zondag 03 september 2006

 

Zorgelijke ontwikkeling m.b.t. afschermplicht, maar nog niet alles verloren

 

Ogenschijnlijk lijkt het of al ons overleg met en alle boze brieven die namens verschillende organisaties aan het adres van Veerman en zijn mensen werden geschreven niets heeft geholpen. In Brabant en Limburg hebben enkele liefhebbers zelfs van de AID een zeer intimiderende brief ontvangen waarbij gedreigd wordt om boetes uit te delen met terugwerkende kracht per 1 september. Deze afkeuringswaardige manier van werken past geheel niet bij de wijze waarop wij als organisaties van hobbydierhouders en het Ministerie van LNV met elkaar omgaan en het lijkt erop dat het hier een solo actie betreft die niet afgestemd is met hoger hand.
We zullen dit uitzoeken en bijgaande tekst die vanavond nog aan LNV wordt gestuurd is daar een onderdeel van.



Geachte mevrouw Oppers,

Afgelopen donderdagmiddag bij de in ontvangstname van de Codex roemde Directeur-generaal Oostra de dialoog die er is tussen het Ministerie van LNV en de belangenverenigingen. Dat schijnt op andere departementen kennelijk niet altijd gebruik te zijn.

In zijn betoog refereerde hij ook aan de woorden van u en de heer P. de Leeuw van eenzelfde strekking uitgesproken tijdens het overleg van vrijdag 25 augustus.

Het Ministerie van LNV is duidelijk nog in beraad over de opmerkingen die door ons in dat overleg zijn ingebracht. Daar komt bij dat het publiek in NRC-Handelsblad al heeft kunnen lezen dat het Ministerie een ondoorlatende overkapping wellicht als eis zal laten varen.

Uiterst jammer is het dan te moeten constateren dat op 29 augustus jl. een schrijven van de AID verstuurd is (TRCAIDI/2006/3378) waarin over een dwangsom wordt gesproken over de dagen dat er niet zou zijn opgehokt. Deze brief is verstuurd naar enkele hobbypluimveehouders in Noord-Brabant. Uit andere gebieden hebben we geen signalen ontvangen.

Het moge duidelijk zijn dat dit de dialoog niet ten goede komt omdat we nog altijd de verwachting hebben dat aan onze zwaarwegende argumenten kan worden tegemoet gekomen.

Met vriendelijke groet,

Sible Westendorp, voorzitter NWPP



De deur staat namelijk nog op een kier om alsnog (een deel) van de afschermplicht van tafel te krijgen en de AID loopt dus voor de muziek uit ook al lijken ze de wet op hun hand te hebben.

Er is ons namelijk toegezegd dat er een oplossing zal komen voor de knelpunten die zijn aangedragen, met name voor de watervogelliefhebbers. Het betreft hier mogelijk verruiming van de maatregel voor de in 2006 gefokte dieren, die voor en groot deel nog de grens over moeten, of mogelijk een acceptatie van wederom de linten of netten of zelfs vislijnen. We dragen alle mogelijkheden aan en we zijn inmiddels op de hoogte van het feit dat de verplichting tot ophokken per 1 september is ingegeven door een advies van een "commissie van deskundigen" die uit slechts enkele leden van deze commissie bestond die niets begrijpen van onze hobby. De andere leden van de commissie van deskundigen die wel begrip hebben voor en meer kennis hebben van onze situatie waren allen afwezig op dat cruciale moment. Derhalve zou dit advies aan de Minister dus duidelijk moeten worden heroverwogen. Ook dit wordt inmiddels onder de aandacht gebracht via "stille" diplomatie.

In de tussentijd willen we toch iedereen de optie om met name de fokstellen te gaan vaccineren nogmaals meegeven want hoe er ook wordt besloten, het blijven oplossingen in de marge. Alle nadelen zijn een ieder bekend maar het grote voordeel is dat uw vogels weer vrij kunnen rondscharrelen en zwemmen en u een grote kopzorg minder heeft want de ellende waar we nu in zitten zal nog wel enige tijd aanhouden.

Vr. gr.

Peter Kreijger,
voorzitter