donderdag 16 juni 2011

 

Oproep van het hoofdbestuur i.v.m. herintroductieproject Trinidad

 

Witwangfluiteend
Dendrocygna viduata

Beste Aviornis leden,

Zoals bekend heeft Aviornis International Nederland als vereniging, naast het behartigen van de belangen van onze leden, ook diverse  doelstellingen waaronder:
Bijdragen aan herintroductie van bedreigde soorten in samenwerking met onder andere internationale organisaties.

Daarvoor is ook in de begroting van Aviornis Nederland een bedrag opgenomen om projecten te ondersteunen.

Onlangs heeft uw landelijk voorzitter, Pierreco Eyma, zijn vakantie doorgebracht op het eiland Trinidad, gelegen in het Caribische gebied nabij Venezuela. Daar heeft hij, niet geheel onverwacht, diverse vogelreservaten bezocht, waaronder de Point-a-Pierre Wildfowl Trust.

De Point-a-Pierre Wildfowl Trust heeft een erg mooie sanctuary op Trinidad met een aantal grote natuurvijvers en volières in een prachtige omgeving, waar zij diverse soorten inlandse vogels houden en fokken.
Deze organisatie houdt zich sinds de zestiger jaren bezig met de educatie en bewustwording van de bevolking van Trinidad & Tobago ten aanzien van de natuur op de eilanden. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de watergebieden en moerassen met de daarin levende dieren en planten. De vogels krijgen daarbij grote aandacht.  De bescherming van de nationale vogels van het eiland; de rode ibis en de heruitzetting van blauw-gele ara’s zijn enkele van de behaalde successen.
In de loop der jaren slagen zij er steeds meer in om de overheid en de bevolking te doordringen van het belang van de bescherming van de kwetsbare natuurgebieden en hun bewoners.
De drijvende kracht van de organisatie en het bijbehorende park en kweekcentrum is sinds vele jaren mevrouw Molly Gaskin.
Zij heeft al op diverse grote congressen over de hele wereld toespraken gehouden ter promotie van de bescherming van wetlands in het algemeen en de natuur op Trinidad & Tobago in het bijzonder.  Pierreco is met haar in gesprek geraakt.
Het was erg inspirerend om te zien hoe zij en haar team de mensen van het eiland probeert duidelijk te maken dat natuurbescherming en biodiversiteit belangrijk zijn voor Trinidad & Tobago. Zij doen dit alles geheel op vrijwillige basis met behulp van sponsoren.

Van oorsprong komen op Trinidad & Tobago de Witwangfluiteend en de Bahamapijlstaart voor. Maar uit de gesprekken bleek dat beide soorten sinds een aantal jaren zijn uitgestorven op het eiland.
Aangezien deze twee soorten veelvuldig in Nederland worden gefokt, is op voorstel van Pierreco Eyma het plan opgevat om jonge vogels vanuit Nederland naar de Point-a-Pierre Wildfowl Trust te sturen om daar verder mee te kweken voor uitzetting in de vrije natuur. 

Het Hoofdbestuur van Aviornis Nederland is nu van plan om een herintroductie project te ondersteunen in Trinidad voor de Witwangfluiteend en de wildkleurige Bahamapijlstaart, samen met de Point-a-Pierre Wildfowl Trust . www.papwildfowltrust.org 

Hierbij doen wij een oproep aan fokkers van deze beide soorten of zij op dit moment eieren of kuikens hebben en bereid zijn een aantal hiervan voor dit mooie project af te staan.
Wij willen de eieren of de kuikens op voorhand reserveren, omdat de vogels NIET geleewiekt moeten worden.
Mocht U zelf deze soorten niet kweken maar wel mensen kennen die deze soorten fokken, dan horen wij dat graag.
Vwb de Bahamapijlstaarten uiteraard alleen wildkleurvogels en dan GEEN wildkleurvogels van ouderparen die ook zilver-bahama’s opleveren!!!

Om een mooie fokgroep samen te stellen willen wij uitgaan van zo’n 30 vogels per soort.
Er zijn Hoofdbestuursleden bereid om eventueel de eieren kunstmatig uit te broeden en/of de jongen groot te brengen.
Uiteraard gaat het ons gebudgetteerde bedrag ver te boven als we compleet uitgegroeide vogels zouden moeten kopen.
Het beschikbare bedrag zal grotendeels opgaan aan de transportkosten en de douaneafhandeling.

Twee Hoofdbestuursleden hebben reeds hun legsels van de Witwangfluiteend ter beschikking gesteld van dit project.
We zullen meerdere bereidwillige fokkers dienen te vinden, om uiteindelijk een groep vogels met een zo breed mogelijk genen-pakket te kunnen verzamelen.
Het is natuurlijk ook het mooiste als we een groep dieren kunnen opsturen, die een gunstige sekse verhouding heeft.

De voorouders van onze eenden komen wellicht uit deze regio. Om deze soorten nu  weer terug te brengen is een fantastische kans om als vereniging en als vogelliefhebber bij te dragen aan een stuk natuurbehoud op deze wereld!

Wanneer U kweekt met Witwangfluiteenden en/of de wildkleur Bahamapijlstaarten en bereid bent om uw zeer gewaardeerde medewerking aan dit ambitieuze plan te willen verlenen, dan vernemen wij dat heel graag z.s.m. van u.
Wilt u een aantal kuikens of eieren van genoemde soorten ter beschikking stellen van het project? Dan kunt u op deze manier bijdragen aan het herstel van de oorspronkelijke populatie van Witwangfluiteenden en Bahamapijlstaarten op Trinidad & Tobago.

U kunt daarvoor contact opnemen met de voorzitter van Aviornis Nederland:

Pierreco Eyma
Mobiel telefoon: 0622981711
E-mail: p.eyma@xs4all.nl 

T.z.t. zal er na het slagen van dit project bij de Point-a-Pierre Wildfowl Trust op Trinidad een vermelding komen van de donatie van Aviornis Nederland en voor zover gewenst van de diverse donateurs. Uiteraard zal er verslag worden gedaan via ons Aviornis Tijdschrift.

Namens het Hofdbestuur van Aviornis International Nederland breng ik dit mooie project graag onder uw aandacht en hoop op uw bereidwillige medewerking.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Tonnie Grolleman
secretaris