zondag 12 oktober 2014
Verslag Aviornis Nederland 35-jarig jubileum in Avifauna
Aviornis International Nederland vierde op zaterdag 6 september haar 35-jarig Jubileum.
Als belangrijkste vogelpark in Nederland was Avifauna te Alphen aan den Rijn als toepasselijke locatie uitgekozen. Een aparte zaal was voor het feest afgehuurd.
De aanmeldingen verliepen boven verwachting zo voorspoedig dat de inschrijvingen helaas voortijdig moesten worden gestopt.
De eerste leden en partners kwamen al vroeg naar Avifauna en werden door leden van het Hoofdbestuur welkom geheten en ontvingen een Aviornis feestbutton. De koffie, thee en een petit four stond klaar. Het was een drukte van belang.
Om 13.00 uur nam de voorzitter, Pierreco Eyma, het woord en heette iedereen hartelijk welkom. Namens het bestuur feliciteerde hij met heel veel plezier de maar liefst 280 aanwezigen met de 35ste verjaardag van hun vereniging.
Een extra woord van welkom was er voor de aanwezige ereleden met daarbij speciaal onze ere-voorzitter de heer Raaymakers.
Vanuit Vlaanderen de afgevaardigden van de Raad van Bestuur van onze Vlaamse Aviornis zustervereniging. En in het Frans een welkom voor de heer en mevrouw Thierry Clercx, die aanwezig waren namens Aviornis France.
En als laatsten, met opzet, want daarmee wilde Pierreco zijn waardering extra benadrukken, de leden van onze onvolprezen redactie en de aanwezige bestuursleden van de diverse Aviornis Nederland regio’s. Dat maakte de Aviornisfamilie helemaal compleet.
Pierreco begon met te zeggen dat 35 jaar Aviornis niet mis is.
In de afgelopen 35 jaar is er ontzettend veel ervaring opgedaan met het houden van ontelbare soorten vogels, soorten waarvan in eerste instantie leek dat het onbegonnen werk was en waar nu heel laconiek over wordt gedaan. De kennis over huisvesting en voeding is door de inbreng van de vogelhouders enorm toegenomen en samen met de voederfabrikanten zijn er fantastische voeders ontwikkeld, waar houders uit de beginperiode alleen maar van konden dromen. De successen en vooral de vasthoudendheid van de pioniers in de beginperiode van onze hobby hebben de hobby gemaakt tot wat die nu is.
Er zijn vele motivaties te vinden om met de vogelhobby bezig te zijn, maar de basis is toch wel steeds de fascinatie voor het fenomeen vogel, een diersoort met zo ontzettend veel unieke kenmerken, bijzonderheden en verscheidenheid.
Naast die fascinatie voor vogels is er binnen onze vereniging nog meer dat ons samenbindt en het belangrijkste is zeer zeker ons prachtige verenigingsblad. Zes keer per jaar wordt dit samengesteld met een pagina gemiddelde van een kleine 100 pagina’s en dat al meer dan 35 jaar!!! Voor dit huzarenstukje is onze redactie verantwoordelijk en zij doen dit met zoveel passie, inzet en kennis van zaken dat ‘Ons Boekje’ met de jaren steeds fraaier is geworden en inhoudelijk steeds meer waarde heeft gekregen.
Pierreco maakte van de gelegenheid gebruik om iemand van die redactie in het zonnetje te zetten en met hem de gehele redactie. Naast de redactieleden die samen, onder leiding van hoofdredacteur Armin Klaassen en eindredacteur Peter Paul van der Lugt, iedere keer weer de onderwerpen bepalen, artikelen schrijven, de ingezonden teksten redigeren enz. is er iemand die al dat moois tot één geheel moet maken. De lay-out noemen ze dat in redactie termen. Hij woont alweer sinds enige tijd in Engeland en zijn naam is Johan Ameel. Naast het feit dat hij zakelijk aan onze vereniging is verbonden m.b.t. de genoemde lay-out is hij al jaren lid van onze redactie en verzorgt hij ook nog eens veelvuldig het éne artikel na het andere, omdat hijzelf ook een vogelliefhebber in hart en nieren is.
Aangezien hij uit Engeland naar het feest was gekomen om onze verjaardag met ons mee te vieren was er eindelijk de kans om hem namens het bestuur en alle leden, heel hartelijk te bedanken voor al zijn inzet, met de hoop en wens dat we nog heel lang van zijn kennis en betrokkenheid gebruik mogen maken! Pierreco overhandigde hem een cadeau en een bos bloemen.
Pierreco meldde dat er wordt gewerkt aan het samenstellen van een Jubileum boekje dat dan naar alle leden zal worden gestuurd.
Ook al wilde Pierreco niet echt terugblikken op allerlei feiten uit het verleden, toch werd er één genoemd en dat is natuurlijk en ook helaas de vogelgriepcrisis van begin jaren 2000. Voor velen van ons nog erg vers in het geheugen. Het was een periode dat werd gedacht dat dit wel eens het einde van onze hobby zou kunnen zijn. Voor sommigen van ons was het dat ook letterlijk omdat zij na de ruimingen de moed niet meer konden opbrengen om opnieuw te beginnen. Ondanks alle persoonlijke, menselijke drama’s en dierenleed is de hobby en daarmee onze vereniging overeind gebleven en gegroeid.
Allerhande andere bedreigingen hangen onze hobby ook nu boven het hoofd.
De positieflijst voor zoogdieren is gelukkig nog steeds niet gerealiseerd. De verenigde dierhoudersorganisaties zorgen er steeds weer voor dat de overheid de plannen moet heroverwegen.
Aan de positieflijst voor vogels wordt gewerkt, maar nu wel in overleg met de vogelorganisaties. En ook allerlei nieuwe regelgeving omtrent het organiseren van tentoonstellingen, vogelmarkten en ruilbeurzen.
Het totale leewiekverbod, zonder uitzonderingen, dat in 2018 van kracht moet worden is zo’n zelfde “Zwaard van Damoclès”. Allemaal regelgeving die veelal is bedacht door mensen die geen flauw benul hebben hoe iets in de praktijk werkelijk verloopt!
Bescherming van biodiversiteit, soortenbehoud en simpelweg verantwoord houden van onze Aviornissoorten is iets dat hoog in het vaandel van ons allemaal zou moeten staan.
Een wapenfeit dat heel goed past bij onze Aviornis doelstellingen en ook iets dat het International in onze naam ineens een geheel andere kleur geeft, is dat nog niet zolang geleden vanuit de vereniging een groep Witwangboomeenden en Bahamapijlstaarten vanuit Nederland naar Trinidad en Tobago is geëxporteerd. Omdat de soorten daar niet meer aanwezig waren. Inmiddels zijn de eerste nakomelingen groot geworden en kunnen zij zich volgend jaar alweer voortplanten op weg naar een nieuwe lokale generatie.
In combinatie met de andere Aviornis organisaties is begonnen met een telling naar het gehouden aantal Baers witoogeenden. Tot nu toe zijn er erg weinig exemplaren van deze soort opgegeven, dus werd een nieuwe oproep gedaan. Deze soort lijkt binnen Europa zeer weinig te worden gehouden en dat is jammer want in de vrije natuur gaat het hen ronduit slecht!
Pierreco wilde graag van de gelegenheid gebruik maken om uit te spreken dat hij oprecht trots is op de Aviornis bestuursleden, zowel van het hoofdbestuur als van de regiobesturen, de ringendienst en ledenadministratie. Trots dat het zo’n fijn team is en dankbaar voor de toewijding en inzet voor onze vereniging.
Jan Harteman heeft vooraf een oproep gedaan via de Aviornis Facebookpagina om filmpjes in te sturen waaruit blijkt dat leden trots zijn op Aviornis en de hobby. Een compilatie werd vertoond (Bekijk hier een aantal filmpjes: https://www.youtube.com/user/AviornisNL)
Toen was het tijd om de gastspreker aan te kondigen, de heer Jan van Hooff. Hij groeide op in Burgers Dierenpark te Arnhem waar zijn ouders de directie voerden. En studeerde biologie in Utrecht en Oxford, waar gedragsleer zijn specialisme werd met name de gelaatsexpressie bij primaten. Zijn persoonlijke interesse in dat brede gebied van de gedragsleer is sociaal gedrag en de regulering van sociale betrekkingen waarin begrippen als macht, conflict en harmonie sleutelwoorden zijn.
Pierreco zegt er trots op te zijn dat hij voor ons wil spreken. Hij roept iedereen op vooral rechtop te gaan zitten en geeft het woord aan Jan van Hooff.
Er volgt een zeer levendig en gepassioneerd betoog, op zijn bekende manier, dat wij kennen van praatprogramma’s op de televisie.
Met als thema “Vogels zo anders dan wij en toch ook niet”
Het verhaal gaat over het ontstaan van de vogels vanuit de evolutie en dat zij afstammen van de dinosauriërs. Dat de ontwikkeling van vogels de kans kreeg na het uitsterven van de grote dino’s. Met als oer vogel de Archaeopteryx, die 150 miljoen jaar geleden tijdens het late Jura tijdperk leefde.
Aan de hand van voorbeelden laat Jan van Hooff zien dat niet alleen primaten maar ook bepaalde vogels voorwerpen gebruiken om voedsel te bemachtigen.
En dat ook vogels over intelligentie beschikken om iets zelf te leren, dat niet eerder is voorgedaan. De zaal is muisstil en luistert aandachtig. Jan van Hooff bezit als spreker de gave om niet alledaagse materie voor een ieder begrijpelijk te maken.
Na ruim driekwartier bedankt Pierreco Jan van Hooff voor zijn zeer interessante voordracht en overhandigd hem als aandenken het onvolprezen Aviornis boek “Watervogels houden, ’t is een Hobby”.
Om 15.00 uur begon bij Avifauna de vogelvliegdemonstratie, die speciaal voor Aviornis was aangepast. Zo zagen wij, behalve de kleurrijke ara’s en zonparkieten, rosé kaketoes, een kuifseriema en de indrukwekkende Stellers zeearend, een scala aan Aviornis gerelateerde vogels. Een witwang toerako, kookaburra’s, een groep rode ibissen, koereigers, een grijze kroonkraanvogel en zelfs een pinguïn stalen de show.
Daarna kon iedereen op eigen gelegenheid van het vogelpark genieten.
Vanaf 17.30 uur kwam men weer tezamen in de zaal waar nu een overheerlijk diner buffet klaar stond. Voor ieder wat wils. Het was een zeer gezellig geroezemoes en er werd veel met elkaar gepraat, anekdotes verteld en gelachen. Zo hoort dat ook bij een echt feest.
Na 20.00 uur vertrokken de meesten, meer dan voldaan, huiswaarts en kijkt het bestuur tevreden terug op een zeer geslaagd Aviornis Nederland evenement.
Namens het Hoofdbestuur Aviornis International Nederland
Jaap Korten
Meer foto's van het jubileum in Avifauna kunt u zien op deze pagina