woensdag 30 november 2005
Wat is het laatste nieuws op het gebied van vogelgriep?
De gekte is nog niet voorbij en nationaal en in de Europese Unie worden er nog steeds nieuwe regels bedacht.
Een van de laatste Europese regels is dat de ophokregeling voor hoogrisico gebieden mag worden verlengd tot 1 juni <metricconverter w:st="on" productid="2006. In"></metricconverter></metricconverter><//metricconverter>2006. In Nederland geldt voorlopig een ophokplicht tot 1 januari 2006. Het is verder aan de lidstaten om te bepalen welke de hoogrisicogebieden zijn. Op een ingenieus programma op de site van LNV is te zien welke sloot, vaart en plas hieronder vallen wat Nederland betreft.
Met name voor de sierwatervogels zou het ophokken een drama worden. Ze zouden allen enorm lijden door de stress en het spoedig lek raken en in grote aantallen binnen afzienbare tijd bezwijken, voor…. niets! Want er is nog steeds helemaal geen vogelpest in Nederland geconstateerd ondanks de intensieve laboratorium onderzoeken die dagelijks op trekvogels plaatsvinden.
Na constante druk vanuit Aviornis en diverse andere organisaties wordt er in Den Haag gelukkig inmiddels iets anders tegen de sierwatervogels en de manier waarop ze gehouden worden, aangekeken. Er gold al dat, wanneer er echt geen praktische manier was om op te hokken, als gevolg van het ontbreken van behuizing of de grootte van de vijvers of perken, er niet werd beboet. Echter deze manier van werken is niet eenduidig voor zowel controleurs als liefhebbers.
Om uit de impasse te komen van het uitvaardigen van maatregelen die niet uitgevoerd (kunnen) worden, is LNV nu met voorstel gekomen dat per 1 december a.s. al ingaat.
Alle liefhebbers die vijvers hebben van <metricconverter w:st="on" productid="25 m2"></metricconverter></metricconverter><//metricconverter>25 m2 en groter mogen deze in kruisverband overspannen met rood/wit geblokte plastic band. Achtergrond is dat hiermee zou worden voorkomen dat trekvogels zouden landen (en poepen) in onze vijvers. Daarnaast dient de voederplaats te worden overdekt.
Wanneer aan deze 2 maatregelen wordt voldaan hoeft niet verder te worden opgehokt of afgeschermd. Alle liefhebbers buiten de hoog risico gebieden en/of binnen de bebouwde kom vallen sowieso buiten de maatregelen.
Dus, concreet adviseren wij u: mocht u, buiten de bebouwde kom onder een zogenaamd hoogrisicogebied vallen, koop dan bij een bouwmarkt wat rollen rood/wit plastic band, span deze in een dubbel kruis over uw vijvers en overkap uw voerplaats. Uw vogels zullen er snel aan wennen en zullen er niet onder lijden. Mocht u verder nog hobbykippen hebben dan lijkt het verstandig om deze in ieder geval binnen te houden.
Mochten er mensen van de AID bij u komen, die niet op de hoogte zijn van deze nieuwe richtlijn, verwijs ze dan naar de site van LNV, www.minlnv.nl artikel 4.D, TRCJZ/2005/3575. Hierin staat deze toepassing namelijk beschreven als toegestane manier voor vijvers > <metricconverter w:st="on" productid="25 m2"></metricconverter></metricconverter><//metricconverter>25 m2! Het zelfde is gepubliceerd in de Staatscourant van 28 november 2005 onder “Wijzigingen Tijdelijke regeling ter wering van Aviaire Influenza II”, besluit: Artikel <metricconverter w:st="on" productid="1 A"></metricconverter></metricconverter><//metricconverter>1 A 1 t/m 3, met de toelichting in paragraaf 2, watervogels.
Bij twijfel over maatregelen of uw rechten bij een controle, raden wij u aan altijd te bellen met onze wetgevingscommissie. U kunt bij voorkeur contact opnemen met de heer Piet Maas, tel. 0118-626909, of mobiel: 06-23527321
Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Houdt u svp uw vragen zakelijk en kort want ook onze tijd is beperkt.
PSK/30/11/2005