zaterdag 14 januari 2012

 

Verslag Aviornis bijeenkomst Regio Oost-Brabant 2 januari

 

Verslag AVIORNIS bijeenkomst Regio Oost-Brabant 2 januari 2012

Ledenbijeenkomst 2 januari 2012

Het past zijn opvolger allereerst Peter Corvers te bedanken voor zijn bijdragen vol onvolprezen proza in de verenigingsorganen van Aviornis over de activiteiten van de regio Noord-Brabant. Moge het mij vergund zijn zijn inspirerend spoor waardig te vervolgen.

Met een nieuwjaarsgroet voor allen opent de voorzitter de bijeenkomst. Conform het rooster treden voorzitter en secretaris af. De voorzitter wordt bij acclamatie herkozen. De secretaris wordt, zoals al bekend is, vervangen. De voorzitter dankt Peter Corvers voor zijn jarenlange inzet en overhandigt hem een geschenkenveloppe. De nieuwe secretaris leest het jaarverslag voor dat nog is opgesteld door zijn voorganger. De penningmeester draagt het financieel jaarverslag van de regio voor. Het jaarverslag wordt goedgekeurd. Het boekjaar zal nagenoeg gelijk aan het voorgaande jaar worden afgesloten. Verificatie van het verslag en de controle van de boeken zullen spoedig plaatsvinden door de kascommissie. Daarna zal het voorstel à decharge volgen. Voor het jaarlijks uitstapje in 2012 wordt voorstellen ingewacht. Na verder onderzoek en nader beraad door het bestuur zal in de volgende bijeenkomst dit onderwerp terug op de agenda komen. Er volgen de rubriek ‘Over & Tekort’ en de Rondvraag, voordat de bijeenkomst met de lezing van de heer Gerard Compiet, “Vogels in de Lente, deel 2” wordt voortgezet.

Deel 1 van zijn lezing die voormalig onderwijsman Gerard Compiet uit Asten, lid van IVN Someren en KNNV Eindhoven, een aantal jaren geleden gegeven heeft, ging over het voorjaarsgedrag van vogels. Vooral territorium, zang en balts zijn toen aan de orde gekomen. Deel 2 zal gaan over nestelen, het leggen van eieren en het broeden van Europese vogels. Kenmerk van de voortplanting bij vogels is de uitwendige ´zwangerschap´. Voordeel daarvan is dat de bijzondere mobiliteit van vogels, het vliegen, zonder de toename van lichaamsgewicht gehandhaafd blijft. Speciale zorgen zijn dan natuurlijk wel vereist, zoals nestbouw en broeden en het waarborgen van de veiligheid van de eieren. De anatomie van het ei en de functies van de onderscheiden ei-elementen en de ontwikkeling van het embryo worden uitgelegd. Allerlei verschillen van ei- en nestvormen, in broedselomvang, van broedcyclus en van grootte en aantal van legsels worden met heldere beelden en duidelijk verhaal verklaard in relatie tot onder meer de soorteigen habitus en broedzorg en de bij de betreffende soort horende individuele ontwikkelingssituatie. Na de pauze komen speciale aanpassingen die nodig zijn bij broedparasitisme aan bod. Verder wordt ook uitgebreid verteld over de vroegste ei- en embryo-ontwikkelingen en de eileg, de ontwikkeling en het gedrag van het kuiken in het ei en tijdens en na het uitkomen, en voorts ook over vele broedaspecten (broedduur, broedwijze, legselomvang, uitkomst) en andere wetenswaardigheden over de vogelvoortplanting.  

Deze opnieuw gezellige en bijzonder leerzame avond wordt besloten met de vertoning van een korte filmopname bij een van de leden thuis over merkwaardig gedrag van een havik bij een eekhoornkooi. De volgende bijeenkomst is op 5 maart. Weest erbij.