vrijdag 10 maart 2006

 

Een opmerkelijke opinie ten aanzien van Vogelpest (bestrijding)

 

Geschreven door Sigrid van Dort en eerder geplaatst op www.tuinvee.nl. Reacties welkom op info@tuinvee.nl

Diouf: "rijke landen onderschatten vogelpest"

Rijke landen hebben meer dan twee jaar de vogelpest onderschat. Dat zegt directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO in het Franse blad Libération.  Hij verwijt onder meer de Europese landen wel miljoenen in te zetten voor de aankoop van geneesmiddelen, maar niets over te hebben voor de bestrijding van de ziekte bij de bron. Diouf vindt dat de westerse wereld heeft nagelaten landen als Thailand en Vietnam te helpen bij de bestrijding van vogelpest. Daardoor dragen de rijke landen een zware verantwoordelijkheid voor de verspreiding van vogelpest naar Europa en Afrika. Meer dan twee jaar geleden deed de FAO een beroep op de landen geld te geven voor de aanpak van vogelpest. Diouf zegt dat rijke landen toen hebben verzuimd hun solidariteit te tonen.
De westerse wereld geloofde dat vogelpest een Aziatische zaak was en dat de risico's van de epidemie werden overdreven. Pas toen het virus in Europa aankwam, veranderde de opvatting. Van de 1,9 miljard dollar die op de speciale donorconferentie in Peking is beloofd, is tot nog toe niet meer dan 16 miljoen overgemaakt aan de FAO.

Publicatiedatum: dinsdag 7 maart 2006
Bron: Agrarisch Dagblad



Ik heb hier een erg controversiële mening over en sta open voor commentaar.
Al pomp je miljarden in arme landen de betreffende regeringen zijn niet in staat om ervoor te zorgen dat de vogelpestbestrijding adequaat wordt aangepakt. Corruptie speelt daar o.a. een hoofdrol, herinner het verdunnen van vaccin in Indonesië december jl. waardoor dat zgn. niet werkte. Dan kun je de helft van het geld dus in je zak stoppen en wel een gebied 'vaccineren'. Ik ben geneigd parallellen te trekken met het verstrekken van geld voor ontwikkelingshulp. Je kunt wel geld geven maar dat is nog geen garantie dat het geld ook gebruikt wordt voor het doel waarvoor het bedoeld is.  China, een opkomende economische wereldmacht, bulkend van het geld, maar dat wordt besteed aan de vooruitgang van de economie, het achterland is nog traditioneel en vogelpest is er een inheemse ziekte. Ze leven er gewoon mee. In eerste instantie was vogelpest daar ook geen hot item. Japan, Korea, Vietnam, Thailand hetzelfde verhaal.  En Nigeria? Een verscheurd land door voortdurende wrijving tussen het mohammedaanse noorden en het christelijke zuiden alwaar Shell angstvallig haar olievoorraden bewaakt. En ja, daar is het virus aangetroffen. Geld komt terecht bij 'een groep' die het niet zal gebruiken voor de bestrijding van pest maar om een andere groep de hersens in te slaan. In arme landen in Afrika lopen ze van het hulpgeld eerder rond met een mitrailleur dan met een injectiespuit.  Ik ontken niet dat H5N1 de wereld over is gegaan tot nu toe m.u.v. Amerika en Australië, het is een bijzonder virus. Het heeft zich via de geeigende handelsroutes verspreidt, waarbij de mens lokaal ook nog een handje heeft meegeholpen, na uitbraken, om via illegale oncontroleerbare wegen het virus verder te verspreiden. Maar dat het rijke Westen er niet voor heeft gezorgd middels geld (dit werd al eerder geroepen toen het uit de hand liep in Azië in 2004 èn 2005) het een halt toe te roepen is wel begrijpelijk.

Vogelpest is in Azië een doodnormaal verschijnsel. Het is voor het Westen pas een hot item geworden omdat het virus niet stopt maar zich juist verder verspreidt, daardoor zijn de handelsbelangen in gevaar gekomen. En het Westen schrok zich een hoedje dat ook mensen het konden krijgen. De parallel met SARS was gauw gelegd, een virus dat van de civetkat afkomstig was, al snel werd de Spaanse Griep van stal gehaald en nader bekeken wat tot nu toe slechts leidde tot gissen over het ontstaan daarvan, maar enkele theoriën zijn heel plausibel. Toen het virus in Azië in 2002 behoorlijk begon op te komen, werd er pas eind 2003 alarm geslagen, maar dat was nog altijd geen alarmfase voor het Westen. Er was geen reden aan te nemen dat het virus de wereld over zou gaan. Pas toen het virus belandde in Kazachstan, toch wel een stuk westwaarts op 18 augustus 2005, gingen er alarmbellen rinkelen (er was trouwens geen vogeltrek in die tijd). Maar nog altijd riepen organisaties niet hard genoeg. Turkije werd aangedaan en de rest is bekend. De Westerse landen zijn goed in de gordijnen geklommen na Kazachstan. Toen was er elke maand wel een conferentie hier of daar. Zie onderstaande chronologische lijst. Naast de hysterie om een eventuele pandemie begon het door te dringen dat het Aziatische Probleem ook een probleem voor het al of niet rijke Westen werd.  De donorconferentie in Peking vond plaats van 16 -18 januari dit jaar. Naast 90 uitgenodigde landen en 25 organisaties stond de regie onder leiding van de WHO (World Health Organisation) vanwege het feit dat mensen ook besmet kunnen worden + het pandemieverhaal, De OIE (World Organisation for Animal Health) en de FAO (Food and Agriculture Organisation). De laatste twee hebben sterke economische drijfveren en zijn westerse organisaties.
- 26-28 februari 2004 vond het eerste door FAO/OIE georganiseerde crisisberaad plaats in Bangkok, Thailand met Aziatische landen die vogelpest onder de vleugels hadden.
- 23-25 februari 2005, het vervolg daarop in Ho Chi Minh City waarbij op een wereldwijde verspreiding geanticipeerd wordt.
- mei 2005, FAO komt met concept-strategie bij wereldwijde verspreiding. - gevolgd door een WHO plan m.b.t. pandemische influenza bij mensen.
- 14 september 2005, Bush roept op UN-vergadering op tot partnerschap voor bestrijding AI en pandemie.
- 24-25 oktober 2005, in Canada vergaderen ministers uit 30 landen plus lading organisaties die gaan over gezondheid m.b.t. pandemie menseninfluenza.
- 7-9 november Geneve, Zwitserland, items: pandemie, internationale coördinatie AI, coördinatie eigen landen, internationale verantwoordelijkheid.

Ergo: er is genoeg gepraat. Als al het zwakke bedrijfspluimvee wordt ingeënt zal de ziekte eerder beheersbaar worden, zo dat kan nu het in de wilde fauna zit*, dan wanneer er alleen maar gepraat blijft worden.

 *) dit soort ziektes in de wilde dieren worden door de natuur gereguleerd. Na verloop van tijd krijgen wilde dieren weerstand en het virus sterft uit. Omdat wilde dieren verspreid leven zal een complete soort niet uitsterven. Dit in tegenstelling tot hutjemutje in de bio-industrie.
Kijk naar het zeehondenvirus, hoelang geleden?, in de Waddenzee. Daar stierven duizenden dieren aan, maar ook deze 'griep' is nu voorbij en de populatie heeft zich hersteld.  Nog over het verwijt dat Europese landen voor miljoenen geneesmiddelen kopen voor wie zijn die bedoeld? Niet voor het klootjesvolk zoals u en ik hoor! En m.b.t. de verantwoordelijkheid van de rijke landen en de verspreiding van vogelpest naar Europa en Afrika, dat is een kromme redenatie. Het is genoegzaam bekend dat de verspreiding via handelsroutes heeft plaatsgevonden. Legaal of illegaal.  Dan hadden de besmette Aziatische landen zo wijs moeten zijn geen ziek pluimvee te exporteren.  Of de 'rijke' landen hadden zo slim moeten zijn geen besmet pluimvee te importeren. De wereldhandel en pluimveesector zijn verantwoordelijk voor de verspreiding. Maar ook lokale keuterboertjes die in het vooruitzicht van ruimingen snel hun dieren verkopen naar elders want dan leveren ze meer op dan die paar centjes vergoeding (zo ze dat ooit ontvangen) van de regering zoals in Turkije, Indonesië en dat soort landen. En dan kom je weer terug bij het organisatietalent en -vermogen van landen. Oók van de 'rijke'  Westerse landen dus met al hun technologie en kennis.  

N.B. Vrede brengen in Oeroezgan heeft meer prioriteit dan de bestrijding van vogelpest in het buitenland. Wat riep Bush ook alweer 14 september 2005? Parkeerbonnen schrijven/wielklemmen leggen heeft meer prioriteit dan het trekvogelvrij houden middels linten van gemeentevijvers met 'eendjes'.

Sigrid van Dort