zaterdag 17 december 2011

 

Verslag ledenbijeenkomst Midden-Nederland op 29 sept. 2011

 

Voorafgaand aan de ledenbijeenkomst werd bij binnenkomst d.m.v. een geprojecteerde automatische PowerPoint presentatie, achtereenvolgens aandacht gevraagd voor de deelname van Aviornis Midden-Nederland aan Gallinova te Barneveld en de Valleishow te Veenendaal in november 2011.
En daarna volgde een foto terugblik van het Tuinbezoek met BBQ in juni bij de fam. Zieltjens te Schoonrewoerd en de recente busreis naar Van der Feesten en het NOP vogel- en papegaaienpark.

Om 20.00 uur heet de voorzitter Jaap Korten iedereen van harte welkom, in het bijzonder de spreker Daan Witlox.
Vanwege de presentatie van Daan zijn er beduidend veel nieuwe gezichten van duivenliefhebbers.

Tijdens de mededelingen door de voorzitter wordt met een PowerPoint presentatie aandacht besteed aan het door het PVH georganiseerde Symposium op 19 november 2011 in het Groenhorstcollege te Barneveld over Dieren Houden en Behouden. Het symposium is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor het houden en behouden van in het wild levende diersoorten. Dus voor houders van wildvorm dieren, zoals Aviornis leden, en voor dieren- en natuurbeschermers en vertegenwoordigers van overheden. Het zal gaan over samenwerking tussen houders en behouders en hoe een actieve bijdrage geleverd kan worden aan de overleving van bedreigde diersoorten in de vrije natuur. Daarover worden een vijftal presentaties door deskundigen gegeven en afgesloten met een discussie.

Dan volgt de uitgebreide presentatie van een geplande 5-daagse groepsreis naar vogelcollecties en dierenparken in Engeland van 15 t/m 19 mei 2012, in de week van Hemelvaartdag.
Net als in 2009 wordt de reis gezamenlijk ondernomen door regio Midden-Nederland en regio Nijmegen.
Een week eerder was deze presentatie ook gehouden tijdens de ledenbijeenkomst van regio Nijmegen in Herpen.
Uiteindelijk blijkt er ruim voldoende belangstelling te bestaan om deze reis door te laten gaan.

Dan begint Daan Witlox aan het eerste gedeelte van zijn presentatie.
Daan is actief betrokken bij de Aviornis Werkgroep Wilde Duiven en Kleine Hoenderachtigen en bij de Europese Vruchtenduiven Werkgroep.
Tijdens het Vogelsymposium dat werd gehouden in de DinoDome van het GaiaPark Kerkrade Zoo op zaterdag 2 oktober 2010, georganiseerd door Stichting De Harpij en Aviornis International Nederland, heeft Daan een presentatie gegeven over vruchtenduiven.
Naar aanleiding daarvan hebben wij hem verzocht een presentatie bij onze regio te komen houden.

Daan Witlox heeft speciaal een presentatie samengesteld aan de hand van de eigen collectie vruchten- en grondduiven, bospatrijzen en kwartels, zoals die bij de familie Witlox gehuisvest zijn. Met grote kennis van zaken vertelt Daan hierover.
Met een fotografische rondleiding geeft hij uitleg waarbij de volières, voeding en vogelsoorten aan bod komen.
Er worden tips en voorbeelden gegeven hoe men op een bescheiden ruimte toch voldoende vloeroppervlak kan creëren voor zowel kwartels of patrijzen tezamen met wilde duiven. En ook nog goede broedresultaten kan verkrijgen.

De presentatie wordt onderbroken voor een pauze, waarbij zoals gebruikelijk alle drankjes gratis zijn en er een verloting wordt gehouden.

Na de pauze vervolgt Daan Witlox zijn presentatie, waarin verder nog een verdwaalde tangara en een baardvogel voorkomen.
De aanwezigen zijn zeer belangstellend en stellen geregeld vragen en ook na afloop van de presentatie om 22.30 uur.

Dan bedankt de voorzitter allen voor hun komst en Daan voor zijn enthousiaste en onderhoudende voordracht.
En stelt de voorzitter voor nog gezellig een drankje te nuttigen, alvorens huiswaarts te gaan.

 

Jaap Korten
Voorzitter Aviornis regio Midden-Nederland