woensdag 14 februari 2007

 

Afschermplicht komt te vervallen vanaf maandag 19 februari aanstaande

 

Beste leden,

Gisteren hebben vertegenwoordigers van de NWPP, waaronder Piet Maas namens Aviornis, weer een bezoek gebracht aan Den Haag voor overleg met betrekking tot de ophokplicht.

Alles werd uit de kast gehaald in een pleidooi om per direct van de ophokplicht af te komen. Lees hiervoor het ijzersterke betoog (bijlage 2) dat niet alleen gisteren werd ingezet maar dat ook werd toegestuurd aan alle leden van de vaste kamercommissie van de Tweede Kamer die vandaag met Minister Veerman ook over dit onderwerp hebben gesproken.

Er komen haarscheuren in het idee van ministerie van LNV dat het ophokken van hobbydieren een serieus middel zou zijn een AI uitbraak te weren. Er zal door onze gezamenlijke inspanningen op termijn in het beleid van LNV onderscheid worden gemaakt tussen hobbypluimvee en bedrijfsmatig gehouden pluimvee.

Voor hobbypluimvee vervalt de afschermplicht op maandag 19 februari, mits in Nederland geen vogelgriep is geconstateerd. Ook tijdens de periode van de voorjaarstrek, waarin trekvogels zich weer zullen verplaatsen, hoeven onze vogels niet te worden afgeschermd zolang er geen vogelgriep is geconstateerd in Nederland.

Dit zeer goede nieuws hebben wij te danken aan de NWPP. In het bijzonder Sible Westendorp, Paula Polman, Piet Maas en Ad Boks, hebben zich sterk gemaakt voor onze vogels. Zij verdienen absoluut een pluim!

Vriendelijke groeten,

Aviornis International Nederland

Peter Kreijger
Voorzitter


Bijlagen:
1. Persbericht NWPP (12-02-2007)
2. Brief aan de vaste commissie van LNV (12-02-2007)