dinsdag 05 september 2006

 

Open brief van een vogelliefhebber met een reactie van onze voorzitter

 

Beste Peter,

Hierbij even een reactie op de brief van de AID, onze huidige standpunten en mijn persoonlijke mening.
Niet alleen Brabant en Limburg maar ook van regio Holland zijn er mensen die de bewuste brief hebben ontvangen. Voor zover we na hebben kunnen gaan betrof het alleen mensen die vorig jaar de AID op bezoek hadden gehad. En sommige van hen zijn zich rot geschrokken.
Overigens vind ik het jammer dat we als Aviornis nog steeds "gaan" voor het enten van fokdieren. Met welk nut?!
Als je nu toegeeft aan enten voor fokdieren is de volgende stap dat alle dieren geënt moeten worden. Waarom gaan we niet als één blok voor de standpunten zoals die van o.a. de NHDB. Niet ophokken en niet enten.

Met onze commissie wetgeving heb ik ook al een discussie gehad m.b.t. het enten van alleen fokstellen. Ook LNV is terug gekomen op een aantal (o.a. linten) standpunten doordat men andere inzichten heeft verkregen, dat kunnen wij net zo goed m.b.t. het enten c.q. ophokken. 
Voor leden die een klein vijvertje hebben met een paar eenden is enten redelijk goed te doen, maar mensen die een vergelijkbare waterpartij hebben zoals we dat zelf hebben, is het vangen tot twee keer toe van o.a. duikeenden een onbegonnen klus. Dit geeft heel veel stress voor zowel de vogels als voor degenen die ze moeten vangen.
Met alle dierenleed van dien.

Als LNV het "goede" voorbeeld wil geven m.b.t. veiligheid in Nederland, dan beginnen ze zelf als eerste met het vangen en enten van alle "wilde" watervogels die in Nederland verblijven en hier nooit meer vandaan gaan. Deze vogels komen namelijk veel eerder in contact met trekvogels dan onze vogels.
Bij ons in de polder verblijven duizenden grauwe ganzen die er al jaren zitten, zich er voortplanten en niet meer wegtrekken. Daarbij sluiten zich in het najaar duizenden andere soortgenoten aan. Ik heb nog nooit één van deze soortgenoten tussen mijn vogels gehad. Als men werkelijk zo bang is om in contact te komen met het bewuste virus (via ontlasting), dan kan een groot gedeelte van de agrarische sector net zo goed stoppen.

Wildbeheerders zoals jagers, muskusrattenvangers, boeren en waterbeheerders kunnen onmogelijk hun werk nog uitvoeren zonder dat ze in aanraking komen met ontlasting van wilde vogels. De overheid is bang dat onze vogels in contact komen met ontlasting van wilde vogels, maar heeft er schijnbaar geen moeite mee om een aantal van haar medewerkers (wildbeheerder, muskusratten­vangers) in contact te laten komen met ontlasting van o.a. watervogels. Zij kiest er dus bewust voor. Moeten de boeren die na 1 september nog werkzaamheden aan hun akkers moeten verrichten nu verplicht hun tractor e.d. ontsmetten voordat ze de openbare weg op gaan!!!

Zij zouden dan de gebieden waar trekvogels foerageren niet meer mogen betreden i.v.m. mogelijke verspreiding van het bewuste virus. En al het vee vanaf 1 september de wei uit!!!
En als er mensen zijn die in z'n gebied moeten zijn voor wat voor werkzaamheden dan ook, dan trekken ze zeker allemaal beschermende kleding aan zoals witte wegwerp overalls, lichtblauwe schoenovertrekken en latex handschoenen, om verspreiding te voorkomen. Dan doet Nederland er echt iets aan om verspreiding te voorkomen.
Als we het hebben over de verspreiding van het bewuste virus, dan zijn wij als hobbysector zeker niet de grootste boosdoeners m.b.t. verspreiding van "het" virus.

Ik vraag me af of "het" bewuste virus sneller in staat is om te muteren naar een voor mensen gevaarlijk virus dan dat een "gewoon" griepvirus dat is.
Zijn er virologen die daar iets zinnigs over kunnen zeggen?

Ouderen en zwakkere in onze maatschappij laten zich straks weer massaal "enten" tegen de griep met een cocktail van een mogelijk te verwachten type griepvirus. Misschien is het een optie om daar iets aan toe te voegen tegen "het" virus.
Als we blijven bij het standpunt van alleen fokstellen enten, dan geef je toe aan de onzin van het enten. Men heeft ons de "vrije" keuze gegeven om te mogen ophokken of te enten. Een keuze met een pistool tegen je hoofd, of het één of het ander.
Is dat een vrije keuze?

P.S. Als het enten een verplichting wordt, dan denk ik dat heel veel mensen om reden van dieronvriendelijkheid en de gehele rompslomp er omheen een groot gedeelte van hun vogels zullen ontdoen van de vaste voetring en deze vogels ergens zullen loslaten. 

Den Haag zet aan tot faunavervuiling.

Misschien zwemmen er in de hofvijver in Den Haag dan ineens wel hele vreemde vogels, dan mogen de ministers ervan "genieten" want voor een hoop echte liefhebbers begint de lol er al aardig af te raken. 

Peter, je moet bovenstaande reactie zeker niet persoonlijk opvatten, het betreft mijn mening en gedachtegang.

Met  vriendelijke groet,

Een vogelliefhebber
04.09.2006



Reactie van de voorzitter van Aviornis Nederland


Beste vogelliefhebber,

Bedankt voor je goede brief. Eindelijk eens een verhaal van iemand die niet alleen schreeuwt dat het allemaal niet goed gaat (...) maar iemand die met een aantal praktische argumenten komt, waarvan enkele nog niet gebruikt zijn - tot nu toe - over hoe het anders zou kunnen/moeten.
Eerst een paar kleine opmerkingen.
Vaccineren is - wanneer de condities goed zouden zijn - geen slechte oplossing voor de AI-dreiging en van mensen - ook met grote aantallen watervogels - die het inmiddels hebben gedaan hoor ik dat het operationele stuk (vangen en spuiten) op zich te doen is. Natuurlijk is het advies om alleen fokstellen te enten alleen ingegeven door de problemen die je over je zelf afroept wanneer je je jonge vogels ook zou enten terwijl ze nog naar het buitenland moeten.

Gezien de ernst en verspreiding van de ziekte over de hele wereld en met name de EU is er geen enkele andere oplossing dan enten, net zoals tegen Pseudo-vogelpest. Alle andere ideeën leggen het hier tegen af.
Dat neemt niet weg dat je met veel van je argumenten blootlegt dat er veel manco's zitten aan het beleid van LNV en dat wij als hobbydierhouders ten onrechte gemeen zwaar worden getroffen.
Ik ben het ook met je eens dat de risico's van AI voor de mensheid overal schromelijk overdreven worden - en in Europa zelfs praktisch nul zijn gezien de verschillen in contactstructuren tussen pluimvee en mensen in vergelijking met andere delen van de wereld - en dat juist door vaccinatie van al het bedrijfsmatig gehouden pluimvee dit verder gereduceerd wordt naar nihil. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de risico's voor de mensheid zijn met name het bedrijfsleven en de Europese politiek die vaccineren op allerlei manieren tegenhouden.

Je weet dat we sinds 2003 structureel overleggen over alle AI-aspecten met LNV. Sometimes you win, sometimes you lose. We hebben een aantal keren succes geboekt. Echter, LNV is inmiddels zo ver dat ze ondanks goede bedoelingen, zich ingegraven hebben in het vaccinatiealternatief en vrijwel niets anders meer willen horen. Ze worden met name door "specialisten" die alles weten over bedrijfspluimvee - maar niets over wilde vogels en hobbydierhouderij - en door agressieve lobby van de hele pluimveebedrijfstak op hun huid gezeten om maatregelen te nemen die tégen ons gericht zijn.

De deur staat nog op een kier om de ophokregeling te versoepelen. Diverse ideeën zijn door onze sector reeds geopperd, van aparte status voor onze vogels tot vislijnen en noem maar op. Het lijkt echter niet meer om argumenten te gaan maar uitsluitend om macht en politiek. Daar kunnen we niet tegen op.

De fax en brief actie van de NHDB van gisteren is ook een uiting van onmacht en frustratie en ik heb geen idee of het enige invloed zou hebben. Toch gooi ik het niet helemaal weg en zouden wij misschien moeten overwegen er met z'n allen aan mee te doen om te laten zien dat we het niet pikken. Wanneer de deur om de afdekregeling te versoepelen helemaal dicht was, zou ik vandaag nog adviseren om mee te doen. Echter nu ben ik bang dat het onze diplomatie zou schaden. Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd en moeten we de barricades op maar het is altijd makkelijker om radicale ideeën te hebben en uit te voeren als individu dan als voorzitter van een paar duizend liefhebbers. Ik moet voorlopig dus als voorzitter van Aviornis - ook al zegt mijn hart anders - proberen de rust te bewaren en vertrouwen te blijven hebben in de Overheid. Wanneer dit vertrouwen (wederom) geschaad zou worden door het concreet uitdelen van boetes aan onze liefhebbers of door het uitblijven van versoepeling van de ophokregel, dan mag wat mij betreft de beuk erin!

Vriendelijke groeten,

Peter Kreijger,
voorzitter
04.09.2006