maandag 27 december 2010

 

Ledenbijeenkomst M-N met IJslandreis presentatie Bart Wiechers

 

Verslag ledenbijeenkomst regio Midden-Nederland op 9 december 2010

Foto's: Bart Wiechers

Dit was de vierde en laatste regio ledenbijeenkomst van dit jaar in gebouw Fauna Nova, op het terrein van PTC+ en het Groenhorstcollege, aan de Wesselseweg te Barneveld. Er was weer een grote opkomst.
De koffie met koek bij ontvangst en alle drankjes tijdens de pauze en na afloop waren gratis.

Er was gekozen om een gedeelte van de Mededelingen en andere Informatie reeds bij binnenkomst te kunnen bekijken d.m.v. een geprojecteerde PowerPoint presentatie. Onderwerpen waren o.a.:
Terugblik van onze Aviornis deelname met een vogeltuin aan de Gallinova show te Barneveld op vrijdag 12 en zaterdag 13 november 2010, met een serie foto’s van het evenement.
Voorts onze Aviornis deelname aan de Championshow op donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 januari 2011. Op een nieuwe locatie, zijnde: HomeBoxx tentoonstellinggebouw, Symfonielaan 1 te Nieuwegein.

Na een welkomstwoord en bedankje voor de grote opkomst, ondanks het weer, vertoonde  de voorzitter Jaap Korten aan de hand van de PP presentatie nogmaals de deelname aan de Championshow.
Daarbij werd een beroep gedaan op de bereidwilligheid van onze leden om daarbij hulp te bieden. Fijn dat wij een aantal positieve reacties voor medewerking konden noteren en ook later nog mochten ontvangen.

Daarna werd het doel en reisschema gepresenteerd voor de regio busreis op 19 maart 2011 naar de vogeltuin van de fam. Spitthöver te Enniger en de Lundi-Farm van Ludger Bremehr te Verl, beide in Duitsland.
Er was deze avond direct de mogelijkheid om bij voorrang voor deze busreis in te tekenen. Waarvan veelvuldig gebruik werd gemaakt, waardoor de gereserveerde bus bijna vol raakte.
Inmiddels is ook een grotere bus volgeboekt.

Dan introduceert de voorzitter de spreker van deze avond, Bart Wiechers, voorzitter van Aviornis regio Groningen/Drenthe, met een lezing over zijn reis in 2009 naar IJsland.

Zoals bekend organiseert Peter Kooy en Zonen uit ’t Zand (N-H) reizen naar IJsland en in juni 2009 is Bart 10 dagen daarmee mee geweest.
Doel van de reis was om zoveel mogelijk verschillende watervogels te zien en te fotograferen. En daarnaast te genieten van de overweldigende natuur die op dit vulkanisch eiland aanwezig is.

Bart geeft een levendig verslag van hoe de reis verliep.
Met het vliegtuig naar IJsland en vandaar met een kleine bus het eiland rond.

Als eerste hoofddoel de vogelpracht rond Myvatn. Op weg daar naar toe gaat het door het ruige vulkanische landschap met bergketens en overal watervallen, waaronder de indrukwekkende Godafoss waterval, en kleine meertjes.
Koperwieken en watersnippen werden gezien, nesten van bontbekplevieren en een paartje grote wilde zwanen, die hun nest ferm verdedigden.
Ook werden de eerste harlekijneenden gespot en franjepoten.

Het gebied rond Myvatn ligt aan de noordkant van het eiland en bestaat uit afwisselende natuur. Een toendra-achtig gebied met meren, dat vele watervogels aantrekt. Er is daar een grote populatie aan papegaaiduikers. Nabij de overnachtingplaats was een meer dat vol zat met kuifeenden, middelste zaagbekken, toppereenden en kuifduikers.
Ook lieten de Europese smienten en ijsduikers zich zien.
Op een later tijdstip ook IJslandse Barrow’s brilduikers.
En vanzelfsprekend meeuwen.
In de omgeving waren verschillende sneeuwhoenders te zien.
Sommigen nog in volledig wit winterkleed, anderen bruingevlekt.
Sneeuwhoenders zijn de favorieten van Bart.
Op de steile rotsen langs de kust broeden een verscheidenheid aan zeevogels. Zoals zeealken, zeekoeten, meeuwen en papegaaiduikers.

Om 21.00 uur is er pauze waarin lootjes worden verkocht voor een uitgebreide verloting, die daar direct op volgt en waarvoor Bart ook streekproducten had ingebracht.

Na de pauze vervolgt Bart zijn presentatie.
Eerst nog een vervolg over het Myvatn gebied.
Met o.a. een bezoek aan een broedkolonie Jan van Genten.
Ook werden er uitstapjes gemaakt. Op walvis speurtocht en naar het eiland Grimsey, bekend om de hoeveelheid papegaaiduikers.
Ook waren er Europese eidereenden, goudplevieren, de sneeuwgors en drieteen meeuwen. Aan de oostkant van Grimsey broeden Noordse sternen.
Op de gatenkaas rotsen van Puffin-eiland broeden maar liefst 200.000 paar papegaaiduikers.
Tijdens een laatste rondje Myvatn werden ook nog ijseenden, zwarte zee-eenden en kuifduikers gezien.

De terugreis gaat langs de oost- en zuidkust, waar de vulkanische activiteit tot uiting komt met stomende en kokende modderpotten en de bekende geisers.
Op een ijsmeer, gevormd door een afbrokkelende gletsjer, zwommen Europese pijlstaarten en ijseenden tussen de zeehonden rond.
Vlak daarbij is een broedgebied voor de grote jager. En verderop een broedgebied van de kleine jager.
Oude met mos begroeide lavavelden geven de indruk van een surrealistisch maanlandschap.

De ca. 200 fotobeelden die Bart presenteerde gaven een perfecte indruk van het landschappelijk schoon, de sfeer en een ruim overzicht van de verscheidenheid aan vogels.

Wellicht was deze avond een goede gelegenheid om kennis te maken met IJsland en wat zo’n reis inhoudt. En een basis om ooit zelf aan zo’n reis deel te nemen. In 2011 zal Peter Kooy wederom een IJsland reis organiseren, waarover informatie in het Aviornis Tijdschrift zal verschijnen.

Keurig op tijd kan de presentatie worden afgesloten en is er nog gelegenheid voor een gratis drankje en een praatje.
De voorzitter bedankt Bart Wiechers voor zijn interessante bijdrage en wenst allen een veilige thuisreis en goede feestdagen. 

Jaap Korten
Voorzitter