zaterdag 03 juli 2010

 

Verslag Tuinbezoek en BBQ regio Midden-Nederland

 

Op zaterdag 19 juni 2010 was er weer het jaarlijkse Tuinbezoek met aansluitend een gezellige BBQ van regio Midden-Nederland.
Deze keer op een nieuwe locatie.
Dus ook een andere collectie vogels om te bewonderen.

Vaste bezoekers van dit evenement hadden ons gevraagd of het wellicht mogelijk zou zijn om het Tuinbezoek eens bij een andere vogelcollectie te houden, om zodoende nieuwe indrukken op te kunnen doen.

Nadat wij drie jaar tot volle tevredenheid te gast zijn geweest bij de Stichting “Fowl Oase” van Loi Burger, onze regio secretaris, te Driebergen/Rijsenburg, waren voor dit jaar onze regioleden, de broers Henri en René Mekking in Bennekom bereid gevonden hun mooie collectie vogels en hun terrein ter beschikking te stellen.

De weersvoorspellingen waren dat er die zaterdag mogelijk buien zouden zijn.
Daarom werden door Henri en René op hun terrein de nodige voorbereidingen getroffen, door verschillende partytenten op te zetten.
Zij hadden alles werkelijk prima voorbereid.
De nieuwe kleurrijke Aviornis promotie zeildoeken hingen uitnodigend aan de weg en aan een volière.

Vanaf 15.00 uur kwamen de leden al dan niet met hun introducés in groepjes aan. Sommige wat later vanwege de WK voetbalwedstrijd Nederland - Japan of door andere verenigingsbelangen.
Er waren maar liefst 45 aanmeldingen binnen gekomen.
Ook verheugend uit aangrenzende Aviornis regio’s.
Een paar leden waren alleen voor het Tuinbezoek gekomen.
Een fantastische opkomst, waar het regiobestuur uitermate tevreden over is.

Allereerst was er ontvangst met koffie, thee en koek.
Na elkaar begroeten en het eerste rondje koffie werd door Henri en René met de persoonlijke rondleiding begonnen.

Allereerst de opfokruimte met een keur aan jonge vogels. Waaronder ook steltlopertjes.
Daarna de tuin in waar een mooie collectie watervogels te zien was, zoals diverse talingen, waaronder de vrij zeldzame Madagaskar taling. En verder o.a. buffelkoppen, Barrow brilduikers, nonnetjes en kuifzaagbekken, de Europese eider en de zeker niet alledaagse Afrikaanse pygmee gansjes. De rotgans, kol- en kleine rietgans met jongen. En de roodhalsganzen, druk gakkend om hun nest te verdedigen.
Er zijn ook steltlopers: kluut, steltkluut, tureluur, kievit en scholekster.
Verder een aantal fazanten en de Europese patrijs.
Een duidelijke voorkeur voor niet al te vaak gehouden Europese soorten.

Behalve dat Henri en René lid van Aviornis zijn, zijn zij ook aangesloten bij de Veenendaalse Konijnen en Pluimvee Vereniging, waardoor ook deze dieren bij hun te zien waren.

Vervolgens was het borreluurtje aangebroken, met verschillende borrelhapjes.
Er waren twee koelkastjes aanwezig voor de frisdranken, wijn en bier, waaruit men zich zelf kon bedienen.
Er werd uitgebreid over de hobby gepraat. Op dit soort evenementen is er juist tijd om elkaar nog beter te leren kennen, te praten over welke vogelsoorten men houdt en om ervaringen uit te wisselen hoe het dit seizoen met de kweek is gegaan.
Doordat dit evenement jaarlijks veel vaste bezoekers trekt neemt de onderlinge sfeer en gezelligheid duidelijk nog steeds meer toe!

Voorafgaande aan de BBQ werden de aanwezigen door de regiovoorzitter, Jaap Korten, toegesproken. Hij uitte namens de regio zijn dank aan Henri en René Mekking voor het beschikbaar stellen van hun tuin en collectie.
Ook was er een speciaal woord van welkom voor Johan van Frankenhuizen met zijn gezin uit Tricht, die als extra bedankje waren uitgenodigd voor het verzorgen van de prachtige planten als standaankleding tijdens deelnamen van de regio Midden-Nederland aan diverse tentoonstellingen.

Voor de uitgebreide BBQ, met daarbij stokbrood, diverse sauzen en salades, waren verschillende vleessoorten besteld bij een Keurslager in Wageningen, die ook de gas barbecues leverde. De kwaliteit was buitengewoon.

Ook nu was er weer bewust gekozen voor doe-het-zelf, om gezamenlijk bezig te zijn. De sfeer was prima, het eten zeer smakelijk en de stemming opperbest.

Het was wel wat koud en af en toe motregende het. Met de soms overdrijvende donkere wolken had het erger kunnen zijn in Bennekom!
Het geheel duurde tot ca. half negen.

Het Bestuur van Midden-Nederland kijkt tevreden terug op alweer een zéér geslaagd evenement en hoopt er in de toekomst mee door te kunnen gaan en vertrouwt dan weer op een grote belangstelling.

Namens het regiobestuur, iedereen hartelijk bedankt voor de aanwezigheid en de gezellige, ongedwongen sfeer en met name Henri en René Mekking voor het beschikbaar stellen van de faciliteiten en alle voorbereiding.

Dit evenement werd mede mogelijk gemaakt door een jaarlijkse financiële ondersteuning aan Aviornis Regio Midden-Nederland door de firma Arie Blok te Woerden, producent van Kasper Faunafood.
Nu is er ook een mooie banner beschikbaar, welke stond opgesteld.

Jaap Korten
Voorzitter Regio Midden-Nederland