vrijdag 18 mei 2012

 

Verslag van de Algemene Ledenvergadering in GaiaZoo Kerkrade

 

Algemene Ledenvergadering Aviornis International Nederland

Zaterdag 14 april 2012 in GaiaZoo te Kerkrade
Foto’s: Janna en Jaap Korten

De Algemene Ledenvergadering 2012 werd door regio Limburg georganiseerd.
Het officiële gedeelte van de vergadering werd gehouden in het auditorium van de Terra Zaal van GaiaZoo.
Aan het toegangshek van poort 3 hing uitnodigend het kleurrijke Aviornis promotie zeildoek.

En ook buiten bij de ingang van de Terra Zaal. De Welkom bij Aviornis banners stonden op verschillende plaatsen bij de ontvangst, in de Terra Zaal en in het auditorium opvallend opgesteld.
Vanaf 9.30 uur werden de leden verwelkomd door bestuursleden van regio Limburg en ontvingen bonnetjes voor de middagconsumpties na afloop.
Het middagprogramma bestond uit een bezoek op eigen gelegenheid aan GaiaZoo.
Aanwezig waren 125 leden, introducés en genodigden, die eerst plaats konden nemen aan tafels in de Terra Zaal, waar koffie met echte Limburgse vlaai werd geserveerd. 

Even na 10.00 uur opent de voorzitter, de heer Pierreco Eyma, de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Hij zegt verheugd te zijn met de opkomst op deze Aviornis dag in het verre zuiden van Nederland.

Een speciaal woord van welkom voor de aanwezige erevoorzitter, de heer W. Ramakers, ereleden, de vertegenwoordigers van de Werkgroep Wilde Duiven en Jong Aviornis.
Ook worden de aanwezige regiobestuursleden extra verwelkomd. Er wordt benadrukt dat dankzij hun inzet voor de regio’s de vereniging zo actief bezig is met het organiseren van allerlei activiteiten voor de leden en het deelnemen aan evenementen waar promotie voor Aviornis wordt gemaakt.

De heer Eyma stelt voor met de agendapunten te beginnen en opent de vergadering door een slag met de hamer, die hij bij zijn aantreden als voorzitter van een lid heeft ontvangen.

Omdat de naambordjes van de hoofdbestuursleden er helaas niet waren, introduceert hij eerst de hoofdbestuursleden en bedankt alvast de secretaris, mevrouw Tonnie Grolleman, voor het weer zorgvuldig samenstellen van het Bestuurlijk Jaarboek 2011, waarin de te behandelen stukken vermeld staan. Via een PowerPoint presentatie, verzorgd door hoofdbestuurslid Jan Harteman, is de voortgang van de agenda op een scherm te volgen.

De notulen van de vorige Algemene Ledenvergadering d.d. 9 april 2011 te Vreden (D) worden zonder opmerkingen, door de vergadering goedgekeurd. De notulist, de heer Rasing, wordt bedankt voor het schrijven ervan. Hij is wederom aanwezig als notulist van deze vergadering.
De voorzitter geeft nog een toelichting op de vorig jaar gestelde vraag waarom Aviornis Nederland geen lid meer is van de C.O.M. organisatie. Hij legt uit dat Aviornis o.a. niet als doel heeft om vogels op tentoonstellingen te laten keuren en er daarom geen toegevoegde waarde was om lid te blijven van de C.O.M. Aviornis Nederland is wel deel blijven nemen aan het gezamenlijk overleg aangaande wetgeving. Bovendien neemt de C.O.M. nu ook deel in het overleg binnen de N.W.P.P. Er is derhalve veel en goed contact met C.O.M. Nederland.

Voortvloeiend uit Wetsvoorstellen voor de Wet Dieren noemt hij twee belangrijke zaken, die de hobby van Aviornisleden aan gaan.

In de huidige wet staat dat dierenartsen vogels mogen leewieken. De overheid wil dat per 1 januari 2015 schrappen, omdat men onomkeerbare ingrepen wil verbieden. Dit zal grote invloed hebben op het houden van met name watervogels en bepaalde parkvogels.

Aviornis Nederland heeft een lijst met argumenten aangedragen waarom de mogelijkheid van leewieken dient te blijven bestaan. Omdat de politiek in Den Haag gevoelig is voor aantallen zal Aviornis een protestbrief opstellen tegen het totaal leewiekverbod en zal al haar leden verzoeken zoveel mogelijk van deze protestbrieven naar Den Haag te sturen, in de hoop het tij nog te keren.
(NB: Deze actie heeft inmiddels plaatsgevonden.)

Dan worden ook nog de bedreigingen voor de hobby door de plannen voor een Positieflijst genoemd. Aviornis Nederland heeft een rapport “Vereisten voor het houden van dieren” op laten stellen door de heer Nico Gerrits en het rapport is aan het Ministerie van EL&I aangeboden.

Het voorstel om de ringprijs voor leden voor het seizoen 2012/2013, ondanks de gestegen kostprijs, op de huidige lage prijs van € 0,25 per ring te houden, wordt met applaus bevestigd. (De ringprijs voor niet-leden blijft ook €1,00 )
De vaste bijdrage aan de regio’s van € 600,- en daarnaast de afdracht van € 2,- per regiolid wordt bevestigd.

Specifieke onderdelen van het jaarverslag secretariaat  worden apart door de heer Eyma toegelicht.
Hij benadrukt wederom de belangrijkheid van de regio activiteiten, zoals ledenbijeenkomsten, tuinbezoeken en busreisexcursies. En deelname door de regio’s aan diverse evenementen met het opzetten van vogeltuinen en vijvers, zoals op de Oneto, Gallinova, Championshow, Dierenpret Houten en de Boerendag in Rijsbergen.
Met als doel naamsbekendheid en hopelijk werving van nieuwe leden.

De voorzitter vermeldt daarbij dat het organiseren en deelnemen aan de evenementen bijna altijd op de schouders terecht komt van dezelfde personen, die toch al veel vrijwilligers werk voor de vereniging verzetten. Hij doet een oproep aan bereidwillige leden om zich voor dit soort ondersteunende taken beschikbaar te willen stellen.

- Hij noemt de herkenbaarheid bij evenementen door de kleurrijke en opvallende promotionele materialen, zoals de ‘’Welkom bij Aviornis banners’’ en de grote Aviornis promotie zeildoeken, waardoor de aanwezigheid van Aviornis zeer opvallend en duidelijk wordt gemaakt. Deze door Jan Harteman ontworpen banners en zeildoeken worden nu ook in Spanje, Frankrijk en Duitsland gebruikt.

- Zo werd er begin dit jaar een geslaagd 2de vogelsymposium gehouden in Avifauna te Alphen a/d Rijn. Namens Aviornis Nederland georganiseerd door Jan Harteman, samen met Stichting De Harpij, waarbij dierentuin medewerkers en verzorgers in Nederland en België zijn aangesloten. De bedoeling is uiteindelijk te komen tot een betere samenwerking met betrekking tot het in stand houden van vogelcollecties. Naar verwachting zal er zeker weer een vervolg op komen.

- In Den Haag vindt regelmatig overleg plaats met het Ministerie van EL&I over wetgevingzaken, zoals de eerder genoemde Wet Dieren. 

Met dank aan mevrouw Grolleman wordt het jaarverslag secretariaat goedgekeurd.

Dan leest mevrouw Jopie Bouwens het jaarverslag ringendienst 2011 voor en meldt dat het aantal geleverde ringen in 2011 spectaculair is gestegen, naar 115.270 ringen. Ook nam en totaal aantal bestellingen toe.

Het aantal bestellingen via internet neemt ook steeds meer toe en dat scheelt een hoop werk voor de ringendienst. Mevrouw Bouwens hoopt dat deze trend zich zal doorzetten, ook omdat de nieuwe ringen bestelmodule zoveel eenvoudiger en goed werkt.

Bij de bestellingen per formulier komt het helaas voor dat gegevens onvolledig worden ingevuld, zelfs zodanig dat de besteller niet te achterhalen is en de bestelling niet kan worden verwerkt. In drie gevallen heeft de besteller zich nooit meer gemeld!
Mevrouw Bouwens roept de regiobesturen op om tijdens regiobijeenkomsten aandacht te besteden aan het volledig en juist invullen van de bestelformulieren, zodat veel onnodig speurwerk kan worden voorkomen.
Er wordt uit de zaal gevraagd of het bekend is hoeveel van de bestelde ringen daadwerkelijk worden gebruikt om vogels te ringen.

De voorzitter zegt dat het niet bekend is en alleen de tellijsten enige indicatie zouden kunnen geven. De heer Eyma roept iedereen op om vooral te beseffen dat het werk door de ringendienst, zoals alle functies binnen Aviornis, vrijwilligers werk is en dat de ringendienst niet elk moment van de dag telefonisch bereikbaar is.

Aangezien er verder geen vragen zijn bedankt de voorzitter mevrouw Bouwens voor het vele werk dat zij voor de ringendienst verzet.

Mevrouw Betty van Tol geeft een toelichting op het Jaarverslag Ledenadministratie.

Zij meldt dat er gelukkig elk jaar meer nieuwe aanmeldingen van leden zijn dan uitschrijvingen, waardoor per saldo de vereniging blijft groeien. Ondanks de gebruikelijke mutaties van uitschrijvingen aan het einde van het jaar is het ledenaantal eind 2011 boven de grens van 2500 leden gebleven.
Het aantal leden dat per automatische incasso de contributie betaalt neemt nog steeds toe. Helaas komt het nog regelmatig voor dat de incasso-opdrachten worden afgekeurd, omdat er onvoldoende saldo op de rekening staat of dat het rekeningnummer is gewijzigd.
Zij roept op om wijzingen in de NAW gegevens tijdig door te geven.

De voorzitter bedankt mevrouw van Tol voor haar bijdrage en inzet, ondersteund door haar echtgenoot Hilgert, voor de ledenadministratie.

Vice-voorzitter, de heer Jos Christianen, beheert de PR dienst en meldt dat doordat de boeken ‘Watervogels houden, ’t is een hobby’ uitverkocht zijn, de verkoop in 2011 is gestagneerd. Het is helaas nog steeds niet bekend wanneer de vernieuwde herdruk beschikbaar zal zijn.
Er zijn voldoende verzamelbanden voor de Aviornis Tijdschriften op voorraad en volop regionaal beschikbaar.

De heer Jan Harteman, lid van de Internet Commissie, geeft toelichting op het Jaarverslag Internet Commissie 2011.
De commissie bestaat nu nog uit drie leden. Dat zijn mevrouw Tonnie Grolleman en de heren Marius Sijtsma en Jan Harteman.
De heer Harteman noemt dat het nieuwe ringen bestelsysteem zeer naar tevredenheid werkt. Dat er geen inlogcodes meer vereist zijn, omdat na invoer van de bestelling en de persoonsgegevens het systeem automatisch het lid herkend.

Een wettelijke verplichting is dat de gegevens van ringenbestellingen voor Europese- en CITES-A vogels automatisch digitaal moeten worden doorgegeven aan het Ministerie van EL&I.

Op de vraag uit de zaal of iemand anders op naam van een lid ringen per internet zou kunnen bestellen antwoordt de heer Harteman dat er voldoende controles zijn ingebouwd om dat te voorkomen.

In september heeft er in Barneveld een bijscholingsworkshop plaatsgevonden voor een aantal websitebeheerders van de regionale pagina’s op de Aviornis website, om daarop zelfstandig activiteiten en nieuwsberichten met foto’s te plaatsen. De heer Bart Wiechers heeft daarvoor een vernieuwde handleiding opgesteld en wordt daarvoor bedankt.

De heer Harteman geeft aan dat de huidige leden van de Internet Commissie de taken onderling zo hebben verdeeld dat zij daarmee voorlopig voort kunnen gaan, maar roept geïnteresseerden op om een taak binnen de Internet Commissie te gaan vervullen.

Dan wordt er pauze gehouden met koffie en thee.

Na de pauze volgt de behandeling van inkomsten en uitgaven 2011 en begroting 2012.

De heer Marius Sijtsma heeft de taak van de vorige penningmeester, mevrouw Claudia Smout-Boot, overgenomen en is tevreden over de vakkundige opzet van de boekhouding.
De heer Sijtsma memoreert dat de financiële cijfers zijn beoordeeld en goedgekeurd door de kascommissie, deze keer bestaande uit de heren Bart Wiechers, voorzitter van regio Groningen/Drenthe, en Jan Schepers, penningmeester van regio Oost. Er waren geen afwijkende bevindingen. Daarna zijn de financiële stukken met het Algemeen Bestuur doorgenomen en met instemming goedgekeurd.
In het Bestuurlijk Jaarboek 2011 staan de resultaten met ook weer een toelichting over de afwijkingen ten opzichte van de begroting.

De heer Marius Sijtsma geeft aan wat er onder de verschillende posten wordt geboekt. Belangrijkste verandering is de manier waarop de kosten van het uitgeven van het Aviornis Tijdschrift worden verrekend en geboekt. Dat door vertraging in de ontwikkeling van software modules er minder kosten daarvoor zijn geboekt in 2011, maar die opnieuw zijn opgenomen in de begroting van 2012. Er lijkt minder geld aan promotie te zijn uitgegeven, maar daarvoor is een reservering vrijgevallen, waardoor het gerapporteerde bedrag lager uitkomt. Het eindresultaat is daardoor positief, terwijl een negatief resultaat was begroot.

Namens de kascommissie verklaart de heer Bart Wiechers dat de financiële stukken inderdaad volledig in orde waren. Met een luid applaus gaat de vergadering akkoord met de cijfers en verleent decharge aan de penningmeester en het hoofdbestuur.

De heer Jan Schepers neemt afscheid van de kascommissie en ontvangt, net als Bart Wiechers, als dank een bos bloemen voor de bewezen diensten. De heer Servé Lemmens zal volgende keer samen met de heer Bart Wiechers de boeken controleren. De heer Jan Brok van regio Oost Brabant is reserve kascommissielid.

De heer Jaap Korten, hoofdbestuurslid, meldt dat het verzamelen van de regio cijfers goed is verlopen door prima medewerking van de regiopenningmeesters en betrokken regiobestuurders.

Ook is er weer een toelichting per regio op de financiële cijfers afgestemd met de regio’s en opgenomen in het Bestuurlijk Jaarboek 2011.

Deze toelichtingen geven ook de andere regio’s inzicht in wat zich elders afspeelt.
Financieel gezien hebben alle regio’s tezamen in 2011 een negatief resultaat gerapporteerd.

In 2011 is gelukkig door de regio’s geprobeerd om de financiële middelen ten goede te laten komen aan de actief deelnemende leden, waardoor het totaal vermogen van de regio’s is gedaald. Ook de begrotingen voor 2012 tonen voor alle regio’s een vrijwel neutraal tot negatief resultaat. Het hoofdbestuur juicht dat voornemen alleen maar toe.
Een aantal regio’s die een nieuwsbrief uitgeven, willen een reserve aanhouden om hun nieuwsbrief een aantal jaren uit te kunnen blijven geven, mochten de advertentie inkomsten tegenvallen. Ook die hebben de middelen daarvoor.
De regio cijfers worden ook met applaus geaccepteerd en de regiopenningmeesters worden bedankt voor hun plezierige samenwerking. De voorzitter bedankt de heer Korten voor het samenstellen van de regiocijfers.

Vervolgens meldt de voorzitter dat er in de tekst van het Huishoudelijk Reglement 2012 geen veranderingen zijn ten opzichte van de versie in 2011. De vergadering gaat ermee akkoord.

Bestuursverkiezing
Volgens het schema van aftreden zijn mevrouw A.J.M. Grolleman-Klomp en de heren P.A. Maas en H.M. Sijtsma aftredend. Mevrouw Grolleman-Klomp en de heren Maas en Sijtsma zijn herkiesbaar en worden unaniem door het hoofdbestuur voor herverkiezing voorgedragen. Hetgeen door de vergadering met luid applaus wordt bevestigd. De voorzitter zegt blij te zijn met hun aanblijven.

De voorzitter meldt dat het hoofdbestuur uit het statutair vastgelegd minimum aantal van 7 leden bestaat. Hij doet een oproep aan leden, die zich geroepen voelen, om met een actieve bijdrage het hoofdbestuur te komen versterken.

Rondvraag
Er worden diverse vragen gesteld welke naar volle tevredenheid door het bestuur worden beatwoord.

Sluiting
Omdat de heer Ramakers afscheid neemt als secretaris van de Redactieraad van het Aviornis Tijdschrift overhandigt de voorzitter hem als dank een cadeau en een bos bloemen. Niets meer aan de orde zijnde bedankt de heer Eyma de heer Lemmens en het bestuur van regio Limburg voor de organisatie van deze dag met een bos bloemen.

De voorzitter bedankt nogmaals alle aanwezigen voor hun komst en wenst iedereen een smakelijke lunch en een mooi bezoek aan GaiaZoo.

Daarop sluit de heer Eyma het officiële gedeelte van de Algemene Ledenvergadering 2012 en zegt dat hij iedereen volgend jaar weer hoopt te zien bij de Algemene Ledenvergadering, die zal worden gehouden in Friesland.

Lunch
Er wordt een lekkere buffetlunch geserveerd met keuze uit soep, een kroket en luxe broodjes. Het duurt even voordat iedereen is voorzien, maar dan is ook iedereen voldaan. 

Middagprogramma
Dan gaan groepjes op weg om GaiaZoo te bekijken. De vogelcollectie is niet zo uitgebreid.
In de grote inloopvolière zijn de rode ibissen en roze lepelaars vanwege het koele weer nog niet losgelaten. Maar de collectie dieren in het Taiga gebied en in de Rainforest is zeer speciaal. Helaas begon het vroegtijdig te regenen en keerden de meesten wat eerder terug naar de Terra Zaal voor de aangeboden middag afscheidsborrel.

Er werd nog lang en gezellig nagepraat.

Namens het Hoofdbestuur – Jaap Korten