zondag 23 mei 2010

 

Informatie m.b.t. AI-besmetting in Deurne

 

De afgelopen periode is er een geval van Aviaire influenza (zg. vogelgriep/pest) geconstateerd bij een pluimveebedrijf in Deurne, regio oost Brabant.
Gelukkig bleek dat het ging om een virus met een laag bemettingsgevaar, genaamd Laag Pathogeen virus.
Door LNV is er een veiligheidszone van 3 km rond het bedrijf ingesteld met daarbij een aantal veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Eén van die maatregelen was het verplicht ophokken van alle pluimvee.

Er zijn in het verleden afspraken  gemaakt met LNV door de diverse vogelorganisaties waaronder Aviornis. Hierin is besproken dat het ophokken van pluimvee bij particulieren niet meer nodig zou zijn daar deze vogels niet zouden bijdragen aan de verspreiding van het AI-virus.

Onze verbazing was dan ook groot dat LNV nu toch weer een ophokverbod heeft ingesteld.
Gezamenlijk met alle betrokken organisaties hebben wij ons beklag gedaan bij het ministerie van LNV over de ingestelde regels voor hobbypluimvee. Tevens hebben we een gesprek aangevraagd waarin we nogmaals de eerder gemaakte afspraken willen hernieuwen en laten vastleggen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Of het beklag zijn uitwerking heeft gehad is niet te achterhalen, feit is wel dat per 22 mei de ophokplicht in het gebied is opgeheven. Er is nog wel een 1 km zone gehandhaaft waar nog een aantal strengere eisen gelden t.a.v. bijvoorbeeld vervoer maar deze gelden voor economisch gerelateerd pluimvee.

We blijven alert want op dit moment zijn er uit voorzorg diverse onderzoeken binnen de pluimveesector opgestart naar mogelijk andere AI-besmettingen in ons land.

Wij zullen er alles aan doen om uw belangen als hobbydierhouder en lid van Aviornis zo goed en vasthoudend mogelijk te behartigen bij het ministerie.

Namens het hoofdbestuur van Aviornis International Nederland,

Met vriendelijke groet,

Pierreco Eyma
voorzitter