woensdag 15 februari 2006
Actuele situatie ten aanzien Vogelpest, welke maatregelen gelden en voor wie?
Al weer enige weken wordt in de media veel aandacht besteed aan de dreigende vogelpest. Maar net als voorheen veel geblaat en weinig wol. Het leek ons niet zinvol om via deze site alle stemmingmakerij door te sluizen. Echter, nu staan alle seinen op oranje en neemt LNV per dag steeds zwaardere maatregelen. De hoogste tijd dus om iedereen bij te praten!
We weten inmiddels allen dat onze vogels weinig risico lopen besmet te worden en geen reëel gevaar vormen om een eventuele besmetting te verspreiden. De risico’s zitten met name in het bedrijfsmatig gehouden pluimvee door de (intensieve) manier van houden.
Minister Veerman heeft echter vandaag toch besloten de ophok regeling in heel Nederland, inclusief de bebouwde kom te laten ingaan voor zowel bedrijfsmatig als hobbymatig gehouden pluimvee.
Hoe staan we er nu als hobbydierhouders voor?
Op vrijwillige basis kunnen nog steeds de volgende instructies worden opgevolgd:
Adviezen aan hobbymatige houders van pluimvee en parkvogels
Om te voorkomen dat uw dieren besmet worden met een besmettelijke ziekte zoals Vogelgriep/Aviaire Influenza wordt aan hobbymatige pluimveehouders gevraagd de navolgende adviezen op basis van vrijwilligheid zoveel mogelijk op te volgen.
- Voorkom, voor zover mogelijk, dat uw hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels in contact komen met, of in de buurt komen van professioneel gehouden pluimvee en van eenden, ganzen of zwanen, die vrij rondlopen en vliegen.
- Zet uw pluimvee of parkvogels zo mogelijk in een met gaas afgesloten ren zodat er geen contact met wilde vogels of de uitwerpselen daarvan kan ontstaan.
- Laat niemand anders toe in deze ren of in het hok van uw pluimvee of parkvogels, dan de verzorger.
- Voorkom dat de mest van uw pluimvee en parkvogels wordt versleept doordat deze bijvoorbeeld aan schoenen blijft plakken en op die manier wordt meegenomen buiten het erf; verwissel uw schoenen en gebruik aparte rubberlaarzen die u uitsluitend voor dit doel gebruikt (dus niet om buiten uw erf te gaan). Indien dat mogelijk is, trek daarbij een overall aan, die u speciaal gebruikt voor de verzorging van uw pluimvee en parkvogels.
- Direct voordat en nadat u de dieren verzorgd heeft, dient u steeds uw handen grondig te wassen.
- Probeer uw vogels zo weinig mogelijk te verplaatsen. Bij verplaatsing naar bijvoorbeeld een tentoonstelling, controleer de dieren dan extra op hun vitaliteit en gezondheid. Dieren, die niet fit zijn, moet u niet verplaatsen.
- Indien u nieuwe dieren aanschaft, zet deze voor tenminste vier weken in een aparte ruimte en controleer van deze dieren dagelijks de vitaliteit, gezondheid en mest.
- Probeer voor zover mogelijk na iedere schoonmaakbeurt van de hokken en rennen, de mest zo snel mogelijk af te voeren in dichte zakken.
- Als plotseling meerdere van uw dieren ernstig ziek worden of dood gaan, neem dan direct contact op met uw dierenarts of een erkende pluimveedierenarts.
- In geval er een dier dood gaat, kan dit het beste naar de gemeentelijke kadaververzamelplaats gebracht worden. De dode dieren moeten daarbij deugdelijk worden ingepakt. Een dood dier in ieder geval nooit bij het huisvuil plaatsen. Het zelf begraven van een enkel klein gezelschapsdier is toegestaan mits begraven onder ten minste 50 cm grond.
- Volg de actuele informatie uit het nieuws of op onze website (Aviornis.nl). U kunt dan uw maatregelen afstemmen op de actuele situatie.
Hoe absurd het ook overkomt, in heel Nederland dient in feite al het hobbypluimvee te worden opgehokt maar er zijn dezelfde uitzonderingen van kracht als de vorige keer. Deze uitzonderingen zijn gebaseerd op de zware welzijnsproblemen die zouden optreden wanneer zou worden opgehokt en gelden voor loopvogels (struisvogels, Emu’s, Nandu’s en Kasuarissen), fazanten en voor watervogels die zwemmen op vijvers hebben van 25 m2 en groter. In het laatste geval mogen de vijvers in kruisverband overspannen worden met rood/wit geblokte plastic band. Achtergrond is dat hiermee zou worden voorkomen dat trekvogels zouden landen (en poepen) in de vijvers. Daarnaast dient de voederplaats te worden overdekt.
Wanneer aan deze 2 maatregelen wordt voldaan hoeft niet verder te worden opgehokt of afgeschermd.
Dus, concreet adviseren wij u: mocht u vijvers hebben >25m2, koop dan bij een bouwmarkt wat rollen rood/wit plastic band, span deze in een dubbel kruis over uw vijvers en overkap uw voerplaats. Uw vogels zullen er snel aan wennen en zullen er niet onder lijden. Ander pluimvee dat eventueel in de perken voorkomt dient wel te worden opgehokt.
Mochten er mensen van de AID bij u komen, die niet op de hoogte zijn van deze nieuwe richtlijn, verwijs ze dan naar de site van LNV, www.minlnv.nl artikel 4.D, TRCIZ/2006/533 (klik hier). Hierin staan deze uitzonderingen namelijk beschreven Het zelfde wordt gepubliceerd in de Staatscourant van 16 of 17 Februari 2006 onder "Wijzigingen Tijdelijke regeling ter wering van Aviaire Influenza II",
Eindadvies: Volg de actuele informatie uit het nieuws en op de site van LNV (klik hier)