zaterdag 09 oktober 2010

 

Verslag presentatie eendenkooi Haarzuilens en film Onze eenden

 

Verslag ledenbijeenkomst van Aviornis regio Midden-Nederland op donderdag 30 september 2010

Tekst: Jaap Korten
Foto's ter illustratie. Niet afkomstig van de presentatie.

Na het zomerreces was dit de derde en voorlaatste ledenbijeenkomst van regio Midden-Nederland dit jaar in gebouw Fauna Nova, op het terrein van PTC+ en het Groenhorstcollege, aan de Wesselseweg te Barneveld. Er was een behoorlijke opkomst. De koffie met koek bij ontvangst was gratis.

Vanwege de lengte van het programma was wederom gekozen om de Mededelingen en andere Informatie reeds bij binnenkomst te kunnen bekijken d.m.v. een geprojecteerde automatische PowerPoint presentatie.
Onderwerpen waren o.a.:

Onze Aviornis deelname met een vogeltuin aan de Gallinova show te Barneveld op vrijdag 12 en zaterdag 13 november a.s.
Daarbij werd een beroep gedaan op de bereidwilligheid van onze leden om hulp te bieden tijdens de opbouw vanaf woensdagnamiddag 10 en op de donderdag 11 november. En tevens bij de afbouw na afloop om 16.00 uur op zaterdag 13 november.
Dan wel bezoekers tijdens de tentoonstelling van informatie en advies te willen voorzien.
Fijn dat wij een aantal positieve reacties voor medewerking konden noteren.

Voorts onze Aviornis deelname aan de Championshow op donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 januari 2011. Omdat de Veemarkthallen worden afgebroken wordt de Championshow op een nieuwe locatie gehouden, zijnde: HomeBoxx tentoonstellinggebouw, Symfonielaan 1 te Nieuwegein.

Ook werd een terugblik getoond met foto’s van ons zeer geslaagde Tuinbezoek met BBQ op zaterdag 19 juni 2010 bij Henri en René Mekking te Bennekom.

Verder werd er melding gemaakt van de Ibisdag op zaterdag 16 oktober 2010 in Elburg.
En de Oneto show op 10-12 december 2010, waar Aviornis regio Oost aan deel neemt.
 
Tot slot werd er aandacht gevraagd voor de nieuwe, verschoven datum voor onze vierde en tevens laatste regio ledenbijeenkomst van dit jaar. Deze zal nu plaatsvinden op donderdag 9 december 2010.

Na een welkomstwoord en korte samenvatting van de getoonde informatie geeft voorzitter Jaap Korten het woord aan Piet Borst, vicevoorzitter van regio Midden-Nederland, voor zijn presentatie. 

Piet Borst begint met een PowerPoint introductie over het historische dorp Haarzuilens met kasteel “de Haar” en de Eendenkooi van Haarzuilens, waar hij actief bij betrokken is en die wordt beheerd door Natuurmonumenten. Hij laat zien hoe het vroeger was en hoe het er heden uit ziet.
Deze eendenkooi uit 1740 is een van de oudste in Nederland en bestaat uit een door hakhout omgeven plas in een eeuwen oud bos, te midden van veenweidegebied. Helaas is, zoals met de meeste, deze eendenkooi in verval geraakt.

Natuurmonumenten is nu, met de hulp van vrijwilligers, bezig twee van de oorspronkelijke vier vangpijpen in ere te herstellen. Piet vertelt ook hoe het werk in een eendenkooi wordt gedaan. De kooiker, het kooikerhondje en de stal eenden hebben allen hun specifieke functie om de wilde eenden te lokken. Hij weet ook nog te vertellen dat de gezegdes “Achter de schermen” en “De pijp uitgaan” afkomstig zijn uit het aloude kooikerbedrijf.

In Nederland zijn er nog zo’n 116 eendenkooien aanwezig, waarvan er slechts 9 nog in bedrijf zijn. Vandaag de dag zijn de belangrijkste werkzaamheden het onderhoud en het ringen van eenden voor onderzoek, om gedrag en trek te kunnen vaststellen. Daarnaast worden vooral woerden en kruisingen, ook wel soepeenden genoemd, nog gevangen voor consumptie.

Dan volgt een korte interessante DVD film over een eendenkooi in bedrijf.
Piet Borst beantwoordt vragen over het functioneren van en de werkzaamheden rondom een eendenkooi.

Tijdens de pauze wordt er gratis koffie, frisdrank en bier geschonken.
En worden er lootjes verkocht voor de verloting.
Op het prikbord zijn ook een aantal advertenties geplaatst.

Na de pauze vervolgt Piet Borst zijn presentatie met de DVD film Onze Eenden over de inheemse eendensoorten die in Nederland en in eendenkooien worden waargenomen.
Naast de te verwachten soorten, zoals Europese smienten en kuifeenden, bergeenden, wintertalingen en krooneenden, worden er ook soorten waargenomen, die men wellicht niet direct in de vrije natuur in Nederland zou verwachten, zoals nonnetjes, de Koningseider en Harlekijn eend.
Maar ook soorten die wellicht als dwaalgast aanwezig zijn of ontsnapt uit collecties, zoals de rode casarca en de witkopeend. De film duurt vijf kwartier en maar liefst 34 eendensoorten passeren de revue.
Van elke soort zijn er schitterende filmbeelden en wordt er een ingesproken beschrijving van gegeven en wetenswaardigheden verteld over gedrag, gebied van oorsprong, broedgebied, trek en overwinteringgebieden. Voor menig watervogelliefhebber zeker informatie dat niet altijd paraat is. Dus erg interessant!

Keurig op tijd kan de vertoning worden afgesloten en is er nog tijd voor een gratis drankje en een praatje. De voorzitter wenst allen een veilige thuisreis en hoopt een ieder weer te zien tijdens de Gallinova show op    12-13 november en/of op de volgende ledenbijeenkomst op 9 december 2010.

Jaap Korten
Voorzitter Aviornis regio Midden-Nederland