vrijdag 10 maart 2006
Update van informatie rondom Aviaire influenza
Beste Aviornisleden,
Dagelijks worden wij in het nieuws bestookt met zaken die te maken hebben met AI. Veel berichtgeving is echter onjuist of onterecht angstaanjagend. Hieronder volgen in het kort de meest aansprekende en actuele zaken.
Feiten:
- Loopvogels, fazanten én duiven hoeven (per 15 maart) niet (meer) te worden opgehokt, of afgeschermd.
- Watervogels in vijvers kleiner dan 25 m2 en overige hoenderachtigen wel.
Voor watervogels wordt overigens aangeraden deze vogels zo veel mogelijk op hun eigen plaats te houden. Bijeendrijven of binnen zetten zonder zwemwater zal onherroepelijk leiden tot zware welzijnsproblemen en dode dieren. - Watervogels in vijvers groter dan 25 m2: linten over de vijvers en afdekken van voerbak(ken) en drinkbak(ken)
- Overige parkvogels allen vrij van ophok- en afschermplicht.
Ondanks onderzoek van 100-300 dode vogels per dag , wordt er nog steeds geen H5N1 in Nederland gevonden. - Het aanmelden voor vrijwillige vaccinatie verloopt traag door de nadelen die aan het systeem kleven. We hebben als Nederlandse Werkgroep voor Pluimvee en Parkvogels (NWPP) 4 pagina’s met aanpassingen en verbeteringen naar het Ministerie gestuurd en zijn benieuwd wat er mee gedaan wordt. Als men deze onverhoopt negeert, wordt het systeem een flop.
- Slechts eenden, ganzen, kalkoenen en kippen mogen worden geënt. De argumentatie is zwak en niet wetenschappelijk onderbouwd. Voor de duidelijkheid, fazanten en zwanen mogen dus vooralsnog niet worden gevaccineerd!
- Alle vogels die op de Cites A lijst en de Rode lijst van de IUCN (*) staan mogen wel gevaccineerd worden, ongeacht de soort.
- Alle vogelsoorten in dierentuinen mogen wél gevaccineerd worden.
De logica achter de keuze wat wel of niet gevaccineerd mag worden , is ons compleet een raadsel. - Het bestuur van de NHDB heeft zich terug getrokken uit de NWPP. Jammer, hiermee isoleren ze zich en bewijzen ze hun achterban absoluut geen dienst.
- Ondanks de angst dat de AI perikelen Aviornis leden zou kosten, is het tegenovergestelde het geval. Wij krijgen er juist leden bij! Niet in de laatste plaats omdat Aviornis mensen concreet bij staat met raad en daad, ook mensen die (nog) geen lid zijn.
- Het H5N1 gedraagt zich vergelijkbaar met H7N7, watervogels sterven er niet aan maar zijn slechts enige tijd drager (1 á 2 weken). Daarom kan men ook, ondanks de enorme inspanningen, nergens grotere aantallen dode vogels vinden die allen H5N1 onder de leden hebben. Het blijft slechts bij enkele individuen, gelukkig.
- De meeste vogels die op Cites A staan en op de rode lijst van IUCN(*) , zullen altijd worden gespaard van ruiming bij een eventuele uitbraak. Ook in de 1 km zone. Helaas lukt het ons voorlopig niet om ook Cites B en C vogels hierbij te trekken maar hier wordt aan gewerkt.
(*) zie het concept draaiboek AI pagina’s 129 en 130 voor de juiste tekst en bijlage 13 (pagina 205) voor de complete lijst met soorten.
Meningen en praktijkervaringen:
- De AID is tot nu toe zeer schappelijk en praktisch tijdens de controles.
- Tot nu toe is bij niet één Aviornis lid een laatste waarschuwing of dwangsom opgelegd.
- De zwanen die her en der in Europa werden gevonden en het virus bij zich droegen zijn vermoedelijk door uitputting en/of andere ziekten gestorven.
- De kans dat men in Nederland of België dode watervogels zal vinden die besmet zijn met H5N1 lijkt bijzonder klein. De trekvogels die over ons land trekken hebben geen extreme uitputting gekend door weken zware vorst en grote sneeuwval waardoor ze weken niet konden eten. Het virus zelf deert ze niets.
- Wanneer men in Nederland zo intensief blijft onderzoeken als men nu doet, zal men vast een keer ook een levende vogel vinden met H5N1, maar dit zegt op zich helemaal niets.
- Wetenschappers leveren nagenoeg geen enkele inspanning om echt te onderzoeken wat het werkelijke gedrag van H5N1 is bij wilde vogels. Het enige dat zij doen is dode en wat levende vogels onderzoeken op het aanwezig zijn van H5N1, het zogenaamde monitoren. 5000 vogels verder zijn we en ze hebben nog niets gevonden . Aviornis heeft aangeboden een vergelijkbaar onderzoek te willen ondersteunen als vorig jaar is gedaan met de Roodschoudertalingen en Goudfazanten.
- We zouden veel kunnen leren over het gedrag van H5N1 in levende gezonde wilde vogels, het besmettingsrisico en hoe de vaccins werken. Voorwaarde is dan wel dat het vaccineren op een betere manier gebeurt dan tijdens het vorige onderzoek. Want hoewel de Roodschoudertalingen na één vaccinatie reeds 100% beschermd waren en geen virus meer uitscheidden (dit had men absoluut niet verwacht), was dit niet het geval met de Goudfazanten. De eerste vaccinatie beschermde de vogels wel 100% maar ze bleven nog wel virus uitscheiden. Hieruit werd door de verantwoordelijke onderzoekers de zeer ongenuanceerde conclusie getrokken dat vaccinatie bij fazanten minder goed zou werken. Inmiddels zijn wij door professionals ervan overtuigd dat wanneer de fazanten twee keer zouden zijn gevaccineerd (zoals nu ook in het vaccinatie protocol wordt geëist), ook daar de virusuitscheiding geheel zou stoppen. De vraag is of men wel belang hecht aan meer werkelijke kennis…
- Hobbyvogels buiten de 1 km zone zullen vermoedelijk allen worden gespaard van ruiming. Waarbij de kans op behoud van gevaccineerde vogels iets groter is dan ongevaccineerde vogels.
- Het non-vaccinatie beleid van de Europese Gemeenschap is een ouderwets en achterhaald beleid. De vraag is niet óf maar wanneer de politici zich dit realiseren en het vaccineren vrijgeven en het zelfs bij de bedrijfspluimvee houderij gaan verplichten net zoals al jaar en dag gebeurt tegen NCD (Pseudo Vogelpest). Wanneer het zover is, zijn wij hoogstwaarschijnlijk af van alle maatregelen die toch niets uithalen maar ons en onze vogels zo frustreren.
- Ondanks het feit dat katten H5N1 kunnen krijgen en er blijkbaar zelfs aan dood kunnen gaan, vindt LNV het niet nodig ze op te hokken, “omdat de kans op besmetting erg klein is”
Hé VWA, LNV en anderen, wordt eens wakker zeg! Dit geldt precies zo voor onze vogels dus wanneer wordt de ophok- verplichting voor onze vogels opgeheven? Het enige verschil dat ik kan bedenken, is dat er 3,3 miljoen katten in Nederland leven en dat men ten eerste bang is voor de zeer negatieve publiciteit en problemen met meer dan een miljoen kattenliefhebbers maar ook dat men, net zoals in Duitsland, katten gaat dumpen omdat men door de angst die aangepraat wordt, nog bang zou worden dat de huiskat de gezinsleden ziek kan maken. Tenslotte zou zo’n regel absoluut niet te handhaven zijn. Dáárom laten ze de katten en hun eigenaren met rust!Dit was het weer voor vandaag! Wij blijven volhouden: blijf rustig en raak niet in paniek! Voor alles komt een oplossing!
Vriendelijke groeten,
P.S. Kreijger
Voorzitter
Disclaimer: Aan bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.