woensdag 26 mei 2010

 

Verslag bijeenkomst wilde duiven & kleine hoenderachtigen

 

Verslag voorjaarsbijeenkomst te Begijnendijk, 14/3/2010

Boven: Seth Martens

Boven: Henk Witlox

Boven: Filip Geirnaert

Boven: Daan Witlox

Voor een vogelliefhebber kan de lente nooit te vroeg beginnen. Maar net als vorig jaar werden we weer lang gegijzeld door een strenge winter. Het was telkens zuchten bij weer eens een slechte weersvoorspelling. Opwarming van de aarde zeggen ze dan... maar inderdaad, ook de koude winters zijn een gevolg van een klimaat dat zijn extremen overtreft.

Nauwelijks een week voor de voorjaarsbijeenkomst bleven de temperaturen weer eens positief voor een nacht. En jawel, 14 Maart zou het gemoed van de vogelliefhebbers omslaan, een gezellige sfeer en goede vooruitzichten voor de komende weken gaven ons moed voor het komende seizoen.

Er waren een 70-tal liefhebbers aanwezig. Voor wie er niet bij kon zijn kwamen anderen opdagen en ook zij zagen dat het goed was. Met Alfons Reynaers en Armand Cleynen waren twee van de voornaamste oprichters van Aviornis aanwezig, een hele eer om beide op deze bijeenkomst te mogen verwelkomen.
De dag mocht langer duren om weer eens met iedereen bij te praten. Op het einde van de dag voel ik me steeds alsof ik de vele fijne hobbyvrienden weer te weinig gesproken heb, alsof we te weinig tijd aan mekaar gegeven hebben. Dat zal zeker niet enkel voor mij zo zijn, maar onder gelijkgezinden ben je nooit uitgepraat.

Het was dus weer gezellig. De enige opmerking die we kregen was dat we het programma wat door mekaar gegooid hadden, sommigen konden geen hele dag aanwezig zijn en moesten een presentatie missen waar ze naar uitgekeken hadden. Hiervoor onze excuses, in de mate van het mogelijke zullen we er rekening mee houden. Maar het bewijst gewoon dat we weer een mooi programma in mekaar geknutseld hadden waarbij het aangeraden is een hele dag aanwezig te zijn.

De dag begon met een jaarverslag. Het bestuur wil ieder lid op deze manier een overzicht geven van de activiteiten en de doelstellingen. Er werd overlopen wat goed was en wat beter kan, welke toekomst-perspectieven er zijn, alsook de budgettering die daarbij hoort. We hopen dat leden hun hierdoor meer en meer betrokken voelen bij de werking van de werkgroep en dat ze ook hun stem laten horen wanneer er iets niet naar wens verloopt. Enkel op deze manier kunnen we voldoende zelfkritisch zijn en vooruitgang boeken!

Vervolgens gaf Henk Witlox beeld en uitleg voor het gebruik van stamboeken. Zooeasy biedt een prachtig programma wat ons in staat moet stellen om gegevens te centraliseren en op deze manier liefhebbers optimaal te laten samenwerken. Hiervoor is er één woord  nodig: discipline. Willen we effectief een toekomst voor onze vogels dan moeten we dringend werk maken van een identiteitskaart voor ieder beestje. Wie ben je en waar kom je vandaan? Dit kan enkel door vogels nauwkeurig te ringen en de gegevens te noteren en op te slaan. Ongeringde vogels moeten een grotere ring krijgen waarmee we hun kunnen opnemen in het stamboek. Fraude! Ze zullen ringen vervalsen....horen we meteen al velen denken. Maar als we enkel van misbruik uitgaan kunnen we beter gelijk de boeken dicht doen en een pint gaan drinken... want een kater liegt nooit! Ach, het is een kleine wereld, iedereen komt zichzelf meermaals tegen. Daar kunnen we dan weer uit leren.

De pauze gaf tijd voor de ruilbeurs en we konden genieten van een broodje en een lekker vers gemaakt soepje. Daarbij kwamen zoals steeds de tongen los en na een uurtje moesten we weer moeite doen om iedereen samen te roepen voor de volgende presentaties.

Zoals steeds was het weer uitkijken naar een ten huize van. Filip Geirnaert was ditmaal vrijwilliger. Hij en zijn vader Marc beleven de hobby samen, maar Filip mocht het uitleggen. Zoals de meesten was hij wat zenuwachtig, maar dat verdween wanneer hij over zijn passie kon beginnen spreken. Filip gaf een zeer mooi overzicht over de groei van de hobby tot wat ze nu is. Enkele soorten watervogels zijn er nog steeds maar de meeste aandacht gaat naar een weloverwogen selectie van zowel zaad- als fruitetende duivensoorten.

De constructie van de volières werd goed overdacht. De nachthokken werden opgebouwd uit sanwichpanelen om de vogels optimaal door de winter te krijgen. Ze zijn ruim zodat de vogels er in kunnen verblijven tot het risico op nachtvorst voorbij is. De buitenvolières zijn dicht beplant om een natuurlijk milieu voor de vogels te creëren. En met succes, uitsluitend via natuurbroed worden er mooie resultaten gehaald. Iedere volière is bevolkt met een goed uitgekiende combinatie van soorten. De wil om zijn vogels de optimale levensomstandigheden te geven is bij Filip sterk aanwezig, zo sterk zelfs dat hij in staat is om zichzelf te beperken tot het houden van een laag aantal soorten die dan wel de beste verzorging kunnen krijgen. De resultaten bewijzen in ieder geval zijn gelijk! Jawel, ‘ten huize van’ was weer leerrijk! Bedankt Filip!

Dan was het de beurt aan Daan Witlox om ons te laten watertanden. Daan liet ons een mooie fotoreportage zien van zijn reis doorheen Papoua-Nieuw Guinea. Dat het daarginds een waar vogelparadijs moet zijn werd al snel duidelijk. Enkele foto’s welke van het internet gehaald werden moesten ons duidelijk laten zien welke soorten Daan allemaal had waargenomen, maar waarvan het onmogelijk was om zelf een goede foto te nemen. Het is een jungle natuurlijk. Toch kon hij ons ook een aantal uitzonderlijke foto’s tonen. Zoals bijvoorbeeld deze van Ptilinopus viridus, een kleine fruitduif welke zeer moeilijk tussen het groen te vinden is.

Daarnaast waren er ook mooie foto’s uit een aantal dierentuinen. Zo waren er foto’s van vele fazantduiven, maar ook van Ducula rufigasterDucula pinon, Ducula myristicivora en Henicophaps albifrons,  een kweekpaar casuarissen met jong, papua beo's, palm kakatoes en een 5-tal verschillende paradijsvogels. Bedankt voor deze mooie presentatie Daan!

We doen ondertussen ons best om ook voor de najaarsbijeenkomst in het NOP weer een mooi programma, en eveneens de mogelijkheid tot endoscopisch sexen aan te bieden. Hou op 12 september alvast een hele dag beschikbaar!

Werkgroep Wilde duiven & Kleine hoenderachtigen