vrijdag 21 april 2006

 

Succesvol bezoek van LNV aan Aviornisleden

 

Het bezoek van een delegatie van het Ministerie van LNV aan verschillende Aviornis liefhebbers is een succes

De huidige ophokplicht veroorzaakt bij diverse liefhebbers dode en gewonde vogels en is nog niet eens opgeheven of in Den Haag begint men alweer te denken aan een vervolg in de herfst. Het vaccinatieplan hobbydieren is een goed initiatief maar er kleven helaas in de praktijk nog veel praktische problemen aan.

Diverse belangrijke redenen voor Aviornis om beleidsmakers en adviseurs uit te nodigen voor een dagje praktijk. Wij wilden graag de betrokken mensen laten zien tegen welke problemen liefhebbers met hun vogels aan lopen want we hebben de indruk dat de mensen die de regels maken onvoldoende weten van onze liefhebberij en dit was terecht, zo zou later blijken..

Gelukkig stond men positief tegenover onze uitnodiging en donderdag 20 april jl. werd een werkbezoek georganiseerd voor vier direct betrokken medewerkers van LNV (directie Landbouw en directie Natuur).
Hilgert van Tol en Piet Maas werden bereid gevonden om alles te organiseren in de regio Holland en samen met de medewerkers van LNV langs vijf verschillende watervogel- en fazantencollecties te gaan met op ieder adres andere problemen.

De sfeer was prima en het hele bezoek was een openbaring voor de medewerkers van LNV. Ze hadden geen idee hoe wij wilde watervogel- en fazantensoorten houden en ze hadden veel bewondering voor wat ze zagen. Alle problemen werden besproken.
Eén bezochte liefhebber werd bijvoorbeeld door de AID gedwongen perken af te dekken, ondanks een vijveroppervlakte dat groter was dan 25 m2. Vervolgens werd hij door de Gemeente gesommeerd alle overkappingen weg te halen omdat het lelijk stond in het landschap. Dit is zomaar een voorbeeld uit de praktijk maar zo kon ieder bezocht Aviornis lid zijn verhaal een keer kwijt en werd er aandachtig geluisterd en meegedacht. Een blik op al weken opgesloten zwarthals zwanen maakt meer indruk dan 1.000 woorden op papier…

Zowel de ambtenaren van LNV als Piet en Hilgert vonden het bezoek bijzonder waardevol en positief. Laten wij hopen dat het zal resulteren in meer kennis over onze hobby in Den Haag en meer begrip voor onze problemen bij het uitwerken van toekomstige regelgeving.
Wij zijn al plannen aan het maken om dit soort excursies vaker te doen met bijvoorbeeld Kamerleden of anderen die in het openbaar een mening verkondigen over ons en onze hobby zonder dat zij er veel over weten. 

Met dank aan alle liefhebbers die dit bezoek tot een succes hebben gemaakt. 

Vriendelijke groeten,

Peter Kreijger,
voorzitter