dinsdag 29 november 2005

 

Newcastle disease (NCD) of Pseudo-vogelpest

 

Nieuws over een andere besmettelijke ziekte...

Newcastle disease (Pseudo-vogelpest), niet te verwarren met klassieke vogelpest ook wel vogelgriep of aviaire influenza (AI) genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte, die vooral voor hoenderachtigen zoals kippen, fazanten en kalkoenen gevaarlijk kan zijn. Echter, ook sommige andere vogelsoorten zoals duiven, struisvogels, kanaries en papagaaiachtigen zijn gevoelig voor deze vogelziekte. NCD kan worden overgebracht door bijvoorbeeld Turkse tortels of mussen.
De symptomen van NCD zijn zeer variabel. Bij de vogels kunnen ernstige diarree, ademhalingsproblemen, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, legdaling en acute sterfte optreden.

Professionele houders van pluimvee enten regelmatig tegen NCD. Ook alle vogelliefhebbers die hoenderachtigen inzenden op tentoonstellingen, zijn al jaren verplicht hun vogels tegen deze ziekte te enten.

Al jaren komt de ziekte in Nederland niet voor maar de laatste weken komen er uit verschillende gebieden in Europa (Macedonië, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Slowakije, Griekenland en Turkije) meldingen van uitbraken van NCD. De ziekte is daar hoogstwaarschijnlijk altijd al geweest, maar omdat er nu veel onderzocht wordt in verband met de vogelgriep, kom men natuurlijk nu ook andere dingen tegen…

Hoewel het zo is dat onze hoenderachtigen minder vatbaar zijn dan batterijkippen door onder meer de extensieve manier van houden, kan een enting op zich geen kwaad. In tegenstelling tot de enting tegen vogelgriep AI waarbij iedere vogel 2 keer in de hand moet worden genomen en ingespoten moet worden, is de enting tegen NCD eenvoudig uit te voeren.

De meest eenvoudige wijze hiervoor is de enting door middel van de drinkwatermethode. Nadat de vogels gedurende een halve dag geen drinkwater hebben gekregen, wordt er vers drinkwater gegeven waarin de entstof is opgelost. De vogels drinken dan direct en worden daardoor geënt. Van belang is dat de aangemaakte entstof niet ouder is dan vier uur. Deze entstof kan ook door middel van oog-,  neusdruppels of sprayenting worden toegediend. Indien de enting wordt herhaald, wordt daarmee een zeer effectieve bescherming van ca. 6 maanden tegen NCD teweeggebracht. De entstof kan bij uw dierenarts worden verkregen.

PSK/27/11/2005