dinsdag 07 mei 2013

 

Verslag ALV Aviornis Int. Nederland op 13 april 2013 te Burgum

 

Algemene Ledenvergadering Aviornis International Nederland op zaterdag 13 april 2013 te Burgum in Friesland.

Foto’s: Janna en Jaap Korten

De Algemene Ledenvergadering 2013 voor leden en introducés van Aviornis International Nederland werd door regio Fryslân georganiseerd.

Het officiële gedeelte van de vergadering werd gehouden in het Restaurant - Partycentrum De Pleats in Burgum, gelegen tussen Drachten en Leeuwarden in Friesland.

Nabij de ingang hingen uitnodigend de kleurrijke Aviornis promotie zeildoeken.

Binnen leiden de opgestelde Aviornis banners de weg naar het ontvangstcomité van regio Fryslân en stonden de banners ook op verschillende plaatsen in de vergaderzaal.

Vanaf 9.30 uur werden de deelnemers verwelkomd door leden van regio Friesland en ontvingen een entreebewijs voor het middagprogramma.

Dat bestond uit een bezoek op eigen gelegenheid aan Aqua Zoo nabij Leeuwarden.

Aanwezig waren ruim 100 leden, introducés en genodigden, die konden kennismaken, een kopje koffie of thee drinken met daarbij Friese Oranjekoek.

Even na 10.00 uur heet de voorzitter, Pierreco Eyma, iedereen van harte welkom. Eerst met een aantal zinnen in het Fries zet hij onder applaus meteen de plezierige toon. Dan vervolgt hij in het Nederlands en zegt verheugd te zijn met de opkomst op deze Aviornis dag in het hoge noorden van Nederland.

Een speciaal woord van welkom voor de aanwezige ereleden, de vertegenwoordigers van Jong Aviornis, Ibisring en van het samenwerkingsverband Aviornis Europa. Ook worden de aanwezige regiobestuursleden extra verwelkomd. Er wordt benadrukt dat dankzij hun inzet voor de regio’s de vereniging zo actief bezig is met het organiseren van allerlei activiteiten voor de leden en het deelnemen aan evenementen waar promotie voor Aviornis wordt gemaakt. 

Pierreco Eyma opent de vergadering door een slag met de voorzittershamer.

Allereerst introduceert hij de hoofdbestuursleden achter de tafel en stelt dan voor met de agenda punten te beginnen.

De te behandelen stukken staan in het Bestuurlijk Jaarboek 2012, zorgvuldig samengesteld door de secretaris, Tonnie Grolleman. Via een PowerPoint presentatie, verzorgd door hoofdbestuurslid Jan Harteman, is de voortgang van de agenda op een scherm te volgen.

De notulen van de vorige Algemene Ledenvergadering d.d. 14 april 2012 te Kerkrade worden zonder opmerkingen, door de vergadering goedgekeurd. De notulist, Herman Rasing, wordt bedankt voor het schrijven ervan. Hij is wederom aanwezig als notulist van deze vergadering.

Het voorstel om de ringprijs voor leden voor het seizoen 2013/2014 op de huidige prijs van € 0,25 per ring te houden, wordt met applaus bevestigd. (De ringprijs voor niet-leden blijft €1,00 ) De vaste bijdrage aan de regio’s van € 600,- en daarnaast de afdracht van € 2,- per regiolid wordt tevens bevestigd.

Specifieke onderdelen van het jaarverslag secretariaat 2012 worden apart door Pierreco Eyma toegelicht.

Hij benadrukt wederom de belangrijkheid van de regio activiteiten, zoals ledenbijeen¬komsten, tuinbezoeken en busreisexcursies. En deelname door de regio’s aan diverse evenementen met het opzetten van vogeltuinen en vijvers, zoals op de Boerendag in Rijsbergen, de Oneto, Noordshow, Gallinova, Championshow en Dierenpret Houten.

En andere regionale evenementen. Met als doel naamsbekendheid en hopelijk werving van nieuwe leden.

De voorzitter vermeldt daarbij dat het organiseren en deelnemen aan de evenementen bijna altijd op de schouders terecht komt van dezelfde personen, die toch al veel vrijwilligers werk voor de vereniging verzetten. Hij doet een oproep aan bereidwillige leden om zich voor dit soort ondersteunende taken beschikbaar te willen stellen.

Hij noemt de herkenbaarheid bij evenementen door de kleurrijke en opvallende promotionele materialen, zoals de Welkom bij Aviornis banners en de grote Aviornis promotie zeildoeken.

In november 2012 is de nieuwe herziene druk, met vernieuwde tekst en ook nieuwe foto’s, van het boek “Watervogels houden, ’t is een hobby” verschenen. Pierreco Eyma roemt al het werk dat de Redactieraad en met name de auteur, mevrouw Liliane De Boeck-Pauchet, daarvoor hebben verricht. En dat het resultaat er mag zijn.

En vermeldt dat de Redactieraad inmiddels gelukkig met nieuwe leden is versterkt.

Met dank aan Tonnie Grolleman wordt het jaarverslag secretariaat goedgekeurd.

De voorzitter schenkt speciale aandacht aan de situatie betreffende Wetgeving.

Er vindt regelmatig overleg plaats met het Ministerie van Economische Zaken over wetgevingzaken, zoals de Wet Dieren. Daarvoor gaan Pierreco Eyma en Piet Maas naar Den Haag.

Voortvloeiend uit wetsvoorstellen voor de Wet Dieren noemt hij twee belangrijke zaken, die de hobby van Aviornisleden aan gaan.

In de huidige wet staat dat dierenartsen vogels mogen leewieken. De Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft besloten dat per 1 januari 2018 te gaan verbieden, omdat de overheid tegen onomkeerbare ingrepen is. Men noemt dit aantasting van de intrinsieke waarde van het dier.

Omdat dit grote invloed heeft op het houden van met name watervogels en bepaalde parkvogels is er de overgangstermijn.

Aviornis Nederland heeft argumenten aangedragen waarom de mogelijkheid van leewieken dient te blijven bestaan, omdat bijvoorbeeld watervogels grote vijvers en perken nodig hebben voor hun welzijn. Om dat af te schermen, om vogels vliegend te kunnen houden, is niet alleen kostbaar en onpraktisch, maar wordt dan tevens door plaatselijke overheden gezien als bouwwerk. Zo’n afscherming doet juist afbreuk aan het dierenwelzijn.

Aviornis heeft de leden in 2012 gevraagd een protestbrief naar Den Haag te sturen. Daarop heeft toenmalig Staatssecretaris Bleker het besluit doorgeschoven naar het huidige kabinet.

Aviornis gaat samen met een jurist uitzoeken of op basis van Europees recht het bijna eenzijdig door Nederland in te stellen leewiekverbod aan te vechten is.

Ook wordt de huidige situatie rond de Positieflijst benoemd.

Het Ministerie heeft de Wageningen Universiteit Research opdracht gegeven selectie criteria op te stellen om zoogdieren al dan niet op een Positief lijst te plaatsen, zodanig dat een leek het dier zou mogen houden. De bedoeling is een zo’n beknopt mogelijke lijst.

Daarbij wordt uitgegaan van de natuurlijke behoeften van het dier in de vrije natuur. Ervaringen en kennis van hobbyhouders, waarbij de dieren reeds generaties lang zich aan een beschermde omgeving prima hebben aangepast, worden niet meegenomen, noch beoordeeld. Binnen het Platvorm Verantwoord Huisdierenbezit zijn diverse organisaties gebundeld in een Werkgroep Positieflijsten, die geregeld bezwaar met onderbouwde argumenten naar de politiek in Den Haag stuurt om de manier waarop de Positieflijst tot stand gaat komen aan te vechten.

Vooralsnog is de Staatssecretaris Sharon Dijksma voornemens een concept Positieflijst Zoogdieren zomer 2013 naar de Tweede kamer te sturen.

Dan kan Pierreco Eyma eindelijk goed nieuws melden over het Trinidad project.

Zestig vliegende eenden, waarvan 29 wildkleur Bahama pijlstaarten en 31 witwang boomeenden, zijn onlangs in quarantaine gegaan bij de Fa. Kooy in ’t Zand (N-H).

De import papieren voor Trinidad zijn inmiddels in orde.

Er zal twee keer bloed worden geprikt voor testen. Na goed bevinden gaan de vogels dan op een verbindingsvlucht binnen 24 uur naar Trinidad. Daar komen zij dan in een kweek-programma van de Pointe-a-Pierre Wildfowl Trust. Het nageslacht zal vervolgens worden geherintroduceerd op Trinidad en Tobago. Daarmee brengt Aviornis een van haar verenigingsdoelstellingen in de praktijk!

Het jaarverslag ringendienst wordt behandeld en ringencommissaris Jopie Bouwens noemt de belangrijkste punten. En meldt dat het aantal geleverde ringen in 2012 wederom gestegen is. Het totaal aantal bestellingen was echter lager, dus was de gemiddelde bestelgrootte hoger.

Het aantal bestellingen via internet neemt ook steeds toe en dat scheelt een hoop werk voor de ringendienst. Jopie Bouwens hoopt dat deze trend zich zal doorzetten, ook omdat de nieuwe ringen bestelmodule eenvoudig en goed werkt.

Bij de bestellingen per formulier komt het helaas nog steeds voor dat gegevens onvolledig worden ingevuld, zelfs zodanig dat de besteller niet te achterhalen is en de bestelling niet kan worden verwerkt. Jopie Bouwens roept iedereen op om aandacht te besteden aan het volledig en juist invullen van de bestelformulieren, zodat veel onnodig speurwerk kan worden voorkomen.

Aangezien er geen vragen zijn bedankt de voorzitter Jopie Bouwens voor het vele werk dat zij voor de ringendienst verzet.

Ledenadministrateur Betty van Tol geeft een toelichting op het Jaarverslag Ledenadministratie.

Zij meldt dat er gelukkig elk jaar meer nieuwe aanmeldingen van leden zijn dan uitschrijvingen, waardoor per saldo de vereniging blijft groeien. Ondanks de gebruikelijke mutaties van uitschrijvingen aan het einde van het jaar is het ledenaantal inmiddels weer ruim boven de grens van 2500 leden.

Het aantal leden dat per automatische incasso de contributie betaalt neemt nog steeds toe. Helaas komt het nog regelmatig voor dat de incasso-opdrachten worden afgekeurd, omdat er onvoldoende saldo op de rekening staat of dat het rekeningnummer is gewijzigd.

Zij roept op om wijzingen in de NAW gegevens tijdig door te geven.

De voorzitter bedankt Betty van Tol voor haar bijdrage en inzet voor de ledenadministratie.

Vice-voorzitter, Jos Christianen, beheert de PR dienst en meldt dat de verkoop van de nieuwe herziene druk boeken “Watervogels houden, ’t is een hobby” voorspoedig gaat.

Ongeveer de helft van de ingekochte voorraad is reeds door de regio’s aangekocht en grotendeels aan belangstellenden verkocht.

Er zijn voldoende verzamelbanden voor de Aviornis Tijdschriften op voorraad en volop regionaal beschikbaar.

Jan Harteman, lid van de Internet Commissie, geeft toelichting op het Jaarverslag Internet Commissie.

De commissie bestaat uit vijf leden, omdat Bart Wiechers en Pierreco Eyma zijn toegetreden. Verder zijn dat Tonnie Grolleman, Marius Sijtsma en Jan Harteman.

Jan Harteman noemt dat het nieuwe ringen bestelsysteem zeer naar tevredenheid werkt. Dat er constant gewerkt wordt aan verbetering van bijvoorbeeld de ledenadministratie module. Er is extra opslagcapaciteit gekomen via de provider. De sociale media zoals Facebook en Twitter worden steeds belangrijker en worden goed via de Aviornis website gevolgd, ook internationaal.

Dan volgt de behandeling van inkomsten en uitgaven 2012 en begroting 2013.

De penningmeester, Marius Sijtsma, is tevreden over de vakkundige opzet van de boekhouding, die hij twee jaar geleden heeft overgenomen. Marius Sijtsma memoreert dat de financiële cijfers zijn beoordeeld en goedgekeurd door de kascommissie, deze keer bestaande uit Bart Wiechers, voorzitter van regio Groningen/Drenthe, en Servé Lemmens, voorzitter van regio Limburg.

Allerlei stukken en onderbouwingen zijn grondig bekeken en er waren geen afwijkende bevindingen. Daarna zijn de financiële stukken met het Algemeen Bestuur doorgenomen en met instemming goedgekeurd.

In het Bestuurlijk Jaarboek 2012 staan de resultaten met ook weer een toelichting over de afwijkingen ten opzichte van de begroting.

Marius Sijtsma geeft aan wat er onder de verschillende posten wordt geboekt. Een belangrijke verandering is de manier waarop de kosten van het uitgeven van het Aviornis Tijdschrift worden verrekend en geboekt. Door meer inkomsten, onder andere uit Tijdschrift redactie gelden en minder kosten voor de website aanpassingen en promotie, is het eindresultaat meer positief dan was begroot.

Namens de kascommissie verklaart Bart Wiechers dat de financiële stukken inderdaad volledig in orde zijn bevonden. Met een gemeend applaus gaat de vergadering akkoord met de cijfers en verleent decharge aan de penningmeester en het hoofdbestuur.

Bart Wiechers neemt afscheid als lid van de kascommissie en ontvangt als dank een bos bloemen voor de bewezen diensten. Er is tevens een bos bloemen voor het met kennisgeving afwezige kascommissielid, Servé Lemmens. Jan Brok, bestuurslid van regio Oost Brabant treedt toe als lid van de kascommissie en Henk Biemans, bestuurslid van regio Oost Brabant als reserve kascommissielid.

Dan wordt er pauze gehouden. Koffie en thee zijn inmiddels aan de tafeltjes uitgeserveerd.

Daarna geeft Jaap Korten, hoofdbestuurslid, toelichting op de regio cijfers.

Het verzamelen daarvan is goed verlopen door prima medewerking van de regiopenning-meesters en betrokken regiobestuurders.

Ook is er weer een toelichting per regio op de financiële cijfers afgestemd met de regio’s en opgenomen in het Bestuurlijk Jaarboek 2012.

Deze toelichtingen geven ook de andere regio’s inzicht in wat zich elders afspeelt.

Inkomsten voor de regio’s bestaan uit de Aviornis Nederland vaste bijdrage en de bijdrage per regiolid. Daarnaast organiseren sommige regio’s verlotingen tijdens de ledenbijeen¬komsten hetgeen extra opbrengst genereert. Bij bepaalde regio’s dragen advertentie inkomsten bij aan de kosten van het uitgeven van regio nieuwsbrieven.

Financieel gezien hebben alle regio’s tezamen in 2012 een klein positief resultaat gerapporteerd. Nieuw is het apart vermelden van inkoop en gerelateerde verkoop van de nieuwe herziene druk watervogelboeken op afzonderlijke regels. En de voorraadwaarde van de overgebleven boeken staat op de balans. Ook worden gelden ontvangen voor een regio ledenreis in het ene jaar en voor betaling in het volgende jaar niet als regio inkomsten in het jaar van ontvangst geboekt, maar staan als reservering op de balans. Dat geeft niet langer een vertekend beeld van de werkelijk regio cijfers in een bepaald jaar. Vanwege een meerdaagse vlieg- en busreis in de boeken van regio Nijmegen is zodoende het totaal bedrag op de balans 2012 zeer hoog. Het overige totaal bedrag op de balans voor alle regio’s tezamen is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

De begrotingen voor 2013 tonen aan dat door verscheidene regio’s begroot wordt om de financiële middelen ten goede te laten komen aan de actief deelnemende leden, waardoor het vermogen van de regio’s zal dalen. Het hoofdbestuur juicht dat voornemen alleen maar toe.

Er wordt vervolgens nog een vraag gesteld over het boeken van de inkoopwaarden van de watervogelboeken door Aviornis Nederland. Jaap Korten en Marius Sijtsma beantwoorden deze vraag naar tevredenheid.

Er zijn geen inhoudelijke vragen meer en de regio cijfers worden ook met applaus geaccepteerd.

De regiopenningmeesters worden bedankt voor hun plezierige en constructieve samenwerking.

Vervolgens meldt de voorzitter dat er in de tekst van het Huishoudelijk Reglement 2013 geen veranderingen zijn ten opzichte van de versie in 2012, behalve de gebruikelijke datum aanpassingen. De vergadering gaat ermee akkoord.

Bestuursverkiezing

Volgens het schema van aftreden zijn Jos Christianen en Pierreco Eyma aftredend. Beide heren zijn herkiesbaar en worden unaniem door het hoofdbestuur voor herverkiezing voorgedragen. Hetgeen door de vergadering onder luid applaus met instemming wordt bevestigd.

Rondvraag

Er is een vraag binnengekomen of het mogelijk is om de op de Aviornis website geplaatste advertenties voor vogels later zelfstandig aan te passen, vanwege gedeeltelijke mutaties.

Pierreco Eyma bevestigt dat dit op het verlanglijstje van de Internet Commissie staat, maar dat de externe ondersteunende software capaciteit beperkt is en er eerst prioriteit wordt gegeven aan zich voordoende problemen in het algemeen en verbeteringen aan de ledenadministratie module in het bijzonder. Maar dat er zeker aandacht aan zal worden besteed.

Tot slot vermeldt Pierreco Eyma dat door de overheid het draaiboek bij uitbraak van vogelgriep (Aviare Influenza) voor hobbyhouders in positieve zin is aangepast.

Watervogels en loopvogels hoeven bij een uitbraak niet meer afgeschermd of opgehokt te worden, ter voorkoming van welzijnsproblemen. Voor hoenderachtigen geldt dat die binnen de bestaande behuizing dienen te worden gehouden. Ook bij uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bij een commercieel bedrijf in de buurt zal niet meer bij de hobbyhouder geruimd worden, maar dienen de hobbyvogels wel op het eigen erf te blijven.

Sluiting

Niets meer aan de orde zijnde bedankt Pierreco Eyma de bestuursleden en de medewerkers van regio Fryslân voor de prima organisatie van deze dag. De scheidend regiovoorzitter Anne Bosma en de nieuwe regiovoorzitter René de Velde Harsenhorst ontvangen een bos bloemen.

Voorts bedankt Pierreco Eyma Herman Rasing voor het notuleren van deze vergadering en overhandigt hem als dank hiervoor een mooie bos bloemen.

De voorzitter bedankt nogmaals alle aanwezigen voor hun komst en wenst iedereen een smakelijke lunch en een mooi bezoek aan AquaZoo.

Daarop sluit Pierreco Eyma het officiële gedeelte van de Algemene Ledenver¬gadering 2013 en zegt dat hij iedereen volgend jaar weer hoopt te zien bij de Algemene Ledenvergadering 2014 in de regio Oost Brabant..

Lunch

Er werd een smakelijke buffetlunch geserveerd met keuze uit soep, diverse luxe broodjes en fruit toe. Alles stond keurig meteen in voldoende mate klaar in een aparte eetzaal en daardoor kon iedereen zonder wachttijden snel aan tafel.

Middagprogramma

Dan gaan groepjes op weg naar AquaZoo.

Bij inlevering van de Aviornis gestempelde toegangskaart worden twee gratis consumptie bonnen per persoon verstrekt om ’s middag nog gezellig in het restaurant bij elkaar te komen. De Aviornis bezoekers kwamen uit alle windstreken van Nederland. Sommigen hadden AquaZoo al eens bezocht, voor de meesten was het voor het eerst.

Men was onder de indruk van de mooie natuurlijke waterrijke aanleg met zeer ruime verblijven. Ook de collectie aan dieren is zeker niet alledaags en dus interessant.

Het weer was fris, maar het was droog en af en toe kwam zelfs een bleek zonnetje door.

Na de rondgang was het gezellig napraten onder het genot van een drankje.

Een geslaagde afsluiting van de Aviornis Algemene Leden Vergadering 2013.

 

Namens het Hoofdbestuur – Jaap Korten