maandag 20 juli 2009

 

Disney wil flamingospektakel redden met documentaire

 

Disney brengt in het najaar voor de eerste keer in een halve eeuw een natuurdocumentaire naar het witte doek. The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos toont ons het leven van flamingo's op de verlaten kusten van Tanzania. Volgens natuurkundigen zou Disney met deze film één van de grootste spektakels uit de natuur kunnen redden.

Met de film kan Disney misschien vermijden dat er een mijn wordt aangelegd in de buurt van Lake Natron. Dat zou de habitat van de flamingo's kunnen vernielen. Ook moeten meer toeristen hun weg naar de flamingo's vinden. De film is de eerste productie van 'Disneynature', opgericht om natuurdocumentaires te maken. Daarmee grijpt Disney terug naar een genre dat het tussen 1948 en 1960 mee populair maakte.

Bedreigd

Ongeveer anderhalf miljoen Kleine flamingo's (Phoeniconaias minor) komen naar het meer om er te paren. De filmploeg bracht veertien maanden rond het meer door om het spektakel in beeld te brengen. "Het publiek zal deze fantastische plaats kunnen zien en op het einde vertellen we dat dit alles bedreigd is", zegt co-regisseur Matt Aeberhard. Het resultaat is een schilderachtig en prachtig in beeld gebrachte documentaire die de kijker meevoert vanaf de eerste paringsdansen en de geboorte van een kuiken tot de jaarlijkse trek richting voedselrijke gebieden. Disney voert ook onderhandelingen om onderzoek te doen naar het verdwijnen van flamingo's aan het meer.

Muzikaal hoogstandje

Voor de muziek werd beroep gedaan op The Cinematic Orchestra en haar frontman Jason Swinscoe, die zelf de barre omstandigheden trotseerde en richting basiskamp trok om het natuurgeweld van dichtbij te beleven. Het heeft alleszins het bereikte resultaat opgeleverd. "The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos is een muzikaal hoogstandje geworden. Het gevoel van de eindeloze watervlaktes, het betoverende natuurschoon en de akelige dreigingen die nooit veraf zijn – de natuur is wreed ten opzichte van haar bewoners – worden met verve voorzien van innemende en sparkelende composities", aldus een recentie op de website Filmmuziek.be.

Titel: The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos
Genre: Documentaire
Cast: Zabou Breitman
Bioscoop première: 09/09/2009
Geregisseerd door: Matthew Aeberhard, Leander Ward
Duur van de film: 75 min.
Productie jaar: 2008
Distributeur: Buena Vista (NL)

Bekijk hier de filmtrailer!