart over naar de presentatie van vanavond.
Deze  keer hebben we Christ Schenk uitgenodigd om ons iets te laten zien van de flora en fauna in Siberië. Christ is geen onbekende hij heeft al eerder een presentatie voor ons gedaan. Deze presentatie bestempeld hij zelf als zijn favoriete voorstelling. Hij is er wel zuinig op geweest. De presentatie staat nog op dia’s.
De meeste Aviornis leden weten nog wel wat dia’s zijn. De jongeren onder  ons moeten maar even goochelen. Voor de ouderen onder ons: Goochelen is een populaire manier om op internet  iets op te zoeken. Vraag  je kleinkinderen maar even om dit uit te leggen. Met een beetje hulp van elkaar komen we er wel uit.
Maar terug naar Christ Schenk. Hij legt ons uit dat deze reis naar Siberië niet zonder horten en stoten is verlopen. Voor de val van het ijzeren gordijn was Siberië wat vroeger tot de USSR behoorde  ingericht voor gevangenen.
Ook nu nog niet echt voor  toeristen. Laat staan voor vogelaars. Transport met een ouwe leger tank of een grote bolderkar achter een bulldozer zijn dan ook dagelijkse  praktijken.
Slapen doe je tussen een verzameling planken wat voor een hutje moet doorgaan. Ook gammele bootjes met kapotte motors of bootjes zonder benzine mogen niet ontbreken op zo’n reis.
Maar de foto’s zijn er niet minder mooi om. Omdat er nog weinig beperkingen waren  en geen controles zo ver van de bewoonde wereld kan Christ overal naar hartenlust fotograferen.
Wat zeldzamere vogels moeten wel gezocht worden wat veel tijd kost. Maar zelfs de lepelbek strandloper en de Ross meeuw heeft hij gevonden op plaatsen waar ze niet verwacht werden. Dit levert de mooiste plaatjes op.
Wat ook heel apart is dat op dit soort reis in Siberië je de vogels die je overdag fotografeert bij het avond eten op je bordje kunt verwachten. Van Eidereend maak je dure kippensoep. Maar je moet wat als je zo ver van huis bent.
Onze bitterballen in de pauze staan hiermee in geen verhouding. Desalniettemin verdwijnen ze sneller dan de sneeuw in de Siberische  lente. De lokale bevolking voor zover die er al is, eet ook bijzondere vogels, eenden en ganzen.
Maar er zijn volgens Christ zoveel vogels en zo weinig mensen in het broedgebied dat dit geen effect zal hebben op de populatie. Het achteruit gaan van sommige soorten is  meer te wijten aan de vangst in de overwinterings gebieden.
De avond is te snel voorbij gegaan en Christ heeft ons met zijn boeiende presentatie de tijd doen vergeten.
Hartelijk dank Christ dat je al die “ontberingen” hebt willen doorstaan om ons deze vogels te laten zien in hun natuurlijke broedgebied. Ik heb het gevoel dat dit niet de laatste keer is dat Christ bij ons presenteert.
Hij heeft nog veel meer reizen gemaakt met nog veel meer foto’s. Die willen we natuurlijk ook allemaal nog een keer zien.
Onze voorzitter dankt Christ voor de mooie presentatie, sluit de bijeenkomst en wenst iedereen een goede  thuisreis. Gelukkig hoeft er niemand naar Siberië.
                                           Henk Biemans secretaris regio Oost-Brabant.