vrijdag 15 april 2011

 

Verslag Algemene Ledenvergadering 2011 te Vreden (D)

 

Algemene Ledenvergadering Aviornis International Nederland

Het voltallige hoofdbestuur

Voorzitter en secretaris hebben er duidelijk zin in

Scheidend en aantredend penningmeester

Leden kascontrole commissie doen verslag

De aftredend penningmeester wordt bedankt

De regiocijfers worden toegelicht

Franz Duister wordt tot erelid benoemd

Jan Rots geeft toelichting middagprogramma

Kokmeeuwenkolonie Zwillbrockervenn

Zwillbrockervenn

Op zaterdag 9 april 2011 te Vreden, nabij Groenlo

Foto’s: Janna Korten

De Algemene Ledenvergadering werd dit jaar door regio Oost georganiseerd.
Het officiële gedeelte van de vergadering werd gehouden in Hotel-Restaurant Kloppendiek te Vreden -D-, net over de grens bij Groenlo.
Buiten hing uitnodigend het kleurrijke Aviornis promotie zeildoek. De Welkom bij Aviornis banners stonden op verschillende plaatsen bij de ontvangst en in de zaal opvallend opgesteld.
Vanaf 9.30 uur werden de leden verwelkomd door bestuursleden van regio Oost en ontvingen bonnetjes voor de lunch, toegang tot het Biologisch Bezoekerscentrum van  Zwillbrock en voor drie middagconsumpties.
Het middagprogramma bestond uit een bezoek op eigen gelegenheid aan het nabij gelegen natuurgebied Zwillbrockervenn.

Aanwezig waren 96 leden, introducés en genodigden, die plaats konden nemen in een zaal met tafels in restaurant opstelling. Er werd koffie met appeltaart en slagroom geserveerd. 

Om 10.00 uur opent de voorzitter, de heer Pierreco Eyma, de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Hij zegt verheugd te zijn met de opkomst op deze zonnige dag.

Een speciaal woord van welkom voor de aanwezige ereleden, een hoofdbestuurslid van Aviornis Duitsland, de vertegenwoordigers van de Werkgroep Wilde Duiven en Jong Aviornis.  En Franz Duister, de hoofdredacteur van het Aviornis Tijdschrift.
Ook worden de aanwezige regiobestuursleden extra verwelkomd en wordt er benadrukt dat dankzij hun inzet voor de regio’s de vereniging zo actief bezig is met het voor de leden organiseren van allerlei activiteiten en het deelnemen aan evenementen waar promotie voor Aviornis wordt gemaakt. Later kwamen ook vier bestuursleden van Aviornis Spanje.

De heer Eyma stelt voor met de agenda punten te beginnen.
Hij bedankt alvast de secretaris, mevrouw Tonnie Grolleman, voor het weer zorgvuldig samenstellen van het Bestuurlijk Jaarboek 2010, waarin de te behandelen stukken vermeld staan. Via een PowerPoint presentatie, verzorgd door hoofdbestuurslid Jan Harteman, is de voortgang van de agenda op een scherm te volgen.

De notulen van de vorige Algemene Ledenvergadering d.d. 10 april 2010 te Made worden met slechts een kleine opmerking, over de spelling van een naam, door de vergadering goedgekeurd. De notulist, de heer Rasing, wordt bedankt voor het schrijven ervan. Hij is wederom aanwezig als notulist van deze vergadering.

Het voorstel om de ringprijs voor leden voor het seizoen 2011/2012 op de huidige lage prijs van € 0,25 per ring te houden, wordt met applaus bevestigd. Verder wordt het voorstel om de ringprijs voor niet-leden te verhogen van € 0,57 naar €1,00 ook goedgekeurd. De tot nu toe gehanteerde ringprijs voor niet-leden is veel lager in vergelijking met de prijs bij de andere ringenverstrekkers met licentie, waardoor er extra veel werk voor de ringendienst wordt veroorzaakt. De nieuwe ringprijs voor niet-leden is vergelijkenderwijs nog altijd de laagste. Bij bestelling kunnen niet-leden alsnog lid worden van Aviornis Nederland, om van de lage ledenprijs te kunnen profiteren.

Ook dezelfde vaste bijdrage aan de regio’s van € 600,- en daarnaast de afdracht van € 2,- per regiolid wordt bevestigd.

Specifieke onderdelen van het jaarverslag secretariaat worden apart door de heer Eyma toegelicht.

- Hij benadrukt nogmaals de belangrijkheid van de regio activiteiten, zoals ledenbijeenkomsten, tuinbezoeken en busreisexcursies. En deelname door de regio’s aan diverse evenementen, zoals de Noordshow, Oneto, Gallinova, Championshow, Dierenpret Houten en de Boerenmarkt in Rijsbergen.

De voorzitter vermeldt daarbij dat het organiseren en deelnemen aan de evenementen bijna altijd op de schouders terecht komt van dezelfde personen, die toch al veel vrijwilligers werk voor de vereniging verzetten. Hij doet een oproep aan bereidwillige leden om zich voor dit soort ondersteunende taken beschikbaar te willen stellen.

- Hij noemt de herkenbaarheid bij evenementen door de kleurrijke en opvallende promotionele materialen, zoals de Welkom bij Aviornis banners en de grote Aviornis promotie zeildoeken, waardoor de aanwezigheid van Aviornis zeer opvallend en duidelijk wordt gemaakt.

- Er werd een geslaagd vogelsymposium gehouden bij GaiaPark Kerkrade. Namens Aviornis Nederland georganiseerd door Jan Harteman, samen met Stichting De Harpij, waarbij dierentuin medewerkers en verzorgers in Nederland en België zijn aangesloten. De bedoeling is uiteindelijk te komen tot een betere samenwerking met betrekking tot het in stand houden van vogelcollecties. Naar verwachting zal er begin 2012 een vervolg op komen.

- De voorzitter meldt dat er een eerste aanzet heeft plaatsgevonden in Spanje om tot nader overleg te komen met de andere Aviornis organisaties in Europa en verdere invulling van de Aviornis EU website. Als woordvoerder voor Aviornis Europa is de heer Luuc Vanhavere aangesteld, mede vanwege zijn eerdere ervaring met wetgevingszaken in Brussel. In de begroting 2011 is daarvoor ook een voorziening opgenomen.

- In Den Haag vindt overleg plaats met het Ministerie van LNV en nu EL&I over wetgevingzaken. Onlangs werd een internetconsultatie aangekondigd voor een Algemene Maatregel van Bestuur betreffende Besluit Gezelschapsdieren, waarin, als het door gaat, wordt vastgelegd dat o.a. dierenmarkten worden verboden. Dit zou directe gevolgen kunnen hebben voor de ruilbeurzen die sommige regio’s houden. Ook zou overdracht van nakweek van vogels door liefhebbers aan anderen dan aan familie of vrienden, als commerciële handeling worden gezien! Aviornis Nederland zal samen met partners vóór 11 april 2011 onze bezwaren bij de overheid kenbaar maken.

Met dank aan mevrouw Grolleman wordt het jaarverslag secretariaat goedgekeurd.

Dan is de Ringendienst aan de beurt.
Mevrouw Jopie Bouwens leest het jaarverslag ringendienst 2010 voor en meldt dat wederom het aantal geleverde ringen is gestegen, naar 95.825 ringen. Hetgeen mede te danken is aan de lage prijs voor leden. De stijging was minder spectaculair dan in voorgaande jaren.

Op de vraag uit de zaal hoe het kan dat het totaal aantal ringen op het getal 5 eindigt, terwijl er toch per 10 ringen dient te worden besteld, is het antwoord dat de speciale aluminium ringen wel per 5 besteld kunnen worden.
Het aantal bestellingen via internet neemt steeds meer toe en dat scheelt een hoop werk voor de ringendienst. Mevrouw Bouwens hoopt dat deze trend zich zal doorzetten, ook omdat de nieuwe ringen bestelmodule zoveel eenvoudiger werkt.

Er wordt in de zaal opgemerkt dat het totaal aantal bestellingen minder dan1000 is en dat dus minder dan de helft van alle Aviornis leden ringen bestellen. Mevrouw Bouwens beaamt dat en zegt dat het aantal leden dat bestelt nog lager is omdat een lid meerdere bestellingen per jaar kan doen.
Zij verwijst, net als vorig jaar, naar het gele boekje m.b.t. de wettelijke regels.

Zij had een opmerking van een lid gekregen over het moeten opgeven van het Burger Service Nummer bij bestellingen van ringen voor Europese en CITES A vogels. Dat is een wettelijke verplichting waaraan niet alleen Aviornis maar alle ringenverstrekkers moeten voldoen.
De heer Eyma roept iedereen op om vooral te beseffen dat het werk door de ringendienst vrijwilligers werk is en dat de ringendienst niet elk moment van de dag telefonisch bereikbaar is. En er om begrijpelijke redenen ook geen melding van afwezigheid is.

Er komt een discussie op gang waarom Aviornis Nederland niet meer bij de COM is aangesloten en dat om die reden de met Aviornis ringen geringde vogels op tentoonstellingen van de bond worden geweigerd. Er blijkt daarover geen eenduidige mening of ervaring te bestaan. Sommige aanwezige leden zeggen dat een bewijs dat de ringen bij Aviornis besteld zijn voldoende is om mee te mogen doen. Anderen beweren dat de NBvV het pertinent weigert.

Aangezien er verder geen vragen zijn bedankt de voorzitter Jopie Bouwens voor het vele werk dat zij voor de ringendienst verzet.

En vermeldt dat ondanks de wat magere stijging toch in 2010 het hoogste aantal ringen ooit zijn besteld.

Mevrouw Betty van Tol geeft een toelichting op het Jaarverslag Ledenadministratie.
Zij meldt dat het aantal leden dat per automatische incasso de contributie betaalt, nog steeds toeneemt. Maar dat naast het sturen van acceptgiro’s er ook herinneringen aan te pas moeten komen en ter opvolging telefoontjes moeten worden gepleegd. Gelukkig zijn er elk jaar meer nieuwe aanmeldingen dan dat er uitschrijvingen zijn, waardoor per saldo de vereniging blijft groeien. Helaas is door de gebruikelijke mutaties van uitschrijvingen aan het einde van het jaar het ledenaantal weer onder de grens van 2500 leden gezakt.
Mevrouw van Tol spreekt de verwachting uit dat door nieuwe leden te werven eind dit jaar weer de grens van 2500 leden zal worden overschreden.

De voorzitter, Pierreco Eyma, ondersteunt deze verwachting van harte en hoopt dat ooit de magische grens van 3000 leden zal worden gehaald.

Hij bedankt mevrouw van Tol voor haar bijdrage en inzet voor de ledenadministratie, ondersteund door haar echtgenoot Hilgert van Tol.

Vice-voorzitter, de heer Jos Christianen, beheert de PR dienst.
Hij doet verslag van de verkoop van de boeken ‘Watervogels houden, ’t is een hobby’.
Hij meldt dat de voorraad boeken nu in Nederland praktisch is uitverkocht. Door de schrijfster van het boek, mevrouw Liliane De Boeck-Pauchet wordt hard gewerkt aan een update voor herdruk van het boek, waarbij tijdgevoelige informatie zal worden verwijderd, nieuwe praktische informatie zal worden bijgewerkt of toegevoegd en bepaalde foto’s vervangen.

De redactie van het Aviornis Tijdschrift is daar ook druk mee bezig.
De verwachting is dat het boek voor eind 2011 verkrijgbaar zal zijn.

Er zijn voldoende verzamelbanden voor de Aviornis Tijdschriften op voorraad. De regio’s hebben die zelf in voorraad genomen, waardoor de verzamelbanden weer volop regionaal beschikbaar zijn.

De voorzitter van de Internet Commissie van Aviornis International Nederland, de heer Olivier Vogel, heeft vorig jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering aangekondigd zijn functie in de loop van 2010 te zullen neerleggen vanwege drukke werkzaamheden. De functie van voorzitter is min of meer vacant en daarom geeft Jan Harteman, als lid van de Internet Commissie, toelichting op het Jaarverslag Internet Commissie 2010.

Hij noemt het vele werk dat is gedaan voor de nieuwe ringen bestelmodule en geeft beknopt weer hoe eenvoudig de bestellingen nu via internet kunnen worden gedaan. De volgende stap is dat de externe systeemprogrammeur een nieuwe module voor de ledenadministratie zal ontwikkelen, omdat het huidige systeem niet meer toereikend is.
Voor regio’s die niet in staat zijn zelfstandig de regio pagina’s met nieuwsberichten en activiteiten in te vullen of bij te houden, zijn leden van de Internet Commissie beschikbaar om die informatie op de Aviornis website te zetten.

Jan Harteman geeft aan dat de huidige leden van de Internet Commissie de taken onderling zo hebben verdeeld dat zij daarmee voorlopig voort kunnen gaan, totdat zich een nieuwe voorzitter voor de Internet Commissie aandient.

Dan volgt de behandeling van inkomsten en uitgaven 2010 en begroting 2011.
De penningmeester, mevrouw Claudia Smout-Boot, memoreert dat de financiële cijfers zijn beoordeeld en goedgekeurd door de kascommissie, deze keer bestaande uit de heren Herman Kunst, voorzitter van regio Zwolle, Hilgert van Tol, penningmeester van regio Holland en Jan Schepers, penningmeester van regio Oost. Er waren geen afwijkende bevindingen. Daarna zijn de financiële stukken met het Algemeen Bestuur met instemming doorgenomen en goedgekeurd.
Mevrouw Smout-Boot geeft uitleg over wat er onder de verschillende posten wordt geboekt. En hoe de balanspositie er voor staat.
In het Bestuurlijk Jaarboek staat ook weer een toelichting over de afwijkingen ten opzichte van de begroting 2010.

Belangrijkste afwijking is dat door vertraging in de ontwikkeling van de software modules er minder kosten daarvoor zijn geboekt in 2010, maar die opnieuw zijn opgenomen in de begroting van 2011. Het eindresultaat is daardoor positief, terwijl een negatief resultaat was begroot.

Namens de kascommissie verklaart de heer Herman Kunst dat de financiële stukken inderdaad volledig in orde waren. Met een luid applaus gaat de vergadering akkoord met de cijfers en verleent decharge aan de penningmeester.

De heren Herman Kunst en Hilgert van Tol nemen afscheid van de kascommissie, omdat zij statutair niet meer kunnen worden herbenoemd en ontvangen als dank een bos bloemen voor hun bewezen diensten.

Dan wordt ook de penningmeester, mevrouw Claudia Smout-Boot, alvast mondeling bedankt voor haar werk de afgelopen jaren, omdat zij te kennen heeft gegeven niet meer herkiesbaar te zijn, vanwege verdere studie en drukke werkzaamheden.

Dan komen de regio cijfers aan de orde.
De heer Jaap Korten, hoofdbestuurslid, meldt dat het verzamelen van de regio cijfers soepel is verlopen door prima medewerking van de regiopenningmeesters en betrokken regiobestuurders.

Hij geeft aan dat het, nu een aantal jaren, hanteren van de regiobegrotingen nuttig is voor het interpreteren van de regio resultaten ten opzichte van de plannen. Ook is er weer een toelichting per regio op de financiële cijfers opgenomen in het Bestuurlijk Jaarboek 2010.

Deze toelichtingen zijn vooraf met de regio’s afgestemd en in de recente Algemeen Bestuursvergadering met de afgevaardigden besproken. En geven de andere regio’s inzicht wat zich elders afspeelt.
Financieel gezien hebben alle regio’s tezamen in 2010 een aanzienlijk positief resultaat gerapporteerd, terwijl een behoorlijk negatief resultaat was begroot. De begroting voor 2010 was bedoeld om de vermogensposities van regio’s te matigen.

Het hoge positieve totaal resultaat is echter geflatteerd doordat reeds in 2010 betalingen voor busreizen in 2011 zijn ontvangen en geboekt door regio Midden-Nederland en regio Zwolle. Ook zijn er door regio Groningen-Drenthe dubbele advertentie inkomsten geboekt voor 2009 en 2010 tezamen. Daarvoor gecorrigeerd betekent het voor 2010 nog steeds een positief resultaat en dat is nog altijd een ommezwaai. In financieel opzicht doen de regio’s het dus goed. In bijna alle gevallen zijn de balansposities sterk.
Ook al neemt de vergrijzing bij onze leden gestaag toe, wij zijn als vereniging geen pensioenfonds, die een hogere dekkingsgraad dienen aan te houden.

Wel willen een aantal regio’s die een nieuwsbrief uitgeven, een reserve hebben om hun nieuwsbrief een aantal jaren uit te kunnen blijven geven, mochten de advertentie inkomsten tegenvallen. Ook die hebben de middelen daarvoor.
Voor 2011 wordt gelukkig door de regio’s opnieuw geprobeerd om de financiële middelen ten goede te laten komen aan de actief deelnemende leden. Want de begrotingen voor 2011 tonen voor alle regio’s een negatief resultaat. Het hoofdbestuur juicht dat voornemen alleen maar toe.
Het is te hopen dat de leden daar ook in toenemende mate gebruik van zullen gaan maken, want deelname aan evenementen verhoogd het gezamenlijke verenigingsgevoel.

Er zijn geen inhoudelijke vragen over de regio cijfers en die worden ook met applaus geaccepteerd. Jaap Korten bedankt daarop de regiopenningmeesters voor hun plezierige samenwerking.

Voor de pauze volgt nog de behandeling van het Huishoudelijk Reglement 2011.
De voorzitter zegt dat er in de tekst van het reglement slechts een paar kleine veranderingen zijn ten opzichte van de versie in 2010 en neemt die door. De vergadering gaat ermee akkoord.

Dan wordt er een korte pauze gehouden met koffie en thee.

Na de pauze volgt een presentatie, die dit jaar wordt gehouden door de heer Joop Treep, flamingo-specialist en Zwillbrockervenn-kenner.
Hij vertelt over zijn 30 jaar ervaring met het in kaart brengen van de bewegingen van de verwilderde flamingo’s in Nederland en het Duitse grensgebied. Deze groep flamingo’s, bestaande uit ca. dertig Chileense, één Caribische en ca. tien grote flamingo’s, broeden regelmatig op een eiland in het meertje van het Zwillbrockervenn. Jaarlijks werden een paar jongen grootgebracht en ter identificatie geringd. Voldoende om de populatie in stand te houden. Helaas is het broeden de laatste paar jaar verstoord door vossen bezoek.

Er zijn nu maatregelen genomen door het plaatsen van een hekwerk. ’s Winters zijn de flamingo’s bij open water in Zeeland en op de Wadden te vinden. In het voorjaar keren zij terug naar de randmeren en het Zwillbrockervenn dat, vanwege de lage waterdiepte en het ontbreken van vissen, rijk is aan geschikt voedsel voor de flamingo’s en hun jongen. De dagen voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering zijn er verscheidene flamingo’s bij het Zwillbrockervenn waargenomen.

Bestuursverkiezing
Volgens het schema van aftreden zijn mevrouw C.A.C.M. Smout-Boot en de heren J.J.H. Korten en J. Harteman aftredend. Mevrouw Smout-Boot is niet herkiesbaar. De heer H.M. Sijtsma, reeds lid hoofdbestuur, zal de functie van penningmeester vervullen. De heren Korten en Harteman zijn herkiesbaar en worden unaniem door het hoofdbestuur voor herverkiezing voorgedragen. Hetgeen door de vergadering met applaus wordt bevestigd. De voorzitter zegt blij te zijn met hun aanblijven.

Dan wordt mevrouw Claudia Smout-Boot hartelijk bedankt voor de jaren waarin zij het penningmeesterschap vakkundig heeft vervuld. Als blijk van waardering ontvangt zij daarvoor een presentje en een bos bloemen.

De voorzitter meldt dat met het vertrek van mevrouw Smout-Boot het aantal hoofdbestuursleden weer terug is bij het statutair vastgelegd minimum aantal van 7. Hij doet een oproep aan leden, die zich geroepen voelen, om met een actieve bijdrage het hoofdbestuur te komen versterken.

Over penningmeesters gesproken
De heer Peter Paul van der Lugt kondigde tijdens de Algemene Ledenvergadering in 2010 te Made aan als penningmeester van de redactie van het Aviornis Tijdschrift te zullen stoppen. De voorzitter bedankt de heer van der Lugt voor zijn werk als penningmeester. Helaas is hij vandaag niet aanwezig, maar een blijk van waardering in de vorm van een cadeau en een warme handdruk zullen hem op een later tijdstip toekomen. Het applaus dat daarop in de zaal volgt, is helaas niet in te pakken.

Benoeming erelid
Dan wordt de heer Franz Duister, hoofdredacteur van het Aviornis Tijdschrift, door de heer Pierreco Eyma gevraagd naar voren te komen.
Sinds 1986 is mede dankzij zijn niet-aflatende inzet en toewijding, eerst als lid en later als hoofdredacteur van de redactie, het Aviornistijdschrift een blad geworden waar wij als vereniging met recht trots op kunnen zijn.

Aviornis International Nederland is de heer Franz Duister, als hoofdredacteur tezamen met zijn redactie, veel dank verschuldigd voor het kwalitatief hoogwaardige tijdschrift waar menig Aviornislid telkens weer met genoegen naar uitkijkt.

Op voordracht van het hoofdbestuur wordt de heer Franz Duister door de Algemene Ledenvergadering benoemd tot Erelid van Aviornis International Nederland. Hij ontvangt een oorkonde, een mooi boek over vogels en een bos bloemen.

Als dankwoord zegt Franz Duister verguld te zijn met deze eretitel en hoopt nog geruime tijd met het Aviornis Tijdschrift door te kunnen gaan, maar roept daarbij vrijwilligers op voor aanvulling van de redactieraad.

Rondvraag
- Er wordt gevraagd naar de status van het lang verwachte Aviornis boek over fazanten en hoenderachtigen, waar de heer Franz Duister reeds geruime tijd aan werkt.

Hoewel Franz Duister zelf aanwezig is beantwoordt de heer Pierreco Eyma de vraag en zegt dat het werk door de voltallige redactieraad aan de heruitgave van het Watervogel houden boek voorrang heeft gekregen boven het verder werken aan het fazantenboek. Mede om de financiële reden dat de aanschaf en investering voor beide oplagen door Nederland en Vlaanderen niet in hetzelfde fiscale jaar zouden moeten vallen.

- De heer Bart de Kleijn, bestuurslid regio Nijmegen, is blij dat er een microfoon in de zaal is opgesteld voor het stellen van vragen, maar vraagt of het niet mogelijk is die de volgende keer naar de vraagstellers toe te brengen. De voorzitter stelt voor dat Bart zelf die taak volgende keer voor zijn rekening neemt.

- Er wordt een vraag gesteld waarom Aviornis Nederland niet wil meebetalen aan het DNA onderzoek, dat vanuit België door de nieuwe werkgroep Tragopanen is voorgesteld. De voorzitter antwoordt dat Aviornis Nederland wel degelijk zo’n project wil ondersteunen en dat er daarom om een plan van aanpak is gevraagd om de uitgave te kunnen verantwoorden. Maar dat er tot nu toe geen enkel stuk is ontvangen. De vergadering vindt dat een juiste opstelling van het hoofdbestuur en ondersteunt dit met een applaus.   

- Tot slot geeft de heer Jan Rots, voorzitter regio Oost, nog een korte toelichting over het vervolg van de dag en uitleg over de mogelijkheden van de wandelroutes voor het middagprogramma.

Sluiting
Niets meer aan de orde zijnde bedankt de heer Eyma de bestuursleden van regio Oost voor de organisatie van deze dag met een bos bloemen, mede voor alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.

De voorzitter bedankt nogmaals alle aanwezigen voor hun komst en wenst iedereen een smakelijke lunch en een mooi bezoek aan het natuurgebied.

Daarop sluit de heer Eyma het officiële gedeelte van de Algemene Ledenvergadering 2011 en zegt dat hij iedereen weer volgend jaar hoopt te zien bij de Algemene Ledenvergadering, die zal worden gehouden in Limburg.

Lunch
Er wordt een warm maaltijdbuffet geserveerd met keuze uit soep en vleesgerechten, die in dezelfde zaal kunnen worden genuttigd. Het duurt wel even voordat iedereen is voorzien. Tijdens de maaltijd wordt nog een mooie en interessante DVD film over het Zwillbrockervenn vertoond.

Middagprogramma
Dan gaan groepjes op weg naar het in de nabijheid gelegen natuurgebied Zwillbrockervenn.

Helaas blijken de flamingo’s, die eerder in de week nog aanwezig waren, te zijn vertrokken.

Vanuit een weiland kan men een blik werpen op de collectie ganzen, zwanen en ook ibissen van een aldaar wonende liefhebber.

In het natuurgebied is een gigantische kolonie kokmeeuwen te zien en zijn er groepen aalscholvers, grauwe ganzen met kuikens, groepjes Europese slobeenden en enkele kuifeenden, wintertalingen en smienten.
In de uitkijkpost bij het flamingo eiland is Joop Treep aanwezig voor uitleg over flamingo’s.

Ook wordt het Biologische Bezoekerscentrum bezocht.

Bij terugkomst op het terras van Hotel-Restaurant Kloppendiek kunnen de consumptiebonnen worden gebruikt en wordt er in het lekkere middagzonnetje nog lang en gezellig nagepraat.

Namens het Hoofdbestuur – Jaap Korten