donderdag 31 maart 2011

 

CITES documenten vanaf 1 april digitaal aanvragen

 

Nieuwsbericht van het CITES-bureau

Geachte heer/mevrouw,

Het is zover! Vanaf 1 april kunt u digitaal uw CITES documenten aanvragen via www.dr-loket.nl. De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met testen en nu is het systeem klaar voor gebruik. Deze week ontvangt iedere aanvrager van CITES documenten brieven met daarin de gebruikerscode en het wachtwoord om in te loggen in ‘Mijn dossier’ op www.dr-loket.nl. Ook ontvangen alle aanvragers een brief met TAN-codes. Deze zijn nodig om het aanvraagformulier te voorzien van een digitale handtekening.

Wanneer u als aanvrager inlogt en het formulier gaat invullen, leidt het systeem u stap voor stap door het digitale formulier. De kans dat u iets vergeet of verkeerd invult is heel klein. Dat komt omdat het formulier een waarschuwing geeft als er iets niet goed gaat. Ook kunt u een ingevulde aanvraag als basis gebruiken voor uw nieuwe aanvragen. Zo hoeft u niet steeds het hele formulier opnieuw in te vullen.

Mocht er toch iets niet duidelijk zijn of niet goed werken, dan kunt u bellen met het DR-loket: 0800- 22 333 22. Een DR medewerker kan dan vanaf zijn eigen werkplek met uw scherm meekijken en geeft u aanwijzingen.

Test

Voordat we ‘live’ gingen met het digitale formulier is het uitgebreid getest door Dienst Regelingen en een testgroep van 10 CITES aanvragers. Van deze groep aanvragers was het grootste deel positief over het digitale formulier. We vroegen twee van de deelnemers naar hun bevindingen. Gretha den Ottenlander van De Jong Marinelife B.V., importeur van koraal en vis en Rob Belterman van Diergaarde Blijdorp.

Beiden noemen het een voordeel dat het versturen van een aanvraag niet meer via de post hoeft en dat de aanvraag altijd juist ingevuld aankomt. Greta Ottenlander vulde een aanvraag in voor een tropische vissoort. Zij gaf aan dat het aanvragen makkelijk en snel gaat en dat het toch ook wel even wennen is: “Door het formulier kon ik gemakkelijk heenlopen en het is prettig dat je erop gewezen wordt als je iets niet goed doet, zodat je het kunt herstellen. De TAN-codes lijst moest ik wel even bestuderen, maar dan weet je ook meteen voor altijd hoe het werkt. Ik heb trots gezegd dat ik m’n eerste digitale CITES aanvraag heb gedaan, ook al was het een test”. Rob Belterman van Diergaarde Blijdorp vindt dat het vooral voor mensen die veel aanvragen van dezelfde soort doen, tijd kan schelen. Hij noemt zichzelf een ‘redelijk enthousiast gebruiker’ en heeft DR ook nog een paar nuttige tips gegeven ter verbetering.

Geen gebruikerscode en wachtwoord ontvangen?

Als u op 11 april nog geen inlogcodes heeft ontvangen, kunt u bellen met het DR-loket: 0800-22 333 22.

Extra uitleg nodig?

Wilt u extra uitleg over het digitaal aanvragen? Wij geven groepen aanvragers graag extra uitleg. U kunt ons uitnodigen via cites@minlnv.nl of met ons te bellen op 0800-22 333 22. 

Met vriendelijke groet,

S. Bouwman BASc.
Specialist Uitvoering Regelingen

........................................................................
CITES-bureau
Dienst Regelingen
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Laan van Nieuw Oost-Indie 131-133 | 2593 BM | Den Haag
Postbus 19530 | 2500 CM | Den Haag
........................................................................
T 0800 - 22 333 22, optie 5
F (070) 378 6139
E CITES@minlnv.nl
I http://www.hetlnvloket.nl >> Vergunning en ontheffing >> CITES