dinsdag 13 oktober 2015

 

Oproep aan houders en kwekers van Fischer's toerako

 

Genetisch onderzoek populatie Fischer's toerako, Tauraco fischeri

Fischer's toerako. Foto © Arkive

door Frédéric Verstappen, European Studbook Keeper, frederic.verstappen@kmda.org 

Vanuit het stamboek van de Fischer's toerako (ESB) is ons de kans geboden om mee te werken aan een genetische studie door Oxford Brookes University (PhD genetic study).

We vermoeden dat de genetische diversiteit tussen dierentuin collecties en privékwekers in elkaar vloeit, maar het lijkt wel de moeite om via dit verwantschapsonderzoek eens te kijken of er nog interessante genen in de populaties zitten. 
Deze studie zal een betere schatting van de verwantschap tussen individuen binnen de populatie mogelijk maken. Het zal ons in staat stellen om onverwante dieren te traceren.

Daarom zou ik graag willen om 3-5 veren te nemen (bv dekveren, inclusief de tip / schacht) van elke vogel in uw verzameling, na het broedseizoen (eind september). Vermijd het manipuleren van de tips en doe deze veren in een papieren envelop of plastic zipzakje, met vermelding van de gegevens (ringnummer, geslacht), de datum en plaats van bemonstering.

Het onderzoek zal nog zeker twee jaar lopen en is kosteloos voor deelnemers, op het versturen van de stalen na.

Het geslacht van alle stalen zullen worden geverifieerd met DNA-merkers. Als je jonge Fischer’s hebt, kan je ze eveneens meesturen en wordt hier gratis geslachtsbepaling voor gedaan. Het hele onderzoek kost je niets buiten de postzegels en wat moeite.  

Iedereen die een goede historische kennis heeft van zijn vogels en weet waar ze gekweekt zijn en of ze enigszins terug te leiden zijn naar import, kan mij mailen op frederic.verstappen@kmda.org 

Alle veren kunnen worden gestuurd naar:
Abigail Bailey/ care  of Stewart Thompson, Faculty of Health and Life Sciences, Oxford Brookes University, Gypsy Lane, Headington Oxford OX3 0BP, UK