maandag 31 juli 2006

 

Persbericht n.a.v. de tweede vaccinatieronde voor hobbypluimvee vanaf 1 augustus

 

Beste mensen,

Hierbij vind u het persbericht met betrekking tot de bespreking die we in NWPP verband afgelopen vrijdag hebben gehad in Den Haag over het nieuwe vaccinaite protocol.
Op diverse eerder momenten hebben we, zowel schriftelijk als persoonlijk, adviezen ingebracht om dit vrijwel onwerkbare protocol te verbeteren. In de bijlage zult U lezen dat de voorwaarden om te vaccineren gelukkig een stuk verbeterd zijn, ook al zijn ze nog (lang) niet ideaal. 

Het is vrijwel zeker dat er per september weer een ophokverplichting gaat gelden. De voorwaarden van ophokken/afschermen zijn nog niet bekend maar bereidt u zich voor dat - in het belang van uw vogels - vaccineren voor met name veel watervogelliefhebbers het minst slechte alternatief is om te "overleven", naaste de reeds eerder geadviseerde beperkte fok van met name de minder zeldzame soorten. 

Het is vrijwel zeker dat het huidige vogelpestvirus H5N1 de komende jaren in Europa rond blijft dwalen. Dit houdt in dat we de komende jaren ook niet af zullen raken van die ellendige beperkingen van onze liefhebberij. Pas wanneer de manier van vaccineren, de voorwaarden en de kosten vergelijkbaar worden met de manier waarop we met Pseudo-vogelpest (NCD) kunnen omgaan, zullen we pas weer op een normalere manier van onze hobby kunnen genieten. In de tussentijd zullen wij als Aviornis organisatie, samen met gelijkgestemden er alles aan doen om de pijn te verlichten maar vragen we ook uw medewerking als individuele liefhebber in de zin van selectief fokken (dus alleen de meest zeldzame soorten en beperkte aantallen) en het nakomen van de reeds enige keren eerder aangegeven hygiene regels.  

Op enige specifieke vragen van uw kant, kunnen we vandaag helaas nog geen goed advies geven. Vragen over de voorwaarden van ruilbeursen bijvoorbeeld maar ook hoe om te gaan met jonge dieren zelf die nog dit seizoen geruild of verkocht moeten worden. Het is nog niet duidelijk of die wel of juist niet gevaccineerd moeten worden maar daarover komen we zo spoedig mogelijk bij u terug!

Vriendelijke groeten,

Peter Kreijger
voorzitter Aviornis Nederland

PS. Heeft u het enquete formulier al terug gestuurd dat in het juni nummer van ons tijdschrift zat? Honderden leden gingen u gelukkig al voor maar we stellen ook uw mening en adviezen bijzonder op prijs!!