16-03-12

 

Regio Oost-Brabant: Peelexcursie en Reisje naar Keulen

 

Beste leden. (Let op datum peelexcursie is gewijzigd. Van 19 Mei naar  10 juni.)

Op 10 Juni  willen we een Peelexcursie gaan doen onder begeleiding van een ervaren peelkenner. 
De nadruk zal natuurlijk op de vogels liggen. Maar er zijn nog veel meer interessante dingen te zien en te vertellen in en over de Peel.
We weten allemaal alles over elk gebied in verweggistan maar relatief weinig over onze eigen `Mooie Peel`.
Dit is de kans om Uw kennis weer op te halen. Hopelijk werkt het weer ook mee.

Ook hebben we een reisje op stapel staan naar de dierentuin in Keulen. Te weten op 26 Augustus.
Degene die mee zijn geweest naar België  weten op voorhand dat het weer een gezellige dag gaat worden.

Dus hou deze dagen vrij op je agenda. En geef je op tijdig op.

Regio Oost-Brabant

Info over onze wandeling in de Peel.

Dit schitterend natuurgebied zal ons worden getoond onder begeleiding van een gids.

Echter door het niet beschikbaar zijn van deze gids kan deze wandeling niet eerder plaats vinden dan  10 juni 2012

Om 8.00 uur in de morgen worden we verwacht op het volgende adres;

Mijl op Zeven Moostdijk 15

6035 RB Ospeldijk.

http://www.nationaal-parkdegrootepeel.nl/documents/bezoekerscentrum.xml?lang=nl

 

Na de wandeling zullen we een bezoekje brengen aan het Klok en Peel museum in Asten.

Koningin opent Klok & Peel Museum Asten

  Asten, 12 maart 2012

Na anderhalf jaar is de metamorfose van het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten afgerond. Het compleet vernieuwde museum draagt voortaan de naam Klok & Peel Museum Asten en wordt op dinsdag 24 april officieel door Koningin Beatrix geopend.

Het museum heeft een totale verandering ondergaan. Het bestaande museumgebouw aan de Ostaderstraat in Asten is volledig gerenoveerd en met 1100 vierkante meter uitgebreid. De voormalige donkere gangen hebben plaatsgemaakt voor een open, ruimtelijke inrichting met veel lichtinval en fraaie zichtlijnen. Blikvanger is de grote, nieuwe tentoonstellingszaal als middelpunt van het museum. Ook de nieuwe entree met museumwinkel en digitaal informatiecentrum is ruim opgezet. Verder heeft het museum een nieuwe filmzaal met educatieruimte, een nieuw museumcafé met buitenterras en een nieuwe kantoorruimte op de eerste verdieping met vergaderruimtes. Het vernieuwde museum beschikt over alle moderne faciliteiten om individuele bezoekers en groepen een dag lang te kunnen verwelkomen. Ook is het complex geschikt voor multifunctioneel gebruik. Aan de achterzijde van Klok & Peel Museum Asten liggen de nieuw aangelegde museumtuinen.  Daarin staat de grote nieuwe glazen Oranjerie waar workshops, educatieve projecten, evenementen en zomeravond­concerten worden georganiseerd. Het ontwerp van de vernieuwde gebouwen is van Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort, het bureau dat ook aan de renovatie van het Rijksmuseum meewerkte. Het ontwerp van de museale herinrichting is van Van Laarhoven Musea en Erfgoed uit Berg en Dal.

Allure

Met de verbouwing, uitbreiding en herinrichting heeft het museum een bovenregionale allure gekregen. Er is volop ruimte om de twee unieke collecties volledig tot hun recht te laten komen. Klok & Peel Museum Asten heeft de grootste collectie van luidklokken en beiaarden (klokkenspellen) ter wereld. In een tijdlijn volgt de bezoeker alle thema’s die met de klok te maken hebben. Vanaf de oorsprong en het luiden van de klok tot en met het klokkengieten, klinken als een klok, uurwerken en beiaarden. In de grote zaal zijn de ‘Klokken van de wereld’ geëxposeerd. De tweede collectie van het museum omvat de complete natuur- en cultuurhistorie van het gebied De Peel op de grens van Brabant en Limburg. Het begint met de ‘onzichtbare natuur’, waaronder een ondergrondse vossenburcht. Daarna volgt ook deze collectie een tijdlijn. In ‘De Peel aan zee’ zijn fossielen en een levensgroot mammoetskelet te zien. De expositie ‘Van Peelmoeras tot nationaal park’ toont de rijke flora en fauna van het gebied. In ‘De bewoonde Peel’ staan de cultuur en de mens centraal, waaronder de in De Peel gevonden Gouden Helm. Eenmaal buiten in de museumtuinen komen de twee museumcollecties bij elkaar ‘van kruidentuin tot klankentuin’.

Meer dan museum

Met de nieuwe naam Klok & Peel Museum Asten en nieuw eigentijds logo wil het museum haar unieke identiteit benadrukken: wereldwijd centrum voor klok en beiaard en natuur- en cultuurhistorisch centrum voor De Peel. Maar het vernieuwde museum is meer dan dat. In het gebouw is, in samenwerking met Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, ook een Erfgoedpunt gevestigd waar alle cultuurhistorische informatie over De Peel beschikbaar is. Verder ligt het museum aan het nieuwe Museumplein, dat een Toeristisch-Recreatief Knooppunt is voor iedereen die de Peelregio wil ontdekken. Voor vijftien gedetacheerden biedt het museum een bijzondere werkomgeving in het kader van de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) . Ook zijn er tien reïntegratieplaatsen in een samenwerkingsverband tussen Atlant Groep en de gemeenten Asten en Someren. Daarnaast zijn maar liefst 150 vrijwilligers voor het museum actief. Op het gebied van ecologie heeft het vernieuwde museum een uitdagende ambitie. Het heeft een eigen bodemwaterproject, groen-sedumdaken, een WKO-installatie (warmte-/koudeopslag) en spaar- en ledverlichting. Als het museum straks ook haar eigen elektriciteit produceert, zal Klok & Peel het groenste museum van Nederland zijn.

Opening

De totale vernieuwing van het museum is een proces dat al vanaf 2008 loopt, met museumvoorzitter Harry van der Loo als drijvende kracht: “We hebben het hele project voor 2,5 miljoen euro kunnen doen. Het geld is bijeengebracht via bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, SRE, gemeente Asten, een Europese POP2-subsidie en talrijke fondsen en sponsoren. Hoewel het een fors bedrag is, hebben we de kosten sterk weten te beperken. Een groot deel van het werk is door onze vrijwilligers gedaan. Daar zijn we als bestuur en directie ongelofelijk trots op.” Met het vernieuwde museum wil hij het bezoekersaantal van nu 38.000 laten groeien naar 50.000 per jaar. De koninklijke opening geeft het museum in elk geval een veelbelovende nieuwe start. “In 1975 opende Prins Bernhard het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum. Het is voor het vernieuwde museum, onze medewerkers en vrijwilligers en alle inwoners in Asten en De Peel een geweldige eer dat Koningin Beatrix deze traditie wil voortzetten”, aldus Van der Loo. De officiële opening vindt plaats op dinsdagochtend 24 april vanaf 10.00 uur. Het museum is die dag alleen toegankelijk voor medewerkers, vrijwilligers en genodigden.

Meer informatie over Klok & Peel Museum Asten staat op www.museumasten.nl

 

Ostaderstraat 23 5721 WC Asten 

Hier zullen we een gezellig kopje koffie enz. genieten en na een rondgang in het museum kunnen we hopelijk weer tevreden naar huis. 

Tevens vragen we u vast de volgende datum te reserveren voor een volgend uitstapje.

 26 augustus 2012 gaan we naar de dierentuin van Keulen.

Dit met natuurlijk de volledige verzorging door aviornis.

Details omtrent kosten en vertrektijden volgen zo vlug mogelijk.

 Kortom het regio bestuur is volop voor ons allen bezig. Wij hopen dan ook dat u massaal aan de activiteiten mee doet.