vrijdag 20 april 2012

 

Rapport over toelaatbaarheid, noodzaak en nut van positieflijst

 

Voorblad rapport

Beste dierenhouders- en besturen van verenigingen,

Op deze pagina treft u een rapport over de juridische toelaatbaarheid, noodzaak en nut van een zogenaamde positieflijst.

Dit rapport zal maandag 23 april naar Den Haag gestuurd worden aan de leden van de Vaste Kamercommissie van landbouw, de juridische afdeling van EL&I en Staatssecretaris Bleker. Aviornis International Nederland zoekt steun van belanghebbende organisaties, om dit rapport te ondersteunen.

De aanleiding voor dit rapport is dat er bij de hernieuwde poging om te komen tot een z.g. “positieflijst” (opnieuw) een tweetal zaken uit het oog verloren worden. In de eerste plaats de juridische aspecten van het bezit van dieren en in de tweede plaats, maar niet minder belangrijk, het dierenwelzijn.

Het gehannes met een positieflijst (de eerste aanzet dateert uit 1984, dus na 27 jaar mag dat naar onze mening wel zo benoemd worden) heeft weer een nieuwe fase bereikt in de nieuwe “Wet Dieren”. De Tweede Kamer heeft middels verschillende moties de Minister van EL&I verzocht een positieflijst op te stellen. In zijn opdracht heeft Wageningen UR Livestock Research een tweetal rapporten geproduceerd:

  • Systematiek voor het opstellen van de Positieflijst voor zoogdieren, rapport 345, mei 2010
  • Advisering voor vervolg Positieflijst Zoogdieren, rapport 408, maart 2011

In deze rapporten wordt een poging ondernomen om ‘transparante’ criteria op te stellen om plaatsing van diersoorten op de lijst te verantwoorden. Dergelijke criteria ontbraken in eerdere rapportages van de RDA.

Naar aanleiding van de rapporten van Wageningen UR Livestock Research heeft Aviornis International Nederland aan Dr. Nico Gerrits (INCAconsult) de opdracht gegeven om een tegenrapport te schrijven. U kunt dit rapport downloaden op deze pagina.

Samen staan we sterk tegen de Positieflijst

Dit rapport is inmiddels verstuurd naar de diverse samenwerkende organisaties ter ondersteuning, maar wij willen graag dat zoveel mogelijk organisaties en verenigingen dit rapport onderschrijven.

Aviornis International Nederland vraagt daarom alle dierenhouderijorganisaties, bonden en verenigingen om dit rapport te ondersteunen en te onderschrijven. De namen van alle onderschrijvende organisaties zullen worden vermeld in een aanbevelingsbrief die het rapport zal begeleiden.

Wanneer u, de organisatie, dit rapport heeft gelezen en wilt onderschrijven, dan kunt u een e-mail sturen naar internet@aviornis.nl. Wij ontvangen graag reacties van uw bestuur c.q. secretariaat.

Wij horen graag van u!

Vriendelijke groet,

Aviornis International Nederland
internet@aviornis.nl