donderdag 27 oktober 2005

 

Brief aan de leden van de Vaste Commissie van LNV

 

De Nederlandse Werkgroep voor Hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP) brengt hierna een aantal knelpunten naar voren die het signaleert in de aanpak van de vogelpest en komt met voorstellen voor oplossingen. Hieraan vooraf geeft de NWPP nog kort zijn standpunt weer over de huidige aanpak.

Den Hout 26 -10-2005 

Aan de leden van de Vaste Commissie van LNV 

Geachte leden, 

De Nederlandse Werkgroep voor Hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP) brengt hierna een aantal knelpunten naar voren die het signaleert in de aanpak van de vogelpest en komt met voorstellen voor oplossingen. Hieraan vooraf geeft de NWPP nog kort zijn standpunt weer over de huidige aanpak. 

Vogelpest dichtbij

De NWPP is zich terdege van bewust dat de dreiging van een uitbraak in Nederland dichterbij komt, of dat nu is via trekvogels of door de mens, op welke wijze dan ook.

Tijdens het Ronde Tafelgesprek van 15 september jl. heeft de NWPP zijn standpunt aan u kenbaar gemaakt over wat een adequate aanpak is van de vogelgriep, namelijk het vaccineren van het bedrijfspluimvee. De WHO heeft dit op een conferentie in Ottawa op 24 en 25 oktober jl. dit standpunt bevestigd. 

Maatregelen Kabinet ontoereikend

De maatregelen van het Kabinet: afschermen (hobby)pluimvee in risicogebieden, importverbod pluimvee uit specifieke gebieden, tijdelijk importverbod siervogels, reinigen transportmiddelen en reizigersinformatie zijn ontoereikend, en soms niet uit te leggen. Ontoereikend omdat de risico’s onvoldoende worden ingedamd. Niet uit te leggen omdat mensen in de dagelijkse praktijk zien waar de grens ligt tussen risicogebied en geen risicogebied. In de werkelijkheid is de ene bebouwde kom de andere niet, enzovoort. Zo lang vaccineren van het bedrijfspluimvee onbespreekbaar is binnen de EU en men liever om economische redenen het risico op een uitbraak wil lopen, rest ons nu het alternatief om hobbypluimvee en parkvogels te vaccineren om onszelf en onze dieren te beschermen. 

Vaccineren hobbypluimvee en parkvogels

Wij vinden het de morele plicht van de EU en van Minister Veerman om ervoor te zorgen dat wij het hobbypluimvee en parkvogels kunnen vaccineren. Wij zijn hierover in overleg met de minister. Voor de NWPP zijn de volgende punten in de regeling van belang:


  • Vrijwillige basis (we hebben in Nederland naar schatting 4,3 miljoen hobbypluimvee en parkvogels die niet allen evenveel risico lopen)
  • Gevaccineerde dieren zijn vrijgesteld van bovenaf afschermen en ruimen, tenzij bij de hobbydierhouder een besmetting (bij de niet-gevaccineerde dieren is geconstateerd)
  • Bij voorrang vaccineren van niet van boven af te schermen dieren (niet gedomesticeerde watervogels) en zeldzame rassen en soorten
  • De regeling voor het vaccineren van hobbypluimvee moet zich duidelijk alleen op hobbyhouders richten en niet ook op eendenkooikers e.a. die ook voor poelieren actief zijn. Producten van hobbypluimveehouders komen niet in de (internationale) consumptiehandel. Die suggestie moet ook niet in de regeling worden gewekt, waardoor Nederland onnodig barrières opwerpt voor de acceptatie van vaccinatie hobbypluimvee
  • Hobbymatige houders van pluimvee en parkvogels zijn bereid om bij te dragen in de kosten van het vaccineren. Van belang is dan wel dat deze kosten redelijk zijn en de vaccinatie efficiënt georganiseerd kan worden.
  • Houders van zeldzame rassen en soorten moeten in aanmerking kunnen komen voor compensatie.

Afschermen

Niet gedomesticeerde watervogels zijn vaak niet even eenvoudig van boven af te schermen, terwijl er bovendien bij ophokken van deze sierwatervogels zeer spoedig onaanvaardbare welzijnsproblemen ontstaan. Totdat vaccinatie mogelijk is, moet kunnen worden volstaan met het afschermen van deze vogels, conform de ophokmaatregel tijdens de Klassieke Vogelpestcrisis 2003.

Tentoonstellingen 

Pluimvee en vogels die op tentoonstellingen komen zijn van liefhebbers die deze afgezonderd in gesloten rennen houden. Daarom is er geen risico dat deze dieren een virus oppikken. Een zeer groot aantal (meer dan 250) non profit organisaties van vrijwilligers zijn grote financiële verplichtingen aangegaan voor het organiseren van deze tentoonstellingen. Er staan er zo’n 270 op de rol. Zo lang er geen Klassieke Vogelpest in Nederland aanwezig is, moeten deze tentoonstellingen door kunnen gaan, zoals Minister Veerman ook uitdrukkelijk heeft gesteld en toegezegd.

Wij hopen op uw inzet om de geconstateerde knelpunten op te lossen in de huidige aanpak van de Klassieke Vogelpest.

Namens de NWPP, 

Drs. Ing. S.Tj. Westendorp, voorzitter

Participanten NWPP