vrijdag 20 november 2015

 

Verslag Regio bijeenkomst oost- Brabant 2 november 2015

 



Dit is alweer de laatste bijeenkomst van dit jaar voor de regio Oost-Brabant.
En hoewel dit een “Winters-Kerst in aankomst gevoel” zou moeten geven is het buiten nog steeds bijna zomers.
Niet iets om over te klagen. Onze jonge vogels groeien voorspoedig bij deze temperaturen. En ook het winterklaar maken van onze verblijven is aangenaam werk bij deze temperaturen en het ontbreken van de najaarsbuien.
We hebben zoals verwacht een goede opkomst en er klinkt al een gezellig geroezemoes uit de zaal als de heren van der Heijden en van Eenbergen hun gigantische scherm opbouwen voor de presentatie in 3D vanavond.
Ook zijn er wat import mensen al aanwezig om te zien of deze presentatie iets is voor andere regio’s of verenigingen.
Onze voorzitter opent dan ook met gehaaste spoed de vergadering om niet straks aan het einde tijd tekort te komen voor de beelden in 3D.
Eerst een terugblik op de show in Geel. Iedereen die mee was is vol lof over de geweldige show en ook over de inspanningen van onze Belgische vrienden. Alleen maar complimenten! Goed verzorgd en gezellig waren de meest gehoorde commentaren. Er werd nog even kort gepeild of er belangstelling is voor een meerdaagse reis naar Berlijn. Maar om ellenlange discussie hierover te vermijden gaan we hierover nog een mailtje rondsturen. Onze voorzitter meldt nog dat de jaarvergadering op 9 april gehouden zal worden i.s.m. met diergaarde Blijdorp.
Verder is er nog een verzoek van de ringencommissie om de handgeschreven formulieren nauwgezet in te vullen. Ook de achterkant. Of nog liever iemand te zoeken die je kan helpen met het bestellen van de ringen via de website omdat de kans op fouten dan veel kleiner is. Hier heb je zelf ook baat bij. Je krijgt dan de juiste ringen op het goede tijdstip.
Verder houden we graag  de vergadering zo kort mogelijk. We hebben vanavond alle  beschikbare  tijd nodig voor de spannende  presentatie.
Wat we wel  nog doen is de vaste rubriek vraag en aan bod waarbij deze keer al voorwerk gedaan is. Er worden al meegebrachte vogels uitgewisseld tussen de leden zonder dat ze in vraag en aanbod aan de orde geweest zijn.
Het is altijd goed om te zien dat leden elkaar kunnen helpen met gezochte vogels. Dit kunnen we alleen maar toe juichen.
Ook in het vraag en aanbod word weer een match gevonden waardoor een witwang toerako binnenkort van eigenaar wisselt. Verder wordt  nog gezocht naar een Livingstone en een Shallow toerako. Ook een rotgans man en een Gambel kwartel zijn populair deze bijeenkomst en worden gezocht. Hierna begint de presentatie van vanavond. Eerst krijgen we een film te zien gemaakt door de heer Jan van der Heijden.
Hij laat ons vogels uit Oost Brabant zien met enkele uitstapjes naar andere plekken in Nederland voor bijzondere vogels.
De opnames zijn gemaakt met een supertele camera over afstanden van ± 10 tot wel 1000 meter.
Door die grote afstand treed nauwelijks verstoring op en is het gedrag ook natuurlijk. De kwaliteit van de beelden en de details is gezien deze bijzondere omstandigheden toch spectaculair. Om al dit natuurgeweld even te laten zakken hebben we een pauze nodig. Ook de bitterballen zijn vanavond in 3D uitgevoerd en na de loterij waarbij het bestuur bijna alle prijzen wint ??? gaan we weer verder. Gerrit  van Eenbergen en Jan van der Heijden vertonen samen een film van ± 50minuten met natuuropnames in 3D macro, gewone 3D en 3D tele opnamen. Deze opnames zijn grotendeels van insecten (vlinders, kevers, mieren etc.), maar ook enkele vogels en dieren. 3D natuuropnames zijn al bijzonder. Maar 3D macro en 3D telelens zijn uniek.
De opnames, gemaakt met door Gerrit zelf aangepaste/gebouwde apparatuur, zijn door de getoonde details, vormen en kleuren spectaculair. We genieten dan ook van al dat moois wat loopt, kruipt en vliegt. Zeker de 3 d effecten zijn iets nieuws op onze regiobijeenkomst. We moeten allemaal een brilletje op. Voor sommige leden is dit een grote make-over. Maar het resultaat mag  er zijn. Wat zeker ook vliegt bij al dit moois is de tijd. Voor we het in de gaten hebben is het al weer laat geworden.
Maar de presentatie is zeker de tijd meer dan waard.
Ook voor andere regio’s een aanrader. Het bestuur dankt Jan en Gerrit  voor de mooie presentatie en wenst iedereen alvast een fijne Kerst en jaarwisseling toe en we hopen iedereen in Januari terug te zien .
                                                                                                                Henk Biemans. Secretaris Oost-Brabant.