dinsdag 13 februari 2007

 

Vaccinatie en hervaccinatie: Nieuwe ringen toegestaan

 

Vanaf deze week is het mogelijk hobbypluimvee en andere hobbyvogels bij vaccinatie en hervaccinatie te voorzien van nieuwe vaccinatieringen. De ringen met lip die LNV vorig jaar gebruikte voor dit doel zijn ondeugdelijk en zelfs gevaarlijk voor de vogels gebleken.

Na vele inspanningen van de Nederlandse Werkgroep voor hobbymatig Pluimvee en Parkvogels (NWPP) is er nu eindelijk groen licht voor gebruik van breekringen. Dit zijn lichte aluminium ringen zonder scherpe kanten en zonder lip en eenvoudig met een gewone tang dicht te knijpen.

>> Klik hier voor de gebruiksaanwijzing voor nieuwe breekringen (PDF document)

Waarom wil de NWPP de oude ringen vervangen? Omdat nogal wat vogels vanwege de sluitlip van de ringen (van vorig jaar) aan ondergroei of nestmateriaal bleven hangen waardoor ze kreupel werden; of zelfs stierven wanneer ze niet meer los konden komen.

Bovendien waren de ringen, zeker in de grote maten, zo zwaar dat ze bulten en verwondingen aan de poten veroorzaakten. Ook dat maakte vele vogels kreupel.

Bij hervaccinatie mogen de oude ringen vervangen worden door de nieuwe breekringen. Vraag ernaar wanneer uw dierenarts het niet zelf aangeeft. En wanneer de dierenarts zegt dat vervanging niet is toegestaan, wijs hem/haar op dit stukje. Het is slechts een laatste schakeltje, dat nog ontbreekt in de communicatie LNV-dierenartsen. Het was de bedoeling dat de dierenartsen vóór 10 februari hierover geïnformeerd zouden zijn. Helaas is dat niet gelukt. Maar laat u niet meer weerhouden toch met de aanvraag te beginnen.