zaterdag 16 juni 2012

 

Verslag Peelwandeling Regio Oost-Brabant 10 juni 2012.

 

Op zondagmorgen 10 juni was het zover .
We waren met 16 personen vroeg opgestaan om de grote Peel bij Asten met een bezoek te vereren. De hele week hebben we naar de weerberichten en buienradar gekeken om in te schatten of we een regenpak of een paraplu mee moesten nemen. De verrekijker en het fototoestel moesten in ieder geval mee.
Ook zullen er mensen afgehaakt hebben omdat ze de weergoden niet vertrouwden.
Nou die hadden pech want het was stralend weer ondanks de slechte voorspellingen.
De zon stond al vroeg aan de hemel en diegene die voor de zekerheid een jas aangetrokken hadden hebben hier alleen maar spijt  van gehad. Na een half uur wandelen werd de jas al een last om te dragen.
Onze gids wou dan ook zo snel mogelijk de Peel in. Ook hij had er zin in. Dus gingen we in ganzenmars achter hem aan. Het bleek al meteen dat de man veel  wist van de vogels in de Peel.
Bij het betreden van het eerste bosgebied wees hij ons al op zangers die de zon ook gezien hadden en uit volle borst hun territorium verdedigden. Onze gids maakte ons attent op elk zangertje hoe klein ook.
Diep verscholen in de bladeren wees hij ons op de Fitis, de Tjiftjaf, de Zwartkop en de Merel.
En dan heb ik het nog naar over de eerste 10 minuten van onze excursie want wandeling alleen zou tekort doen aan onze beleving.
Bij het eerste water aangekomen werden we meteen getrakteerd op een verlaten nest van een watervogel op een drijvende tak.
Daar zwom ook een Dodaars rond die veel van ons nog niet in het wild gezien hadden omdat deze vogel  behoorlijk schuw is. Of het nest van hem of haar was is mij niet duidelijk geworden.
Onze dag kon al niet meer mislukken. Om het water heengelopen konden we aan de andere kant vanuit een schuilhut wintertalingen zien zwemmen. Het waren drie mannetjes .
Misschien zaten de vrouwtjes nog te broeden. De Wintertalingen lieten nog een vliegshow zien om vervolgens weer spectaculair op het water te landen.
We trokken weer verder en kwamen Boompiepers, Graspiepers,  Gekraagde Roodstaarten, Grauwe Klauwieren, Kneu’s, Tapuiten, Winterkoning, Veldleeuwerik, Houtduif, Buizerd, Sperwer en zelfs een koppeltje patrijzen tegen. Ook de vlinders waren speciaal voor ons op hun mooist. De foto's zijn gemaakt door onze hof-fotograaf Stan.
Ook zagen we nog een paar bruine koeien die als grasmachine dienen in het natuurgebied. 
We kwamen ook nog een paar mensen met gigantische fotoapparaten tegen. Die waren ook vroeg opgestaan waren om een mooi plaatje te schieten.
Dit alles terwijl we over knuppelbruggetjes door een prachtig landschap met het mooiste weer van de wereld genoten van de rust en de schoonheid van de natuur. Ja, het leven is zwaar voor een vogelliefhebber.
Om nog maar te zwijgen van een goede gids en een groepje gelijkgestemde mensen om je heen. Na drie uur wandelen en genieten waren we weer op de plaats waar we vertokken waren bij het gebouw van Staatsbosbeheer.
Hier konden we koffie drinken en Limburgse vlaai eten. Onze penningmeester was in een gulle bui. Na de versterkingen zouden we naar het Klok & Peel Museum Asten gaan. Maar het bleek dat we dan twee uur moesten wachten voordat deze open waren. Na een paar keer tevergeefs bellen of we niet eerder terecht konden en wijs beraad was de hele groep het erover eens dat de wandeling zeker voor herhaling  vatbaar was. Dan kunnen we deze volgende keer  combineren met het museum. Een goede reden om terug te komen.
Ondanks dit laatste was het toch een perfecte excursie. Ik wil afsluiten met dank aan diegene die het georganiseerd hebben en dank aan de gids die niet eens  geld wou hebben. Waar vind je dit nog buiten Limburg.

Ps. Voor diegene die nog mee willen naar Keulen. Geef je snel op. De bus loopt al vol. Groetjes. Henk Biemans.