In verwachting

Deel 72, juli 2015

Als vogelhouders zijn we in afwachting van een antwoord van de overheid.

Als je namelijk een maatregel gaat uitvaardigen, mag je natuurlijk ook verwachten dat die maatregel gehandhaafd zal gaan worden en hoe, anders is het maar een vreemd gedrocht!

De overheid is beleidsmaker, de overheid is ook hoeder van de democratische beslissingen die goed zijn voor het welzijn van de “onderheid”, de onderdanen van het land.

Vaak hebben maatregelen, opgesteld door de overheid, het gezicht van een claim.

Zij redeneren: “Als wij als wetgever nu maar het hele beleid systematisch gaan dichttimmeren, kan ons als overheid niets meer overkomen!”

Dat daarmee burgers in vreemde situaties terechtkomen, die nauwelijks nog zijn te begrijpen, daar is dan vaak niet in voorzien.

Het mag dan ook niet zo vreemd lijken dat men zich soms gaat afvragen: ”Is dit nou beleid of is hier over nagedacht”?

Laten we eens een paar voorbeelden bekijken.

U kunt in coffeeshops een beetje wiet kopen, (als u dat al zou willen) maar o wee als er ergens een wietplantage wordt gevonden!

Dat is raar, je mag het wel kopen maar niet telen, hoe komen die winkels dan aan hun handel? Het mag dus niet maar het kan dus wel!

U kunt vrijelijk materiaal kopen om uw snorfiets sneller te laten bewegen dan officieel volgens de wet is toegestaan.

Wordt u nooit daarop gecontroleerd (=gehandhaafd) dan kunt u uw leven lang rondrijden op een levensgevaarlijk voertuig.

 Het mag dus niet maar het kan wel! 

Het is net als met het niet “handsfree” bellen of iets dergelijks; het is levensgevaarlijk, er komen regelmatig ongelukken van en het kost een bom duiten als men betrapt wordt maar ik zie er nog dagelijks chauffeurs mee bezig.

Heus niet alleen in personenauto’s maar ook in vrachtvoertuigen, leunend over het stuur, een sms versturen.

 Het mag dus niet maar het kan dus wel!

Je koopt een goede kwaliteit rundvleesgehakt, blijkt er stiekem paard in te zijn verwerkt.

(Daar krijg je overigens niets van, je gaat niet plotseling hyperventileren of galopperen!)

Door bezuiniging op de controle bij vleesverwerkende bedrijven kunnen dergelijke zaken ontstaan. 

Het mag dus niet maar kan blijkbaar wel!

Van de overheid mag je verwachten dat ze voor de burgers op tijd adequate maatregelen gaan nemen voordat het ergens uit de hand loopt.

Immers, de overheid behoort ons te behoeden voor extreme zaken. 

(Denk daarbij bijvoorbeeld nog maar eens aan de geiten en de Q-koorts).

Zo mag je ook verwachten dat de overheid er met een reeks maatregelen bovenop springt wanneer er invasive exoten worden gesignaleerd.

Met dergelijke exoten moet je gelijk maatregelen uitvaardigen, omdat je nooit zeker weet welke kant het uit gaat, want voordat je het weet is het een plaag geworden.

Maar zoals bekend, de overheid grijpt meestal niet meteen rigoureus in, maar gebruikt dan eerst poldermodellen en probeert te redden wat er te redden valt.

Als er dan uiteindelijk geen weg meer terug is dan is de plaag al ontstaan!

Het mag dus niet, maar gebeurt dus wel! 

Als bestuurder van een motorvoertuig hebt u zich ook aan de wet te houden, d.w.z. als er een snelheidslimiet is vastgesteld voor een bepaald traject, een wegvak, dan moet u zich daar aan houden.

Op binnenwegen mag men over het algemeen de snelheid van 80 km/uur niet overschrijden.

Dat is ook niet aan te bevelen, want op binnenwegen zijn veel andere verkeersdeelnemers, vaak veel uitritten, afslagen, kruisingen en rotondes.

Nou, als ik alle snelheidsovertreders op een motorfiets, die op een mooie zondagmiddag over onze binnenweg met veel te veel lawaai en de dubbele toegestane snelheid op de thee zou krijgen, had ik chronisch kopjes te weinig.

Als dan ook nog alle overige bestuurders van motorvoertuigen, die te hard gingen, hun opwachting kwamen maken kon ik de tent wel sluiten!

Het mag dus niet, maar het kan dus wel!

Let op: “leewieken” heeft niets met een Afrikaans roofdier te maken, heel vaak lees ik in advertenties de foutieve uitdrukking “leeuwieken”.

Dat er voor liefhebbers en houders van vrij lopende vogels per 2018 een algeheel leewiekverbod geldt, moge intussen duidelijk zijn, maar het gaat daarbij om de handeling.

Deze handeling, het “leewieken” zelf is dus verboden, maar u mag geleewiekte vogels nog wel hebben, houden, transporteren en verkopen.

Het mag dus ook hier niet, maar het kan wel!

De maatregel, zijnde het verbod, is intussen uitgevaardigd, een uitleg hoe e.e.a. zal worden gehandhaafd, blijft tot op heden uit.

Het zal ook wel bijzonder moeilijk gaan worden om al die vele ongeorganiseerde vogelhouders op te sporen en de uitgevaardigde regels exact op het juiste moment te gaan controleren.

In de tussentijd wachten wij nog steeds op uitleg, wij zijn in afwachting!

Bart Smit

 

 

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.

Een duifje in verwachting
Een ibis in verwachting
Bijeneters in verwachting, wachtend op insecten uit het lange gras