dinsdag 08 september 2015

 

Regiobijeenkomst Oost-Brabant 7 september 2015

 

Het is al weer september.
Dit betekend dat alle Aviornis leden van Oost-Brabant terug zijn van het zomerreces. Dit is ook te zien aan de grote opkomst vandaag in ons gezellige zaaltje in  Aarle -Rixtel. Het voltallige bestuur is ook weer terug van vakantie.
Dus niets belet onze voorzitter nog om zijn hamer met een ferme klap op de  tafel te doen neerkomen en de vergadering te openen.
Als eerste komt aan de orde het tuinbezoek van zaterdag 29 augustus. Alle leden die mee  geweest zijn zijn het er over eens dat het weer een zeer geslaagde dag was. Diegene die om welke reden dan ook er niet bij waren hebben werkelijk wat gemist. Dank aan de organisatie, dank aan de families van Gompel en Hems en dank aan onze lieve Heer voor het mooie weer.
Vraag en aanbod is een van de vaste rituelen in onze bijeenkomsten.
Wat ook vast daarin is dat Piet van alles in de aanbieding heeft. Verder was er iemand op zoek naar een paar witte zwanen. Nu kun je bij Aviornis natuurlijk niet vragen naar  witte zwanen .
We spreken van wilde zwaan, kleine zwaan, fluitzwaan, knobbelzwaan of trompetzaan als we het over een witte zwaan willen hebben.
Om nog maar niet te spreken van de zwarthals zwaan die ook voor een groot gedeelte wit is.
De zwarte zwaan en de coscoroba zwaan vallen erbuiten. De zwarte omdat die niet wit is en de coscoroba omdat dat misschien geen echte zwaan is omdat ze niet tot het geslacht cygnus behoort. Maar dit laatste blijft een discussiepunt. Het was dan ook geen wonder dat er een geroezemoes in de zaal ontstond met als onderwerp welke zwanen er nu eigenlijk gezocht werden. Al snel werd het duidelijk dat het ging om de knobbelzwaan . De cygnus olor dus. Gelukkig was er weer een probleem uit de wereld.
Nu nog op zoek naar iemand die de cygnus olor in de aanbieding heeft. Maar helaas was die vanavond niet aanwezig.
Jaap is nog op zoek naar argusfazanten. Maar ook die blijken zeldzaam te zijn. Nou ja er moet ook iets te wensen blijven. Dan de rondvraag. Ook een vast onderdeel van onze bijeenkomst.
Henk Sommers heeft een voorstel voor ons busreisje volgend jaar.
Het lijkt hem een goed idee om een keer naar Berlijn te gaan en daar twee dierentuinen te bezoeken. Het zou dan wel een vierdaagse reis worden.
We gaan hierover de leden peilen middels een E-mail. Bij voldoende belangstelling kunnen we dit uitwerken.
De voorzitter bedankt Henk alvast voor het voorstel en de uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden in Berlijn.
Daar de voorzitter van Aviornis Nederland helemaal naar “ons Brabant” gekomen is om onze bijeenkomst bij te wonen maakt onze voorzitter meteen van de gelegenheid gebruik om te vragen of er landelijk nog spectaculaire ontwikkelingen zijn. Pierreco legt uit wat er allemaal gebeurt op het gebied van wetgeving  i.v.m. de positief lijsten en het leewiek verbod. Hij zegt er  bij dat Aviornis tot nu hierover weinig publiceert omdat de veranderingen hierin  elkaar heel snel opvolgen .
Als je vandaag iets zou schrijven kan het morgen al weer anders zijn. Maar als er definitieve verandering in de wet komen zal dat zeker gepubliceerd worden.
Op vragen over wanneer het fazanten boek verschijnt zegt Henk dat er hard aan gewerkt word maar dat er nog geen datum bepaalt is.
Hierna gaan we over naar onze presentatie van vanavond.
Vogels in Guatemala door kara Sun.
Het heeft nog wel wat voeten in de aarde om de beelden op het scherm te krijgen.
Als Kara niet al bloednerveus was omdat dit de eerste keer is dat ze een presentatie voor vogel mensen doet zal ze het nu zeker worden.
Maar met enthousiaste hulp van een paar technische mensen hebben we beeld en geluid.
Kara heeft veel vogelreizen gemaakt en heeft heel mooie  beelden van vogels en dieren in het wild.
Ze neemt ons mee op haar avontuur  in Guatemala en deelt met veel passie en enthousiasme haar belevenissen en angsten onderweg in de jungle. Het vastleggen van vogels en dieren in het wild gaat niet altijd over rozen. Maar omdat zij uren gelopen heeft met zware camera’s en tassen  kunnen wij nu genieten vanuit onze luie stoel onder het genot van een bitterbal en een drankje.
Wij worden bij het zien van al die mooie vogels en dieren niet gestoken door muggen en ander nuttig ongedierte en ook niet gebeten door mieren omdat we onze hoge schoenen niet aan hebben.
Zoals het vaak is met gepassioneerde vertellers komt Kara ook tijd te kort voor alles wat ze wou laten zien. Maar omdat de dag nu eenmaal maar 24 uren heeft moet ze afbreken op een hoogtepunt. We kunnen wel alle beeldmateriaal nog zien op haar website. www.karasun.net
Ik heb hem intussen al onder mijn  favorieten staan. De voorzitter bedankt Kara dat zij heel veel kilometers heeft willen rijden om ons deelgenoot te maken van zoveel moois en sluit de vergadering  “te laat” zoals altijd.
                                                 Henk Biemans.  Secretaris Oost-Brabant