30-03-13

 

Verslag van het winterseizoen Groningen-Drenthe

 

Het winterseizoen voor de regio Groningen-Drenthe begon al vroeg in september en eindigde in februari. In het volgende verslag zal in vogelvlucht worden verteld welke activiteiten door de regio zijn uitgevoerd.

Traditioneel start het winterseizoen met de ruilbeurs op de tweede zaterdag van september. Met hulp van enkele leden vanuit de regio Zwolle werd een prima onderkomen gecreëerd voor de inzenders. Door verbouw binnen Vogelpark Ruinen, dienden de kooien in een tweetal grote partytenten opgezet te worden. Dankzij een groot offensief aan reclame en persberichten (waaronder RTV Drenthe), was de publieke belangstelling goed te noemen. Wel hadden we graag een groter aantal vogels gezien, maar het weer maakte gelukkig veel goed.

Op 9 oktober werd de eerste avond in Rolde georganiseerd. Ons lid Leon Luyten vertelde ons op boeiende wijze het wel en wee van het ontstaan van nieuwe natuur. Leon is werkzaam bij Staatsbosbeheer en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor een groot natuurgebied. Als voorbeeld kwam de ontwikkeling (in woord en beeld) van de natuur tussen het Zuidlaarder- en Schildmeer naar voren. Zeldzame vogels gaan van pionier tot standvogel over. Hoewel dit gebied zich nog volop ontwikkeld, zijn er al verschillende mooie resultaten geboekt en kan een ieder genieten van witwangsterns en zwarte ibissen. Je zou haast willen zeggen: "Er gaat niets boven Groningen."

Een kleine 6 weken later, op 20 november, mochten we Piet Pomp verwelkomen. Met prachtige foto's werd een kleine 35 jaar aan kraanvogelkennis aan ons getoond. Ondersteund met platen van verspreidingsgebieden, konden we genieten van de 15 hoofdsoorten kraanvogels. Ook enkele ondersoorten werden tentoongesteld en ook de geslaagde fok van de zeldzame Siberische kraanvogel kwam aan bod.

Tot de laatste bijeenkomst in februari, werden een tweetal kleindierenshows opgeluisterd met ons bezoek. Als eerste was WPKC te Zuidbroek in het laatste weekend van november aan beurt. Reeds enige jaren is de samenwerking tussen beide verenigingen zeer goed te noemen en zo mochten we met twee grote volières (waarvan één van Nettenlijn) en een eendenvijver de show bemannen. Roodsnavelkitta's, kroeskopparelhoenders, verschillende tokken en steltlopers werden door Vogelpark Ruinen aangeleverd om de volières te bevolken. De eenden werden beschikbaar gesteld door Duckshoeve te Eerste Exloërmond. Tijdens deze show (100 jarig bestaan van WPKC) konden we een aantal nieuwe leden verwelkomen.

De tweede show is ook al een traditie, het eerste weekend van januari staat garant voor de Noordshow. Meer dan 10.000 bezoekers komen in Zuidlaren langs, waarvan een groot aantal in de watervogel- en duivenhal. Hier stond onze eigen volière met stand. Ook hier konden we weer een aantal nieuwe leden inschrijven en werd de nieuwe druk van het Watervogelboek goed verkocht.

Om het winterseizoen af te sluiten, wordt in februari de regio-jaarvergadering gehouden. Zoals gebruikelijk kon het formele gedeelte goed en snel afgerond worden en werd het woord gegeven aan Piet Kreeft. Net als een jaar eerder toonde Piet een groot aantal foto's van verschillende vogels die hij in meer dan 40 jaar liefhebberij heeft gehouden. Met weemoed denkt hij terug aan de verschillende soorten ruigpoothoenders die zijn verblijven hebben bevolkt. Ooit begonnen met de "standaard"-fazanten, met als één der liefdes de Argusfazant en de tragopanen is Piet zich de laatste jaren gaan interesseren in de gaailijsters. Welk een mooie vogels zitten er in deze groep, prachtige kleuren en mooie geluiden. Een voorrecht om zoiets te mogen verzorgen.

Deze opsomming van de regio-activiteiten gedurende het winterseizoen wordt al snel opgevolgd door de busreis die op 27 april wordt georganiseerd voor de leden.