maandag 14 februari 2011

 

Jaarvergadering regio Midden-N met presentatie Vogels in Gambia

 

Verslag Jaarvergadering regio Midden-Nederland op 10 februari 2011

Met presentatie Vogels in Gambia door Jaap Korten

Foto's door Jaap Korten gemaakt tijdens Vogelreis naar Gambia
georganisserd door Aviornis regio West Brabant

De Jaarvergadering van Aviornis regio Midden-Nederland op donderdagavond 10 februari 2011 was gezellig druk bezocht met ruim veertig leden en introducés. Ook fijn dat er geregeld partners mee komen naar onze ledenbijeenkomsten. Zoals gebruikelijk werden koffie en drankjes de gehele avond gratis aangeboden.
Vanwege het volle programma opent de voorzitter de vergadering stipt om 20.00 uur, heet iedereen van harte welkom, zegt blij te zijn met de mooie opkomst en begint direct met de PowerPoint presentatie met informatie.

Als eerste een terugblik op de zeer geslaagde Aviornis deelname aan de Championshow in januari 2011 te Nieuwegein. Ondersteund met foto’s van de grote  Aviornis stand, de volières van De Nettenlijn en de firma Borgstein, de Kunstexpositie “Vogels in de Kunst” met schilderijen van Léon van der Linden en beelden van Hans Dekkers.
En bovenal foto’s van het bezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix met een wandeling door de Aviornis Vogeltuin, prachtig aangekleed met coniferen, olijfbomen en bamboe, verzorgd door Tuinmarkt Johan van Frankenhuyzen.
Alle medewerkers aan de Aviornis deelname aan de Championshow worden nogmaals door de voorzitter bedankt voor hun bijdrage en inzet.

Dan volgt een vooruitblik naar de Algemene Ledenvergadering van Aviornis International Nederland, die dit jaar door regio Oost wordt georganiseerd en op 9 april wordt gehouden in Vreden, Duitsland, net over de grens bij Groenlo.
De locatie voor de officiële vergadering en de lunch is in Hotel-Restaurant Kloppendiek.
Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan het direct nabijgelegen natuurgebied Zwillbrockervenn. Met informatie en foto’s wordt promotie gemaakt om vooral aan deze Algemene Ledenvergadering deel te nemen en een wandeling te maken door het Zwillbrockervenn met een kokmeeuwenkolonie en een veertigtal verwilderde flamingo’s.

Vervolgens een overzicht van de door regio Midden-Nederland geplande activiteiten in 2011, met nog drie ledenbijeenkomsten, een busreis naar Duitsland, het Tuinbezoek met BBQ en nog drie deelnames aan shows.

Dan maakt de voorzitter bekend dat de actie om voor regio Midden-Nederland het 200ste lid te werven is gelukt!
Mede door de nieuwe leden aanmeldingen tijdens de Championshow.
Tijdens de pauze zal uit alle nieuw aangemelde leden voor de regio vanaf de start van de actie begin 2010 de winnaar worden geloot.

Daarop presenteert Loi Burger, de regiosecretaris, m.b.v. PowerPoint een overzicht van alle ledenactiviteiten in het afgelopen jaar en de bestuursactiviteiten. Er wordt een oproep gedaan om wensen kenbaar te maken en wanneer beschikbaar e-mail adressen bekend te maken voor uitgebreidere informatie toezending.

De regiopenningmeester, Jan Scheepstra, geeft een overzicht van de financiële positie van de regio. Uit de resultaten van 2010 blijkt dat er volgens plan, vanuit de regiokas, financiële bijdragen zijn geleverd aan de 2-daagse busreis naar Walsrode en de BBQ bij het Tuinbezoek.
Daarbij is het gehele jaar tijdens de vier regio ledenbijeenkomsten alle koffie en drankjes gratis verstrekt.
Desondanks is 2010 met een positief resultaat afgesloten, mede doordat de verlotingen meer geld hebben opgeleverd en twee sprekers in 2010 kosteloos hun presentaties hebben gehouden. In de begroting wordt voor 2011 deze positieve opbrengst weer aangewend als regiobijdragen aan de busreis, de BBQ en voor gratis koffie en drankjes tijdens de ledenbijeenkomsten.

De aanwezigen worden gevraagd akkoord te gaan met de door de kascommissie goed gekeurde financiële resultaten. En met het beleid van het regiobestuur om beschikbare middelen aan te wenden om de kosten van de genoemde evenementen te drukken en ten goede te laten komen aan de actieve leden, die deelnemen aan de verschillende activiteiten. Onder luid applaus stemt de vergadering er volledig mee in!

Dan begint Jaap Korten met zijn presentatie over Vogels in Gambia.
Jaap en Janna Korten zijn in november 2010 mee geweest met de door Aviornis regio West Brabant georganiseerde vogelreis naar Gambia.
In de eerste week waren er door de organisatie vijf dagexcursies vastgelegd naar diverse natuurgebiedjes in de kuststreek.
In de tweede week zijn Janna en Jaap met een gehuurde, zelfbestuurde vierwiel aangedreven auto verder het binnenland in geweest.
Gambia is bij uitstek een vogelrijk land in West Afrika en vele soorten kunnen worden gezien tijdens zo’n 2-weekse reis.
Er worden beelden getoond van de natuurgebieden en de vogelwereld. Zo zijn er in de kustgebieden o.a. tokken, toerako’s, vele wilde duiven, scharrelaars, bijeneters en honingzuigers te ontdekken.

Aan het eind van de pauze, met de gebruikelijke verloting, wordt door de aanwezige landelijk voorzitter van Aviornis Nederland en regio ingezetene, Pierreco Eyma, uit 24 gesloten blanco enveloppen de winnaar van de 200ste regiolid actie getrokken.
De gelukkige winnaar is de heer Roland te Pas en hij zal van de regio de jaarcontributie gerestitueerd krijgen en krijgt tevens een verzamelband overhandigd. De heer Hans Nieuwenhuis krijgt als aanbrenger ook een verzamelband cadeau.
Onder de aanwezige leden wordt nog een verzamelband verloot.
Het ledental van onze regio is de laatste twee jaar met 14 leden gestegen en de laatste vijf jaar met maar liefst ruim veertig.
Zowaar een forse groei en het regiobestuur is daarover zeer verguld.

Dan vervolgt Jaap Korten zijn presentatie over de gefotografeerde Vogels in Gambia.

In de moerasgebieden leven verschillende soorten kieviten, diverse soorten steltlopers, de Afrikaanse jacana, witwangfluiteenden, heilige ibissen en hamerkoppen.
In de mangrove bossen zijn diverse ijsvogelsoorten te zien en langs de getijde rivieren en kreken niet alleen aalscholvers, ooievaars en vele soorten reigers, maar ook grote groepen kleine en grote pelikanen. Nog veel meer vogels passeren de revue. De aanwezigen zijn onder de indruk, dat in een tijdbestek van slechts twee weken zoveel verschillende vogels kunnen worden gezien en gefotografeerd. En belonen de spreker met een warm applaus.

Na nog wat vragen beantwoord te hebben bedankt de voorzitter iedereen hartelijk voor hun aandacht en aanwezigheid en nodigt de aanwezigen uit nog een drankje te nuttigen alvorens redelijk op tijd huiswaarts te kunnen gaan.


Jaap Korten
Voorzitter