zondag 16 juni 2013

 

Verslag Notaoverleg Wet Dieren op 25 maart 2013

 

Uit het tijdschrift Aviornis International, juni 2013 (nr 231)

In het aprilnummer van ons tijdschrift (nr 230) heeft u kunnen lezen over de plannen die de overheid heeft om het leewieken van vogels bij wet geheel te verbieden. Op 25 maart jl. is hierover een Algemeen Overleg geweest op het ministerie van Economische Zaken. De vaste kamercommissie van Landbouw van het ministerie van EZ kwam hier bij één om diverse onderwerpen te bespreken. In deze commissie zitten fractieleden van de diverse politieke partijen. Zij hebben landbouw, in de breedste zin van het woord, als specialisatie.

Deze vergadering is openbaar en dus was er een afvaardiging van uw bestuur aanwezig om te luisteren naar het debat. Via E-mail hadden de leden een oproep ontvangen om hier met zoveel mogelijk mensen aanwezig te zijn. Drie leden bleken in de gelegenheid te zijn om hieraan gehoor te geven, waarvoor dank! Ook dank voor de diverse schriftelijke steunbetuigingen die we mochten ontvangen.

Het debat was een lange zit maar de stelling van staatssecretaris was duidelijk: zij lijkt vooralsnog niet van plan om haar ingezette beleid te wijzigen. Haar voornemen is en blijft om alle onomkeerbare ingrepen bij dieren te gaan verbieden. Zij meent dat Nederland daarin een voortrekkersrol moet hebben.

Samen met de organisaties die zitting hebben in de Nederlandse Werkgroep voor hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels(NWPP) hebben wij de diverse politieke partijen natuurlijk op voorhand op verschillende manieren bestookt met onze tegenargumenten. CDA, VVD, CU en SGP hebben daar duidelijk voor open gestaan en hebben getracht door middel van moties de staatsecretaris op andere gedachten te brengen. Helaas werden deze moties niet gesteund door de linkse partijen en PVV, onder aanvoering van de Partij voor de Dieren! Deze partijen blijken geen enkel meegevoel te hebben met het houden van dieren in het algemeen. U bent gewaarschuwd als u een volgende keer naar de stembus gaat!

Sinds dit overleg is het stil rond de onderwerpen leewieken en positieflijst. Maar u kunt er zeker van zijn dat Aviornis doorgaat met het zoeken naar alle mogelijkheden die nog ter beschikking staan om het beleid van de staatssecretaris om te buigen.

Voor u veranderd er vooralsnog niets. Blijft u vooral genieten van uw watervogels en de hobby in het algemeen! Wij houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Namens het hoofdbestuur van Aviornis International Nederland

Pierreco Eyma
Voorzitter