maandag 09 juli 2007

 

Inbeslagname vogels door AID

 

In de afgelopen weken hebben er, zowel in Vlaanderen als in Nederland, diverse akties plaatsgevonden vanuit de Algemene Inspectie Dienst. Hierbij zijn bij een aantal personen (waaronder enkele Aviornisleden) inbeslagnames uitgevoerd.

Bij constatering of vermoeden van een strafbaar feit kan er inbeslagname volgen van vogels en goederen. Er wordt dan altijd een afweging gemaakt of de vogels worden ondergebracht in een opvangcentrum of dat ze terplekke mogen blijven zitten. De (voormalig) eigenaar krijgt ze dan in bewaring en mag ze niet van zijn of haar locatie verwijderen (verplaatsen). Daar er in het verleden volgens de AID nogal eens overtredingen zijn geconstateerd op deze regel waarbij er dan toch verdachte vogels verdwenen, gaat de overheid tegenwoordig steeds vaker over tot het elders plaatsen van de vogels. De uiteindelijke beslissing hiertoe ligt altijd bij de Officier van Justitie.

Gezien haar doelstellingen kan Aviornis International het onwettig rapen van eieren en het vangen van beschermde vogels uit de natuur (zoals de verdenkingen luiden in het persbericht van de AID) alleen maar veroordelen. Deze acties benadelen het imago van onze hobby en daarmee ook de goede naam van onze vereniging. Er zijn al teveel andere factoren van buitenaf die onze hobby aan banden leggen en bedreigen. Laten we er dus voor waken dat die bedreiging ook nog eens van binnenuit komt!

Deze problematiek heeft vooral betrekking op onze europese soorten. Controleer bij aankoop van een (europese) vogel ALTIJD of de vogel de juiste ringmaat heeft. Vraag waar nodig een bewijs van afkomst en/of overdrachtsverklaring en bij CITESvogels natuurlijk altijd een correct ingevuld CITESdocument.

Ook het houden van vogels kent een kant waarin normen en waarden getoetst moeten worden. Tevens mag er van vogelliefhebbers verwacht worden dat zij zich aan de wettelijke regelgeving houden. Stel uzelf ook eens de vraag wat voor u ethisch verantwoord is!

Wees waakzaam bij het aanschaffen van een nieuwe vogel en laat bij twijfel de koop geen doorgang vinden. U bespaart uzelf, de hobby en de vereniging een hoop ellende!

Namens het hoofdbestuur van Aviornis International Nederland,

Pierreco Eyma
Voorzitter