woensdag 13 maart 2013

 

Uitbraak Aviaire influenza in Lochem

 

Op 12 maart 2013 is bekend geworden dat een legbedrijf in Lochem (Gelderland) besmet is met aviaire influenza van het type H7. Het bedrijf omvat drie stallen met in totaal 83.000 leghennen. Twee van de drie stallen hebben een systeem met vrije uitloop. Vanavond of morgen zal bekend worden of het om hoog pathogene- of laag pathogene aviaire influenza gaat, maar gezien het klinische beeld van het besmette koppel wordt vooralsnog uitgegaan van een laag pathogene vorm.

Medio vorige week zijn gezondheidsproblemen bij de hennen in stal 1 (met uitloop) ontstaan, die zich uitten door een verminderde voeropname en een licht verhoogde uitval. In verband daarmee heeft de begeleidende dierenarts eind vorige week in het kader van uitsluitingsdiagnostiek monsters naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad gezonden. Bij PCR-onderzoek van de monsters heeft het CVI gisteren een besmetting met AI van het type H7 vastgesteld, waarna gisteravond een specialistenteam het bedrijf heeft bezocht en opnieuw monsters heeft genomen. Uit die monsters is vandaag opnieuw de aanwezigheid van AI-virus van het type H7 vastgesteld.

Alle pluimvee op het besmette bedrijf moet op basis van de EU-regelgeving worden geruimd.

Het ministerie van Economische Zaken heeft met ingang van vandaag, 16.00 uur, een beperkingsgebied ingesteld met een straal van ruim 1 km. In het gebied liggen behalve het besmette bedrijf drie andere pluimveebedrijven. Het gaat daarbij om een legbedrijf van dezelfde eigenaar als het besmette bedrijf, een opfokbedrijf waar 53.400 opfokvleeskuikenouderdieren van één week oud worden gehouden en een scharrelbedrijf met 10.000 hennen.

In het beperkingsgebied is het vervoer van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel verboden. Dat betekent onder andere dat geen vervoer van pluimvee en eieren meer mogelijk is op de N346 die van Lochem naar Goor loopt. Ook een deel van de N 825 (Lochem – Borculo) ligt in het beperkingsgebied. Voorts geldt voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee in het beperkingsgebied een afschermgebod. 

Productschap Pluimvee en Eieren.