donderdag 13 oktober 2011

 

Verslag bijeenkomst Wilde duiven & Kleine hoenderachtigen

 

Kaapse tortel, Streptopelia capicola

Montezumakwartel, Cyrtonyx montezumae

Zondag 4 september 2011 zakten we af naar Veldhoven om onze jaarlijkse samenkomst in Nederland te houden: afspraak in het NOP (Nederlandse Opvangcentrum voor papegaaien). De 80 zelfklevers waarop ieders naam werd genoteerd om herkenbaar te zijn waren op! Van een geweldige opkomst gesproken. Seth Martens heette iedereen van harte welkom en gaf een overzicht van de agenda voor die dag. Nadien kwam André Broers aan het woord met een trieste boodschap. Onlangs was de baas van het park,  Tonnie van Meegen, gestorven. Hierdoor komt het voortbestaan van het park, dat toch overwegend door overheidsgeld gesponsord wordt, in het gedrang. Hopelijk blijft dit mooie park bestaan.

Als eerste spreker kwam Patrick Vanden Bogaert van Versele-Laga aan het woord. Hij legde op deskundige wijze het verschil uit tussen T16 en T20 (een soort van fruitkorrel die gevoerd wordt aan fruitetende duiven en toerako's). T20 werd speciaal ontwikkeld als korrel voor de kweek. Naast een hoger proteïnengehalte bevat het ook meer calcium en vitamines, evenals tannines die de opname van ijzer moeten voorkomen. Er werd een discussie gevoerd over het hoge proteïnengehalte van deze voeding. Meerdere liefhebbers gaven aan problemen te hebben met agressiviteit van de doffers. Patrick luisterde aandachtig naar onze argumenten en beloofde de problemen voor te leggen aan de verantwoordelijken: mogelijk kan dit leiden tot het ontwikkelen van een nieuwe korrel voor fruitduiven?

Wim Moed, onze tweede gastspreker, verhuisde onlangs naar Duitsland waar hij in zijn tuin volières bouwt. Het volledige verloop van bouw en beplanting van de vluchten werd besproken. De inrichting van de bestaande gebouwen als nachthok werd stapsgewijs aan de hand van duidelijke foto's aangetoond. De kennis en ervaring van Wim, die hij graag deelt met andere liefhebbers, wordt zeer op prijs gesteld.

Na deze uiteenzetting ging de ruilbeurs van start waarbij de liefhebbers echt de kans krijgen om mekaar beter te leren kennen tussen pot en pint. Ervaringen worden uitgewisseld en verhalen over de kweek van dit jaar worden maar al te graag verteld.

Enkele duiven rijker keren we tevreden terug huiswaarts!

Fried Ketelslegers
Werkgroep Wilde duiven & Kleine hoenderachtigen