donderdag 10 maart 2011

 

CITES nieuws over elektronische aanvragen (update)

 

Aviornis Nederland ontving vandaag onderstaande bericht van Dienst Regelingen.

Geachte heer/mevrouw,

In onze brief van 17 december 2010 heeft u kunnen lezen dat het aanvragen van CITES documenten in 2011 verandert van papier naar digitaal. Helaas duurde het gebruiksklaar maken van de software langer dan verwacht en is de datum van oplevering uitgesteld. Nu zijn we bijna zover en verwachten we het elektronische formulier binnen een maand te kunnen gebruiken.

In deze brief kunt u lezen hoe u digitaal CITES documenten kunt aanvragen, wat u daarvoor nodig hebt en wat de voordelen zijn. Ook leest u wat u moet doen wanneer u geen internet heeft.

Hoe vraagt u digitaal CITES-vergunningen en EG-certificaten aan?

Binnenkort kunt u uw CITES documenten aanvragen via www.DR-loket.nl. Hiervoor vult u een elektronisch formulier binnen de beveiligde omgeving van Mijn dossier in. U ontvangt van Dienst Regelingen een brief met uw gebruikerscode en een brief met uw wachtwoord. Om veiligheidsredenen ontvangt u gebruikerscode en wachtwoord in twee aparte brieven.

Met uw gebruikerscode en wachtwoord logt u in op Mijn dossier op www.DR-loket.nl. U ontvangt ook nog een brief met TAN-codes. Deze heeft u nodig voor het digitaal ondertekenen van een aanvraagformulier. Het systeem leidt u stap voor stap door de aanvraag.

Wanneer het tijdens het invullen van het digitale aanvraagformulier hulp nodig heeft, kunt u bellen met het DR-loket: 0800- 22 333 22. Een DR medewerker kijkt, als u dat prettig vindt, vanaf zijn eigen werkplek met uw scherm mee en geeft u aanwijzingen.

Geen gebruikerscode en wachtwoord ontvangen?

Als u half april nog geen inlogcodes heeft ontvangen, kunt u bellen met het DR-loket: 0800-22 333 22.

Machtigen

U kunt nog steeds iemand anders machtigen om namens u een aanvraag in te dienen. Waar moet u dan op letten?

  • De persoon die u wilt machtigen moet bij Dienst Regelingen geregistreerd zijn.
  • U machtigt deze persoon via Mijn dossier, zodra u uw eigen inloggegevens (gebruikerscode en wachtwoord) heeft.
  • De gemachtigde heeft ook inlogcodes en TAN-codes nodig. Hiervoor moet deze zich ook registeren bij Dienst Regelingen.

Let op!

Wanneer u iemand gemachtigd heeft, kan deze relatie uw gehele voorgaande geschiedenis van aanvragen zien. Wilt u dit niet, dan kunt u schriftelijke machtiging afgeven. In dat geval laat u de aanvraag op papier doen. U kunt de gemachtigde ook voor een bepaalde periode toegang geven. In die periode kan hij dan wel uw heel historie zien.

Waarom elektronisch aanvragen?

Elektronisch aanvragen heeft als voordeel dat de aanvraag sneller verwerkt kan worden door DR en de kans op fouten of onvolledigheden veel kleiner is. Dat komt omdat het formulier een waarschuwing geeft als er iets niet goed wordt ingevuld. Ook kunt u een eenmaal ingevulde aanvraag als basis gebruiken voor uw nieuwe aanvragen. Zo hoeft u niet steeds het hele formulier opnieuw in te vullen.

Wat als u geen internet heeft?

Heeft u geen internet, dan kunt u bij het DR-loket een aangepast papieren formulier opvragen. Stuurt u geen fax of e-mail. Ook die kunnen wij niet meer verwerken. Het oude papieren formulier is niet meer bruikbaar vanaf de start van het digitaal aanvragen.  Evenals een fax of e-mail kan dit namelijk niet automatisch worden verwerkt. Het aangepaste formulier kan wel door de computer ingelezen worden. Het voordeel hiervan is dat wij het formulier sneller kunnen verwerken.

Extra voorlichting

Wij kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om over te stappen van papieren aanvraagformulieren naar digitaal aanvragen. Daarom bieden wij de mogelijkheid om groepen aanvragers voorlichting te komen geven. Hiervoor kunt u contact opnemen met het CITES-bureau of een email sturen naar CITES@minlnv.nl. Individueel kunt u altijd bellen met het DR-loket.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen, kijk dan op de website www.DR-loket.nl. Of bel met het DR-loket: 0800 – 22 333 22 (op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur).

Met vriendelijke groet,

S. Bouwman BASc.
Specialist Uitvoering Maatwerkregelingen