dinsdag 03 maart 2015

 

Verslag regio bijeenkomst Oost-Brabant 2 maart 2015

 

Ook vandaag was het nog lang geen lente. Terwijl buiten de hagel de ramen striemt is het binnen al een bedrijvigheid van jewelste.  Ivo Tresinie is al bezig de inhoud van zijn bestelauto naar binnen te sjouwen voor de presentatie over het uitbroeden van eieren door middel van broedmachines. Ook komen de eerste belangstellenden al binnen.
Onze voorzitter 
opent de vergadering op tijd als altijd.
Hot item is natuurlijk het reisje naar walsrode. Er zijn nog een paar plaatsen in de bus. Dus onze voorzitter roept mensen die mee willen zich snel te melden.
Ook stellen we vanaf vandaag de aanmelding open voor introducés en leden van andere regio's. Het zou jammer zijn als er plaatsen in de bus onbezet zouden blijven terwijl er mensen achteraf meegewild hadden. Spontaan komen er nog een paar aanmeldingen.
Maar er is nog plaats. We hebben wel genoeg om de reis  definitief door te laten gaan.
Het vraag en aanbod levert ook deze keer geen verplaatsing van dieren op. Een lid is op zoek naar een vrouw........ wintertaling. Vrouwen genoeg in de aanbieding maar geen wintertaling. 
Er is wel een lid die vraagt naar soepkippen. Maar ook deze worden door de overige leden weinig of niet gekweekt.
Misschien een idee om een werkgroep soepkippen op te richten of misschien toch maar niet?
De rondvraag levert ook geen spectaculaire nieuwe dingen op. Wel kwam de opmerking dat niet Peter Korvers maar zijn vervanger de kascontrole gedaan had. Onze secretaris had de originele lijst aangehouden en vermeld dat Peter dit gedaan had. Excuses hiervoor. 
Ook kwam er een opmerking dat de vergaderdata nog niet in het laatste boekje stonden. Ook dit word zo snel mogelijk hersteld.
Daarna konden we snel van start met de presentatie van Ivo. Daar waren de meeste  tenslotte voor gekomen. We weten dat Ivo boeiend kan vertellen en dat bij hem de avonden altijd te kort zijn. Ook dit keer en geweldig verhaal met veel interactie uit de zaal. De meeste van ons wisten niet een dat broeden zo divers en gecompliceerd kon zijn.
Er kwamen zelf vragen naar boven waarop de geleerden nog geen antwoord hebben. En onze vogels doen dit alles in de natuur zonder een geschreven handleiding of overleg. Wel fascinerend was het om te horen dat kuikens in het ei communiceren met hun buurman ei. Op die manier kunnen eieren die niet gelijk aan de broedcyclus begonnen zijn toch gelijk uitkomen.
Ook het natsproeien van eieren om het vocht naar beneden te krijgen was verrassend. Maar het werkt volgens Ivo. Na jarenlange ervaring en heel veel kennis opgedaan te hebben in ons broedzame hobby leven kan Ivo ons nog verrassen met feiten en weetjes waar we nog nooit van gehoord hadden. Maar dit is ook juist de reden waarom we steeds weer mensen uitnodigen om te vertellen over hun specifieke kennis.
En een ding is zeker aan kennis ontbreekt het Ivo niet. Wel aan tijd.
Als we hem laten doorgaan moeten we waarschijnlijk overnachten.
Dus ivm met het tijdstip hebben we met Ivo afgesproken dat hij nog eens terugkomt om ons nog veel meer te vertellen over de fascinerende wereld van het broeden.
Laat, maar erg tevreden bedankt onze voorzitter Ivo en sluit de avond.